пʼятницю, 4 листопада 2016 р.

Молюски. Матеріал для учнів 7 класу.

  



Тип і класи молюсків. Загальна характеристика молюсків. Що таке слинна заліза у молюсків?


Молюски відносяться до одних з найбільш древніх безхребетних тварин. Відрізняються наявністю вторинної порожнини тіла і досить складно влаштованими внутрішніми органами. Багато з них мають вапняну раковину, яка досить добре захищає їх тіло від зазіхань численних ворогів.
що таке слинна заліза у молюсківАреал проживання закриває і сушу, і воду. Є найважливішою ланкою в харчовому ланцюзі, ними харчуються багато тварин. Крім того, багато з них на початкових стадіях розвитку є паразитами риб, найчастіше служать резервуарними господарями для багатьох паразитичних черв'яків. У зв'язку з цим хотілося б нагадати любителям туризму, що ні в якому разі не можна пити воду прямо з відкритих водойм. Містяться в рідині личинки описторха будуть тільки раді потрапити у ваш травний тракт, звідки рукою подати до печінки!
Не так вже часто про це згадують, але чимало видів цього типу ведуть хижацький спосіб життя. У цьому їм допомагає розвинена слинна заліза. До речі, а що таке слинна заліза у молюсків? Під цим узагальнюючим поняттям мається на увазі досить великий спектр специфічних органів, розташованих в глотці і ротової порожнини. Призначаються вони для секреції різних речовин, характеристики яких можуть дуже сильно відрізнятися від нашого розуміння слова «слина».
Як правило, у молюсків є одна або дві пари таких залоз, які у деяких видів досягають вельми вражаючих розмірів. У більшості хижих видів в секреті, який вони виділяють, міститься від 2,18 до 4,25% хімічно чистої сірчаної кислоти. Вона допомагає як відбиватися від хижаків, так і полювати на своїх родичів (сірчана кислота відмінно розчиняє їх вапняні раковини). Ось що таке слинна заліза у молюсків.

Інше природне значення

Багато з видів слимаків, а також виноградний равлик, завдають величезної шкоди сільському господарству по всьому світу. У той же час саме молюски відіграють найважливішу роль в загальносвітовий очищенні води, так як для харчування ними використовується відфільтрована з неї органіка. У багатьох країнах великих двостулкових молюсків розводять на морських фермах, так як вони є цінним харчовим продуктом, в якому міститься багато білка. Ці представники молюсків (мідії та устриці) використовуються навіть в дієтичному харчуванні.
У колишньому СРСР рідкісними і зникаючими вважалися відразу 19 представників цього найдавнішого типу. Незважаючи на різноманіття молюсків, до них слід ставитися дбайливо, так як вони вкрай важливі для правильного функціонування багатьох природних біотопів.
тип молюски класи молюсківВзагалі, молюски нерідко відрізняються найважливішим практичним значенням і для людини. Приміром, жемчужница масово розлучається в багатьох приморських країнах, так як цей вид є постачальником природного перлів. Деякі молюски являють собою велику цінність для медицини, хімічної та переробної промисловості.
Хочете знати цікаві факти про молюсків? У Античний період і Середньовіччя непримітні головоногі часом були основою добробуту цілих держав, так як з них добувався найцінніший пурпур, яким офарблювалися королівські мантії і шати знаті!

Тип молюсків

Всього він налічує більше 130 000 видів (так, різноманіття молюсків неймовірно). Молюски за загальною чисельністю поступаються тільки членистоногим, є другими за поширеністю живими організмами на планеті. Більшість з них живе у воді, і лише порівняно невелика кількість видів обрали місцем свого проживання сушу.

