суботу, 8 червня 2013 р.

  

 Дива океану та глибоководні істоти.

 8 червня - день океанів.

Риба-місяць 
 

У День океанів ви дізнаєтесь про найфантастичніших мешканців підводного світу.

Сьогодні, 8 червня, святкується Всесвітній день океанів. Хочу нагадати про важливість збереження флори і фауни океанів.
Підводний світ океанів настільки дивний, що в ньому є і ангели, і чорти, і акули з висувними щелепами, і глибоководні монстри, які зростаються зі своїми партнерами, і риби, що переварюють каміння.
Риба-дурепа
Рибу-місяць занесено до Книги рекордів Гіннеса як найбільшу костисту риба на планеті і як найплодючішу. Довжина її може перевищувати 4 метра, а вага - 2 тонни. Під час нересту вона відкладає близько 300 млн ікринок.
Така плодючість виправдана, бо дурніше створіння складно вигадати. Вчені називають рибу-місяць "повною дурепою", тому що мозок громадини важить лише 4 грами.
Рыба-луна
Вона настільки неповоротка, що ледве пересувається й не реагує на людей. Через незвичайне кругле тіло їй навіть важко зберігати вертикальне положення. Риба-місяць воліє лежати на боці, відкривши свій рот і засмоктуючи креветок і мальків, які пропливають повз неї.
Через свою повільність риба-місяць стає легкою здобиччю для акул і косаток. Хижаки пливуть за нею, відкушуючи плавники, після чого риба стає абсолютно безпорадною і вмирає. Відхопити шматок її тіла значно складніше - воно вкрите такою товстою шкірою, що навіть гарпун відскакує від неї.
Зуби у риби-місяця зрослися в чотири суцільні пластини. Вона може видавати ними звуки. "У роздратованому стані луна-риба рохкає як свиня", - свідчив іхтіолог Альфред Брем.
Моторошні щелепи
Мало що може зрівнятися зі смертельними щелепами білої акули-вбивці, але найдивовижніші щелепи серед представників цього виду належать акулі-гобліну, яку ще називають акула-домовик.
Рило цієї 3,5-метрової акули являє собою довгий наріст, а щелепи всіяно гострими і кривими зубами. Найдивовижніше в цих щелепах - те, що вони здатні висуватися з пащі далеко вперед. Через цю особливість, а також тому, що акула-гоблін зустрічається дуже рідко, її щелепи цінуються колекціонерами і коштують тисячі доларів.

