неділю, 30 червня 2013 р.

 
 
Дієтологи всього світу продовжують наполегливо сперечатися про те, які ж продукти харчування є найбільш корисними для людини. Актуальний останнім часом питання здорового способу життя ще більше стимулює вчених проводити дослідження в цій області. Дана стаття – не істина в усіх інстанціях, а лише спроба підсумувати результати досліджень за останній рік, покликані відповісти на питання: «Які продукти корисні?»
Ягоди
Найкорисніші продукти харчуванняНа думку вчених, в першу чергу звання« найкорисніші продукти »заслужили ягоди. Особливо підкреслюють дослідники властивості чорниці та лохини. Ці корисні продукти містять найбільшу кількість антиоксидантів. Крім того, антоціан, що міститься в цих ягодах, сприяє уповільненню процесів старіння нервової системи людини. Чорниця і лохина – дуже корисна їжа для тих, хто страждає захворюваннями серцево-судинної і травної системи, онкологічними хворобами. Незамінні ці корисні продукти харчування і для людей, які страждають ожирінням, і хворих на діабет, оскільки здатні знижувати рівень холестерину і цукру в крові.
Горіхи
Найкорисніші продукти харчуванняУ список самих корисних продуктів харчування потрапили і горіхи, причому якийсь окремий їх вид вчені не виділяють – корисні абсолютно все. Горіхи є джерелом великої кількості вітамінів, мінералів, білків, корисних жирів. Ці корисні продукти харчування при щоденному їх споживанні гарні для профілактики серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, анемії, проблем з потенцією, зором, менструальним циклом. Також доведено, що горіхи – корисна їжа при стресах, депресіях, занепаді сил, загального тонусу організму.
Цибуля і часник
Найкорисніші продукти харчуванняЦибуля і часник – безсумнівно, корисні продукти харчування, і вчені це підтверджують. Будучи справжньою криницею вітамінів, мінералів, мікроелементів, корисних ефірних масел, ці продукти харчування роблять позитивний вплив на весь організм людини. Судіть самі: цибулю і часник хороші при захворюваннях печінки, серцево-судинної та ендокринної системи, знижують рівень холестерину в крові, зміцнюють імунну систему людини. І, звичайно, кожен знає, що цибуля і часник – це найкорисніші продукти при простудних захворюваннях. Ефірні олії і фінтоціди, що містяться в цибулі і часнику, запобігають розмноженню мікробів і знищують їх.
Бобові
Найкорисніші продукти харчуванняНаступними в списку «Найкорисніші продукти» йдуть бобові. Містяться в них великі кількості цінних білків і грубої клітковини роблять ці продукти справді унікальними у своєму роді. Соя, боби, квасоля і горох – корисні продукти для хворих на цукровий діабет, атеросклероз, людей, які страждають ожирінням, захворюваннями травної системи, нирок і печінки, мають слабку імунну систему. Бобові – це найкорисніша їжа для вегетаріанців, оскільки вони здатні постачати людський організм білками без супроводу жиру (що неможливо при вживанні білків тваринного походження). Крім того, що міститься в бобових протеїн (рослинний білок) сприяє регенерації клітин. Також бобові – це корисні продукти харчування при розладах нервової системи, адже містяться в них амінокислоти забезпечують спокій, врівноваженість людини.
Фрукти
Найкорисніші продукти харчуванняФрукти – безумовно, без них список найкорисніших продуктів харчування був би неповним. В першу чергу, це яблука. Список захворювань, для профілактики і лікування яких вони особливо корисний, досить широкий. Це корисні продукти харчування для серцево-судинної, травної, сечовидільної, імунної системи, захворюваннях шкіри та опорно-рухового апарату. Знижуючи рівень холестерину і цукру в крові, сповільнюючи ріст ракових клітин, яблука по праву можуть називатися самими корисними фруктами. У список «Найкорисніші продукти» потрапили також і інші фрукти: ківі та хурма, ананас і гранат, абрикос і банан, авокадо і манго. Таким чином, чим різноманітніше буде ваше «фруктове меню» – тим краще.
Овочі
Найкорисніші продукти харчуванняМісце в списку найкорисніших продуктів знайшлося і для овочів. Лідирують тут зелені листові овочі: шпинат і салат. Ці корисні продукти є полівітамінними, гарні для кишечника, сповільнюють ріст пухлин (особливо простати), надають сечогінну дію, корисні при гіпертонії, ожирінні, туберкульозі, атеросклерозі. Серед овочів на звання «найкорисніші продукти» претендують також капуста і морква. Так, капуста (особливо білокачанна) має високу поживну цінність і корисна як у свіжому вигляді, так і в квашеному. Капуста збагачує мікрофлору кишечника, здатна виводити з організму холестерин. Це особливо корисна їжа для хворих на гастрит зі зниженою кислотністю, виразковою хворобою, що страждають гемороєм та запорами, ожирінням. Морква не відстає від капусти за кількістю містяться в ній корисних речовин. Вона зміцнює імунну систему, покращує функціонування кишечника, позитивно впливає на сітківку ока, застосовується для профілактики захворювань серця, нирок і печінки, надає ранозагоювальні та протизапальну дію. Особливо гарні ці корисні продукти у поєднанні, наприклад, в салатах.
