неділю, 22 вересня 2019 р.

Будова рослинної клітини. Матеріал для учнів 6 класу.


                                        


                              Рослинна клітина

Основою будови всіх живих організмів є клітина. Це найменша частина організму, здатна самостійно існувати і має всі ознаки життя.
P2092716.png
Клітини м'якоті апельсина або грейпфрута можна бачити неозброєним оком або за допомогою лупи. Багато клітин настільки малі, що їх можна побачити тільки під мікроскопом. Те, що живі організми складаються з клітин, вчені відкрили ще у 17 столітті.
34.png
Відомі організми, які самостійно існують та складаються з однієї клітини, наприклад, найпростішими є частина зелених водоростей.
Будова рослинної клітини
клетка.bmp
Ядро — найважливіша складова частина клітини. Ядро відповідає за всі процеси, що відбуваються у клітині. Ядро містить спадкову інформацію про те, якою буде нова клітина, яка утворюється в результаті процесу ділення.
Цитоплазма — безбарвна, в'язка речовина, що наповнює клітку. У цитоплазмі знаходяться всі інші частини клітини.
Мембрана — тонка напівпроникна плівка, яка оточує цитоплазму і відповідає за надходження до клітини та виведення з неї різних речовин. Вона знаходиться під клітинною стінкою.
Зверни увагу!
У рослинній клітині є частини (всіх органел), яких немає в клітинах тварин. Це клітинна стінка, пластиди і вакуоль.

Клітинна стінка захищає клітину і надає їй певну форму. До складу клітинної стінки входить целюлоза, яка надає міцність.
Пластиди — маленькі складові частини клітини. Пластиди можуть бути безбарвними і кольоровими. Зелені пластиди називають хлоропластами, в них відбувається процес фотосинтезу.
Вакуоль — порожнина, заповнена клітинним соком і створеними кліткою речовинами. Чим старше клітина, тим більше її вакуоль.

Немає коментарів:

Дописати коментар