Риба, що перетравлює каміння
Риба-папуга здатна виробляти пісок. Наростом на лобі, що нагадує дзьоб папуги, вона відкушує шматочки від коралів і підводних каменів, розжовує потужними зубами і перетравлює. Потім випорожнюється піском. За рік риба-папуга може виробити 90 кг піску.
Цікаво, що всі риби-папуги народжуються самицями, а з часом змінюють свою стать на чоловічу.
Коли ці риби сплять, вони виділяють із рота слиз й огортають себе своєрідним коконом. Слиз не дозволяє хижакам відчути запах, не пропускає паразитів і лікує рани, маючи антисептичні властивості. Сплячого папугу практично неможливо розбудити, він не реагує ані на яскраве світло, ані на коливання води.
Рыба-попугай
Смертельно гарний равлик
Найнебезпечніший у світі равлик називається географічний конус. У нього є отруйні зуби у вигляді гарпуна. Равлик вистрілює гарпуном у здобич, і та миттєво гине від сильного токсину, який має паралітичну дію.
Сильна отрута географічного конуса здатна вбити людину за лічені хвилини. Від неї немає протиотрути, можна лише підтримувати життя потерпілого, чекаючи, поки токсини самі не виведуться з тіла. Половина людей, ужалених цим равликом, померла.
У маленьких дозах отрута географічного конуса застосовується як болезаспокійливе. Вона у тисячі разів ефективніша за морфін, і при цьому не викликає звикання.
Не знаючи нічого про смертельно небезпечну отруту, люди часто беруть в руки географічний конус, спокусившись його гарною мушлею. Один із видів конусів - Слава Морів - вважається найгарнішою мушлею у світі:
Конус Слава Морей
Ще півстоліття тому колекціонери платили за неї тисячі доларів. Правда, з тих пір, як було знайдено місця проживання Слави Морів, ціни сильно впали.
Отруйні голки і бородавки
А ось щодо риб, то тут першість за отруйністю належить рибі-каменю, або бородавчатці. Отрута цієї 40-сантиметрової риби, що знаходиться в колючках спинного плавника, заподіює такий нестерпний біль, що людина готова відрізати уражену кінцівку. Якщо отрута одразу потрапила в кровоносну судину, смерть настає протягом двох годин. Ті, хто вижив, хворіють місяцями.
Крім усього іншого, бородавчатка надзвичайно потворна. Її тіло вкрите наростами, щоб вона могла маскуватися, лежачи в мулі або ховаючись у коралових рифах.
Бородавчатка, она же рыба-камень
При всьому цьому японці примудряються робити з бородавчатки окозе-суші. Щоправда, ця страва не така легендарна, як фугу - сашимі з отруйних риб сімейства голкопузів.
На відміну від бородавчатки голкопузи виглядають кумедно. Допоки їх ніхто не чіпає, вони мають цілком звичайну форму. Але варто відчути небезпеку, як риба набирає в шлунок води і роздувається, як м'яч, виставляючи назовні отруйні шипи.
Иглобрюх
Глибоководні монстри
Дивовижні істоти мешкають на великій глибині океану. З усіх глибоководних істот морські чорти, або вудильники, живуть найбільш вражаючим життям.
Ці моторошного вигляду риби, вкриті шипами і бляшками, мешкають на глибині 1,5-3 км. Найпримітніша риса морського чорта - це вудка, що виростає зі спинного плавника і нависає над хижою пащею. На кінці вудки є світна заліза, заповнена люмінісцентними бактеріями. Морські чорти використовують її як приманку.
Глубоководный удильщик
Жертва пливе на світло, а вудильник обережно підтягує вудку до рота, і в певний момент дуже швидко ковтає здобич. У деякі видів вудка з ліхтариком знаходиться прямо в пащі, і риба, не сильно переймаючись, просто пливе з відкритим ротом.
Морські чорти настільки ненажерливі, що можуть заковтнути здобич, більшу за них самих. Їх шлунок має здатність розтягуватися. Але буває й так, що вудильник намагається з'їсти завелику здобич, і вмирає сам, вдавившись.
Все описане вище стосується самиць. Тільки вони вміють полювати. Самиці морського чорта сягають метра завдовжки, в той час як самці - лише 4 см. Ці жалюгідні особини чоловічої статі паразитують на самках, приліплюючись до них зубами. З часом вони зростаються з самицею кровоносними судинами, перетворюючись на відросток. Єдина частина тіла, яка у них продовжує повноцінно функціонувати - це статевий орган.
Морськими чортами також називають молюсків лімацін, якими харчується морський ангел (на фото).
Морской ангел
Життя в Маріанській западині
Неймовірно, але навіть на дні Маріанської западини є життя. Тиск тут у тисячу разів вищий, ніж на поверхні. У XIX столітті вважалося, що в "мертвій зоні", тобто на глибині більше 1,8 км не виживе жоден організм.
Але глибоководні зонди виявили навіть у безодні Челленджера, на глибині 11 кілометрів, близько 180 видів мікроорганізмів. Це форамініфери, найпростіші завдовжки близько 0,1 мм, тіла яких вкрито черепашками.
А швейцарський океанолог Жак Пікар, один із трьох людей, які коли-небудь занурювалися на дно Маріанської западини, побачив на цій запаморочливій глибині не примітивне безхребетне, а справжню рибу завдовжки 30 см.
"Просто під нами на дні лежав якийсь різновид камбали. Два її круглих ока на маківці стежили за нами - за сталевим чудовиськом, яке вторглося в її безмовне царство, - згадує Пікар. - Повільно, неймовірно повільно, ця камбала попливла геть. Рухаючись частково у воді, частково в мулі, вона зникла в ночі".
Нагадаємо, що за даними Greenpeace, пластик, що засмічує океани, потрапляє в кров людини.



Немає коментарів:

Дописати коментар