Дари моря
Найкорисніші продукти харчуванняДари моря – безумовно, корисні продукти харчування. Перше місце серед них займає риба. Найкорисніші продукти з рибних – це жирні сорти: лосось, тунець, сардини. Сприятливо впливаючи на серцево-судинну систему, риба значно зменшує можливість виникнення різних захворювань серця (у тому числі аритмії та ішемії), інфарктів і інсультів. Також рекомендується приймати в їжу ці корисні продукти людям, що мають проблеми зі шлунком, щитовидною залозою, зайвою вагою. Риба сприяє активізації роботи мозку, швидкому загоєнню ран, перешкоджає утворенню ракових клітин.
Яйця
Найкорисніші продукти харчуванняНаступними в списку найкорисніших продуктів йдуть яйця. Ці корисні продукти рекомендують вживати в їжу в кількості п'яти штук на тиждень. Містять близько сотні корисних речовин, яйця здатні очищати людський організм, виводити з нього холестерин та інші шкідливі речовини, розщеплювати жири, а яєчний білок є кращим «будівельним матеріалом» для м'язів. Яйця – особливо корисні продукти харчування при виразковій хворобі шлунка і 12-палої кишки, хронічному панкреатиті, розладах нервової системи. Вченими доведена також роль яєць в запобіганні утворення ракових клітин і в майбутньому, можливо, саме яйця будуть використовуватися як один з дієвих способів боротьби з онкологічними захворюваннями.
Вироби з борошна грубого помелу
Найкорисніші продукти харчуванняВироби з борошна грубого помелу – також корисні продукти харчування. Високий вміст вітамінів, мінералів, мікроелементів, біологічно активних речовин – ось те, що дає всі підстави поповнити ними список «Найкорисніші продукти». Вони незамінні для кожної людини, але особливо актуальні при цукровому діабеті, захворюваннях серця, слабкою імунною системою, проблеми з кишечником. Вироби з борошна грубого помелу роблять позитивний вплив на шкіру, перешкоджаючи її старінню, запаленню, виникнення алергічних реакцій. Це особливо корисна їжа для людей, що займаються спортом, ведуть здоровий спосіб життя.
Молоко
Молоко і кисломолочні продукти також потрапили в список «Найкорисніші продукти»Найкорисніші продукти харчування. Кальцій, що міститься в молоці, укріплює кістки , зуби і волосся. Також молоко рекомендується при серцево-судинних захворюваннях, анемії, набряках, різних захворюваннях шлунково-кишкового тракту (гастрити, виразкова хвороба, невроз шлунка). Молоко добре зарекомендувало себе при різних отруєннях і недарма його використовують для запобігання різних захворювань на «шкідливих роботах». Що стосується кисломолочних продуктів, то кефір і сир – найкорисніші продукти серед них. Вони сприятливо позначаються на роботі кишечника і травній системі в цілому за рахунок бактерій, що містяться в них. Також ця корисна їжа викликає апетит, стимулюючи виділення шлункового соку, має антимікробну дію.
Зелений чай
Найкорисніші продукти харчуванняЗелений чай – ще один корисний продукт харчування, стверджують вчені. Він вже давно перетворився з екзотичного напою в повсякденний, а його лікувальні властивості відомі практично всім. Зелений чай сприяє зміцненню кровоносних судин, знижує артеріальний тиск, рівень холестерину і цукру в крові. Містяться в зеленому чаї речовини надають згубну дію на різні віруси і мікроби.
Зелений чай – прекрасний антиоксидант, добре виводить з організму токсичні речовини і отрути, уповільнює зростання ракових клітин. Список захворювань, при яких слід вживати цей чудо-напій, досить широкий: атеросклероз, діабет, гіпертонія, захворювання щитовидної залози, проблеми із зором, імунною системою. Нарешті, підвищуючи загальний тонус організму і сповільнюючи процеси старіння, зелений чай має всі підстави поповнити список «Найкорисніші продукти».
Отже, саме ці продукти харчування є на даний момент найбільш корисними, на думку вчених. А отримати максимум користі від них можна, якщо поєднувати у своєму щоденному раціоні всі перераховані компоненти. Будьте здорові і вживайте в їжу тільки найкорисніші продукти!

Немає коментарів:

Дописати коментар