четвер, 13 червня 2013 р.

Всесвітній день донора крові

14 червня 2010 року за традицією відзначається Всесвітній день донора крові. День, присвячений донорству, святкується з метою формування більш широкого доступу населення до безпечної крові і продуктів крові. Всесвітній день донора крові
Цьогорічний день донора крові проходить під гаслом «Нова кров для людства» і основна увага його приділена молодим донорам.
Відомо, що сьогодні потреба в крові зростає у всьому світі. На думку фахівців, молодь в такій ситуації може внести важливий вклад, здаючи кров, і спонукуючи інших молодих людей стати донорами. Такі ініціативи, а також звернені до молодіжної аудиторії кампанії в ЗМІ та інші адресовані молоді заходи допоможуть дати «світові нову кров».
В Україні, як і у всьому світі, заплановані численні заходи, присвячені ролі молоді у забезпеченні безпечної крові. Формується розуміння поняття безпечної крові і продуктів крові для переливання і важливого вкладу добровільних безплатних донорів крові в національну систему охорони здоров'я.

Важливо, що сьогодні, в день донора крові, Україна вшановує тих, хто вже приєднався до лав донорів, які добровільно і безплатно здають кров, тим самим допомагають хоча б частково задовольнити зростаючу потребу в суспільстві.
Відзначення Всесвітнього дня донора крові допоможе усвідомити той факт, що добровільна безплатна здача крові служить основою для забезпечення якісною та безпечною кров'ю.
Довідка: У 1995 році засноване звання — «Почесний донор України», а у 2001 році — «Заслужений донор України». В Україні нараховується більше 99 896 осіб, що здобули звання «Почесний донор України» і 60 мають почесне звання «Заслужений донор України». Це люди, які безплатно здали кров або її компоненти в кiлькостi 100 i більше разових максимально допустимих доз. Одному із донорів присвоєно високе звання «Герой України».
Україна пережила спад донорського руху і відмічається що, насамперед, пов'язано зі складною соціально-економічною ситуацією, погіршенням демографічної ситуації, практично припиненням пропаганди донорства в засобах масової інформації, невиконанням зобов'язань органів місцевого самоврядування стосовно пільг, наданим донорам.

Немає коментарів:

Дописати коментар