Загальна характеристика

Практично всі тварини, які входять до складу цього типу, відрізняються відразу декількома специфічними рисами. Ось прийнята на сьогоднішній день загальна характеристика молюсків:
  • По-перше, трехслойность. Їх система органів формується з ектодерми, ентодерми і мезодерми.
  • Симетрія білатерального типу, викликана значним зміщенням більшої частини їх органів.
  • Тіло несегментоване, в більшості випадків захищене порівняно міцною вапняної раковиною.
  • Є шкірна складка (мантія), яка обволікає все їхнє тіло.
  • Для пересування служить добре виражений м'язовий виріст (нога).
  • Целомическая порожнину дуже погано виражена.
  • Є практично все ті ж системи органів (в спрощеному варіанті, звичайно ж), як і у вищих тварин.
загальна характеристика молюсківТаким чином, загальна характеристика молюсків вказує на те, що перед нами - досить розвинені, але все ж примітивні тварини. Не дивно, що саме молюсків багато вчених вважають основними предками великої кількості живих організмів на нашій планеті. Для наочності наведемо таблицю, в якій більш детально розписуються характеристики двох найбільш поширених класів.
Характерні особливості черевоногих і двостулкових видів
Розглянутий ознакаКласи молюсків
ДвостулковіЧеревоногі
Тип симетріїДвосторонній.Симетрія відсутня, деякі органи повністю скорочені.
Наявність або відсутність головиПовністю атрофована, як і всі системи органів, які до неї історично ставилися.Мається, як і весь комплект органів (ротова порожнина, очі).
Органи диханняЗябра.Зябра або легеня (прудовик, наприклад).
Тип раковиниДвостулкова.Цільна, може бути закручена в різні сторони (прудовики, Ампулярия) або ж у спіраль (Котушка озерна).
Статевий диморфізм, статева система
Гермафродити, іноді раздельнополиє. Диморфізм виражений слабо.
Тип харчуванняПасивне (фільтрація води). Взагалі, ці молюски в природі сприяють відмінному очищенню води, так як відфільтровують з неї тонни органічних домішок.Активне, зустрічаються хижі види (Конуси (лат. Conidae)).
Ареал проживанняМоря і прісні водойми.Всі типи водойм. Зустрічаються також наземні молюски (Виноградний слимак).

Детальна характеристика

У черевоногих молюсків тіло все ж симетрично, хоча у двостулкових видів цього не спостерігається. Розділення тіла на сегменти збереглося тільки в дуже примітивних видів. Вторинна порожнина тіла представлена сумкою, навколишнього серцевий м'яз і статеві органи. Весь простір між органами повністю заповнене паренхімою.
Тулуб у більшості видів молюсків можна поділити на такі відділи:
  • Голова.
  • Тулуб.
  • М'язова нога, за допомогою якої здійснюється пересування.
У всіх двостулкових видів голова повністю редукована. Під ногою мається на увазі масивний м'язовий відросток, який розвивається з підстави черевної стінки. У самого заснування тіла шкірний покрив утворює велику складку, мантію. Між нею і тілом є досить велика порожнина, в якій розміщені такі органи: зябра, а також висновки статевої та видільної систем. Саме мантія секретує ті речовини, які, вступивши в реакцію з водою, утворюють міцну раковину.
різноманіття молюсківРаковина може бути як повністю суцільний, так і складатися з двох стулок або декількох пластинок. До складу цієї оболонки входить багато вуглекислого газу (зрозуміло, у зв'язаному стані - СаСО3), А також конхиолина, особливого органічної речовини, що синтезується тілом молюска. Втім, у багатьох видів молюсків раковина повністю або частково редукована. У слимаків від неї залишилася тільки мікроскопічних розмірів пластинка.

Характеристика травної системи

Черевоногі молюски

На передньому кінці голови є рот. Головним органом у ньому є потужний м'язистий язик, який покритий особливо міцної хітинової теркою (радулой). З її допомогою равлики соскребают наліт водоростей або іншої органіки з усіх доступних поверхонь. У хижих видів (про них ми поговоримо нижче) мова переродився в гнучкий і жорсткий хоботок, який призначається для розкриття раковин інших молюсків.
У Конусов (про них також буде сказано окремо) окремі сегменти радули виступають за межі ротової порожнини і утворюють свого роду гарпуни. З їх допомогою ці представники молюсків буквально метають свою отруту в жертву. У деяких хижих черевоногих мова перетворилася на особливу «свердло», яким вони буквально висвердлюють в раковині своєї здобичі отвори для упорскування отрути.

Двостулкові

У їхньому випадку все набагато простіше. Вони просто нерухомо лежать на дні (або висять, намертво прикріплені до субстрату), профільтровуючи крізь своє тіло сотні літрів води з розчиненою у ній органікою. Відфільтровані частки надходять прямо в об'ємистий шлунок.

Органи дихання

Велика частина видів дихає зябрами. Є «передні» та «задні» види. У першому зябра розташовуються в передній частині тіла і їх верхівка спрямована вперед. Відповідно, у другому випадку верхівка дивиться назад. Деякі голожаберние молюски втратили зябра у прямому розумінні цього слова. Ці великі молюски дихають прямо через шкіру.
представники молюсківДля цього у них розвинувся спеціальний шкірний орган адаптивного типу. У сухопутних видів і вторинних водних молюсків (їх предки знову повернулися у воду) частину мантії загортається, утворюючи своєрідне легке, стінки якого густо пронизані кровоносними судинами. Щоб подихати, такі равлики піднімаються на поверхню води і набирають запас повітря за допомогою спеціального дихальця. Серце, розташоване неподалік від органів дихання, найпростішої «конструкції», складається з одного передсердя і шлуночка.

