неділю, 11 січня 2015 р.

Зовнішня будова пагона. Розвиток пагона із бруньки Конспект для учнів 6-х класів.

Надземним вегетативним органом рослини є пагін. Він складається зі стебла, бруньок та листків (мал. 52).
Яка будова та функції стебла? Осьовою частиною пагона, яка з'єднує в єдине ціле всі його складові (листки, бруньки), є стебло. По стеблу здійснюється висхідний та низхідний рух водних розчинів. Стебло також забезпечує зв'язок надземних частин рослини з її кореневою системою.
Погляньте на малюнок 52. На стеблі завжди можна побачити місця прикріплення одного чи кількох листків - вузли. Частина стебла між двома сусідніми вузлами має назву міжвузля. Верхній кут, утворений стеблом і листком, називають пазухою листка. Як ви пригадуєте, бічна частина пагона, що здійснює фотосинтез, дихання та випаровування води, - це листок.
Мал. 52. Будова пагона.jpg
Мал. 52. Будова пагона: 1 - листок; 2 - верхівкова брунька; З - пазушна брунька; 4 - стебло; 5 - міжвузля; 6 - вузол

На кінчику пагона розташована верхівкова брунька. Брунька - це зачаток нового пагона з дуже вкороченими міжвузлями (мал. 53). Вона забезпечує ріст пагона та його галу-^кєння. Візьміть гілку бузку, гіркокаштана або бузини і розгляньте зовнішню будову бруньок. Усі вони мають коричневе, сіре чи буре забарвлення і вкриті зовні ущільненими видозміненими листками -лусками. Луски захищають зачаткові внутрішні листки та стебло від ушкоджень. Луски часто виділяють смолисті речовини (наприклад, у тополі, берези, ялини, сосни). Ззовні луски можуть бути вкриті густим пушком з волосків, що забезпечує їм додатковий захист від холоду та висихання. Якщо бруньку розрізати вздовж, можна за допомогою
лупи розглянути її внутрішню будову (мал. 53). Осьовою частиною бруньки є зачаткове стебло. У його нижній частині можна побачити зачатки майбутніх листків. Зачаткові стебло, листки і бруньки разом утворюють зачатковий пагін. Його верхівку називають конусом наростання. Клітини конуса наростання поділяються, забезпечуючи ріст пагона у довжину.
Мал. 53. Будова бруньки.jpg
Мал. 53. Будова бруньки (А): 1 - зачаткові листки; 2 - зачаткові квітки; 3 - покривні луски. Бруньки різних рослин (Б)

Які є типи бруньок? За розміщенням на стеблі розрізняють верхівкову та бічні бруньки. Бічні бруньки, які розвиваються в пазухах листків, називають пазушними, а ті, що закладаються у будь-якій іншій частині стебла, а також на коренях чи листках, - додатковими.
Залежно від особливостей будови розрізняють бруньки вегетативні та генеративні. Всередині вегетативних бруньок на зачатковому стеблі є зачатки листків. А генеративні бруньки мають зачаткові квітки або суцвіття. Квіткові бруньки дерев'янистих рослин, насамперед плодових, завжди більші за розмірами, ніж вегетативні, і здебільшого кулястої форми. Змішані бруньки мають водночас зачатки квіток та листків.
Мал. 54. Розвиток пагона з бруньки.jpg
Мал. 54. Розвиток пагона з бруньки

Як із бруньки розвивається пагін? Ви, напевно, не раз бачили, як із приходом весняного тепла бруньки набрякають, а згодом з них з'являється молоде стебло із зеленими листками (мал. 54). Це зовні. А що ж при цьому відбувається всередині бруньки? Клітини твірної тканини конуса наростання починають поділятися, завдяки чому міжвузля та листки видовжуються, покривні луски розсовуються та відхиляються
від стебельця, і розвивається новий пагін. Згодом луски відпадають, а на місці їхнього прикріплення залишаються рубці.
В однорічних видів усі бруньки розвиваються протягом теплої пори року. У багаторічних рослин холодного чи помірного клімату взимку пагони не ростуть. Із пазушних бруньок, що перезимували, навесні виростають нові бічні пагони. Деякі з пазушних та додаткових бруньок після зимівлі не розвиваються. Це так звані сплячі бруньки. Вони можуть перебувати у стані спокою декілька років і відновлюють ріст у разі ушкодження верхівкової бруньки.
Підсумки
Пагін - вегетативний орган рослин, до складу якого входять стебло, листки та бруньки. Стебло - осьова частина пагона, що утворює і несе бруньки, листки, квітки та суцвіття. Листок - бічна частина пагона, що забезпечує фотосинтез, дихання та випаровування води. Брунька - це зачатковий пагін. Залежно від особливостей будови розрізняють бруньки вегетативні, генеративні та змішані.
Лабораторна робота
Тема: Пагін і його будова. Різноманітність пагонів.
Мета: ознайомитися із зовнішньою будовою пагона.
Обладнання, матеріали та об'єкти дослідження: нормальні, вкорочені та видовжені пагони живих або гербарних зразків рослин (яблуні, абрикоса, сливи, вишні, черешні, винограду, гіркокаштана, споришу, хмелю тощо), лупа, таблиці.
Хід роботи:
1. Розгляньте пагони різноманітних рослин. Знайдіть їхні складові частини (стебло, листки, бруньки, вузли, міжвузля). Зверніть увагу на ступінь розвитку бруньок у верхній, середній та нижній частинах пагона.
2. Замалюйте пагін і позначте на малюнку його основні частини.
3. Запишіть у зошит висновки, зроблені на підставі виконаних досліджень.

Немає коментарів:

Дописати коментар