вівторок, 22 листопада 2016 р.

Планети Сонячної системи.Матеріал для учнів 5 класу.

  


                            ПЛАНЕТИ СОНЯЧНОЇ СИСТЕМИ

- Які рухи здійснює Земля у Всесвіті? Що таке вісь Землі? Що таке планета?
Найбільшими тілами, які обертаються навколо Сонця, є планети. Усі планети Сонячної системи рухаються навколо Сонця й обертаються навколо своєї осі.
- 1. Розгляньте планети Сонячної системи (мал. 14). 2. Визначте, які планети розташовані ближче до Сонця, ніж Земля, а які — далі. 3. Які планети великі за розмірами, а які — малі?
Мал. 14. Планети Сонячної системи
Меркурій, Венера, Земля і Марс — малі за розмірами планети, розташовані на невеликій віддалі від Сонця.
Юпітер, Сатурн, Уран і Нептун — великі планети. Вони розташовані на значній віддалі від Сонця.
Меркурій — найближча до Сонця і найменша за розмірами планета (мал. 15). Через близьке розташування до Сонця поверхня Меркурія нагрівається до температури +400 °С.
Венера — найяскравіша планета, яку можна добре бачити на небі неозброєним оком (мал. 16). Температура на Венері дещо вища, ніж на Меркурії.
Мал. 15. Меркурій
Мал. 16. Венера
Земля — едина планета Сонячної системи, на якій існує життя (мал. 17).
Марс — четверта планета Сонячної системи. Температура на Марсі не піднімається вище від 0 °С. Марс називають «червоною планетою» через червонуватий колір поверхні (мал. 18).
Мал. 17. Земля
Мал. 18. Марс
Юпітер — найбільша планета Сонячної системи. Через значну віддаленість від Сонця, температура на ньому не піднімається вище від -120 °С. У телескоп Юпітер має вигляд «смугастої планети» (мал. 19).
Сатурн — планета Сонячної системи, оточена кільцями, утвореними з твердих уламків різних розмірів, які рухаються навколо неї (мал. 20). Температура на Сатурні не піднімається вище від -150 °С.

Мал. 19. Юпітер
Мал. 20. Сатурн
Уран і Нептун — найвіддаленіші від Сонця і найхолодніші планети Сонячної системи (мал. 21, 22).
Мал. 21. Уран
Мал. 22. Нептун
Усі планети, крім Меркурія та Венери, мають супутники.
- Є вісім планет Сонячної системи: Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун. Вони відрізняються розмірами, віддаленістю від Сонця, температурою на поверхні та кількістю супутників.
- 1. Яка планета Сонячної системи є найбільшою, а яка — найменшою? 2. Які планети розташовані ближче до Сонця? 3. Які планети розташовані далеко від Сонця? 4. Опишіть особливості планет Сонячної системи. 5. Від чого залежить температура на поверхні планет?
Для дослідження поверхні Марса використовують марсоходи — космічні апарати. їх доставляють на планету космічні кораблі. За час досліджень Марса на його поверхні працювали чотири марсоходи.



Немає коментарів:

Дописати коментар