Основні класи, що входять до складу типу

Як же підрозділяється тип молюски? Класи молюсків (всього їх вісім штук) «увінчані» трьома найбільш численними:
  • Черевоногі (Gastropoda). Сюди відносяться тисячі видів равликів всіх розмірів, головною відмітною ознакою яких є низька швидкість пересування і добре розвинена мускулиста нога.
  • Двостулкові (Bivalvia). Раковина з двох стулок. Як правило, всі вхідні в клас види є осілими, малорухомими. Пересуватися можуть як за допомогою мускулистої ноги, так і за допомогою реактивної тяги, викидаючи воду під тиском.
  • Головоногі (Cephalopoda). Рухливі молюски, раковини або позбавлені зовсім, або вона знаходиться в зародковому стані.
Хто ще входить до тип молюски? Класи молюсків досить різноманітні: крім всіх перерахованих вище, є ще лопатоногих, Панцирні і Ямкохвостие, Бороздчатобрюхіе і моноплакофор. Всі вони відносяться до нині сущим і нині живим.
Які копалини містить тип молюски? Класи молюсків, які вже вимерли:
  • Rostroconchia.
  • Тентакуліти.
До слова кажучи, ті ж моноплакофор до 1952 року вважалися повністю вимерлими, але в той час судно «Галатея» з науково-дослідною експедицією на борту виловило кілька нових організмів, які були віднесені до нового виду Neopilina galatheae. Як можна помітити, назва молюсків цього виду було дано по імені дослідного судна, яке їх виявило. Втім, в науковій практиці це не рідкість: види куди частіше позначаються на честь відкрив їх дослідника.
назва молюсківТак що не виключено, що всі наступні роки і нові дослідницькі місії зможуть збагатити тип молюски: класи молюсків, які нині вважаються вимерлими, цілком можуть зберігатися десь у бездонних глибинах світового океану.

Цікаві факти

Як би дивно це не звучало, але одними з найнебезпечніших і неймовірних хижаків на нашій планеті вважаються ... зовні нешкідливі черевоногі молюски. Наприклад, равлики Конуси (лат. Conidae), отрута яких настільки незвичайний, що його використовують сучасні фармацевти при виготовленні деяких видів рідкісних ліків. До речі, назва молюсків цього сімейства повністю виправдано. Їх форма і справді найбільше схожа на усічений конус.
Вони можуть бути наполегливими мисливцями, виключно безжально розправляючись з заплавній здобиччю. Звичайно ж, в ролі останньої частіше виступають колоніальні, малорухливі види тварин, так як за іншими равликам просто не встигнути. Сама жертва своїми розмірами може перевершувати мисливця в десятки разів. Хочете знати ще цікаві факти про молюсків? Так будь ласка!

Про методи полювання равликів

Найчастіше підступний молюск користується своїм найпотужнішим органом, сильної мускулистої ногою. Вона може прикріплятися до видобутку з силою, еквівалентній додатком зусилля в 20 кг! Хижої равлику цього цілком достатньо. Приміром, «спіймана» устриця розкривається менш ніж за годину при зусиллі тільки в десяток кілограмів! Словом, життя молюсків куди небезпечніше, ніж про це прийнято думати ...
Інші види черевоногих і зовсім воліють нічого не тиснути, акуратно просвердлюючи раковину видобутку за допомогою спеціального хоботка. Ось тільки процес цей простим і швидким не назвати при всьому бажанні. Так, при товщині раковини всього в 0,1 мм свердління може віднімати аж до 13 годин! Та вже, такий спосіб «полювання» підходить винятково для равликів ...

Розчинення!

Щоб розчинити чужу раковину і самого його власника, молюск використовує сірчану кислоту (адже ви вже знаєте, що таке слинна заліза у молюсків). Так руйнування йде набагато простіше і швидше. Після того як дірка пророблена, хижак починає не поспішаючи виїдати свою здобич з «упаковки», користуючись для цього своїм хоботком. В якійсь мірі цей орган можна сміливо вважати аналогом нашої руки, так як він бере безпосередню участь у захопленні і утриманні видобутку. Крім того, цей маніпулятор найчастіше може витягуватися так, що перевищує довжину тіла самого мисливця.
цікаві факти про молюсківСаме так равлики можуть діставати свою здобич навіть з глибоких щілин і великих раковин. Ще раз нагадуємо, що саме з хоботка в тілі жертви впорскується сильна отрута, основу якого складає хімічно чиста сірчана кислота (виділяється з «нешкідливих» слинних залоз). Словом, відтепер ви точно знаєте, що таке слинна заліза у молюсків і для чого вона їм потрібна.

Немає коментарів:

Дописати коментар