неділю, 9 грудня 2018 р.

Будова стебла. Матеріал для учнів 6 класу.


Стебло - вісь пагона. Внутрішня будова стебла   у зв'язку з його  функціями.


Стебло - осьова частина пагона. Воно об'єднує всі частини пагона, містить бруньки та листки, забезпечує транспортування води, мінеральних і органічних речовин. У стеблі може відбуватися фотосинтез, запасання поживних речовин.

 
Іл.11.2.Фікус-баньян- дерево-довгожитель


Іл. 11.1. Стебло пшениці й дуба
Стебло — вісь пшона. Воно має листки, з’єднує їх із коренем і забезпечує пересування речовин по рослині.
Стебла бувають дуже різноманітними. За спрямованістю росту розрізняють стебла прямостоячі, повзучі, лежачі, виткі, чіпкі тощо.
За твердістю стебла поділяють па трав’янисті та дерев'янисті. Зовні стебло буває опушеним або гладеньким, ребристим або шипуватим, тригранним або чотиригранним, округлим або гранчастим, крилатим або колючим тощо. У деяких рослин міжвузля є настільки коротким, що тільки за наявністю листків на ньому можна визначити, що воно існує (кульбаба, подорожник, первоцвіт).
Головне стебло в деревних рослин називається стовбуром. Стебла дерев і кущів тверді, товсті, багаторічні. У трав вони тонкі, легко ламаються, відмирають на зиму.
Найвищими є стовбури евкаліптів (100 -105 м). Рекордні розміри за товщиною має стовбур африканського баобаба, або мавпячого дерева (9 м у діаметрі). У Танзанії росте баобаб, вік якого 5000 років, висота стовбура — 22 м, а окружність — 47 м. У Індії росте фікус-баньян, вік якого 3000 років (іл. 11.2). Дуби наших лісів живуть до 1000 років. Водночас існують трав’янисті рослини, тривалість життя яких становить лише 35-40 днів. Таких рослин багато в пустелях. Вони встигають відцвісти й утворити плоди за короткий весняний період, коли умови для життя рослин найсприятливіші. Трапляються такі рослини і в Україні (веснівка весняна, бурачок шорсткий).
Поглиблення теми
Чим стебла різних рослин можуть відрізнятися між собою?
Як вже відзначалося, стебла відрізняються за формою, напрямом росту, твердістю стебла тощо (іл. 11.3). Чим же зумовлюються ці ознаки? Безумовно, пристосуванням рослин до умов середовища, у якому вони живуть. Дуже різноманітні стовбури дерев у тропічних лісах, де трапляється величезна різноманітність умов існування. Відрізняються стебла рослин і за віком та розмірами. Так, дуб звичайний, тис ягідний і секвоя можуть жити до 2000 років, мамонтове дерево і сосна довговічна — до 4000-5000 років. Найменшою рослиною і вольфія безкоренева з довжиною стебла до 2 мм, яка росте в стоячих водоймах. Отже, стебла відзначаються надзвичайною різноманітністю будови, що зумовлена умовами їхніх місцезростань, і відповідає їхнім функціям.
Іл. 11.3. Різноманітність стебел
Чим визначаються особливості внутрішньої будови стебла?
Із внутрішньою пудовою стекла ознайомимося на поперечному зрізі гілки липи (іл. 11.4). Зверху вона вкрита покривною тканиною. що представлена залишками шкірки та декількома шарами корку. Шкірка і корок захищають живі клітини стебла від впливу несприятливих умов і здійснюють зв'язок рослини із зовнішнім середовищем. Далі знаходиться кора, до складу якої входять основна та провідна тканини. За корою розміщується камбій — твірна тканина завдяки якій відбувається потовщення стебла в дерев'янистих рослин. Усередину від камбію розташована деревина. Вона складається із судин, по яких рухаються вода та мінеральні речовини, і механічні тканини, які забезпечують міцність стебла. У деревині також серцевинні промені, що сполучають серцевину з корою і забезпечують горизонтальне переміщення органічних сполук. У центрі зрізу розміщені клітини основної тканини, у яких підкладаються про запас поживні речовини. Це серцевина. Потовщення стебла є характерною особливістю дерев’янистих рослин. Ріст стебла в товщину це бічний ріст завдяки камбію. Клітини камбію діляться, утворюючи назовні кору, а її середину деревину. Ріст камбію припиняється восени й поновлюється навесні. Періодична робота камбію зумовлює формування в деревині річних кілець (іл. 11.5). Товщина кілець, приріст деревини залежать від живлення, тепла, вологості тощо. Отже, внутрішня будова стебла пристосована для здійснення основних його функцій: опорної та провідної.

Різноманітність стебел
Стебла бувають:
1. Трав'янисті (у всіх трав), дерев'янисті (дерева, чагарники, чагарнички),   напівдерев'янисті  (полин).
2. За напрямком росту та розташуванням у просторі: прямостоячі, повзучі,   чіпкі, виткі.
3. За формою поперечного зрізу: циліндричні або округлі (соняшник), тригранні (осока), чотиригранні (кропива), багатогранні (щавель), борозенчасті (татарник).
4. За тривалістю життя: однорічні, дворічні, багаторічні.
 А -прямостояче (грястиця збірна)
Б- повзуче (молодило повзуче)
В - чіпке  ( горошок мишачий)
Г- витке (березка польова)

Внутрішня будова стебла
Розглянемо особливості  внутрішньої будови стебла, які дають йому змогу виконувати певні функції.  На поперечному зрізі гілки липи добре видно шари стебла. Зовнішній, вузький шар  - це кора. Щільний, найширший, розміщений під корою - деревина.  Між корою і деревиною є особливий шар клітин - камбій. У центрі стебла знаходиться серцевина.
Для  детальнішого вивчення внутрішньої будови стебла необхідно розглянути поперечний зріз гілки липи під мікроскопом.
Мікроскопічна будова стебла відображена у таблиці.
Шар  стебла
   З чого складається
Тип тканини
            Функції
1. Кора
   а) корок


 Містить відмерлі клітини.
Ззовні розташована шкірка з сочевичками.

 Покривна

1. Захист від надмірного випаровування вологи.
2. Захист від  проникнення пилу та мікроорганізмів;
3. Здійснення газообміну(через сочевички).
   б) луб
 Складається з:
а) луб'яних волокон;
б) ситоподібних трубок;
в) паренхіми
а) механічна;
б) провідна;
в) основна
1. Надання гнучкості та міцності стеблу (луб'яні волокна)
2. Забезпечення руху органічних речовин від листка до кореня (ситоподібні трубки).
2. Камбій
Побудований з клітини, які постійно діляться.
Твірна
1. Щорічне потовщення стебла
3. Деревина
Містить:
а) деревні волокна;
б) судини;
в) паренхіму

а) механічна;
б) провідна;
в) основна
1. Забезпечує рух води і мінеральних речовин від кореня до листків (судини).
2. Накопичення різних речовин (паренхіма).                             
4. Серцевина
Складається з великих тонкостінних, пухко розташованих клітин . Ряд таких клітин, який починається від серцевини і проходить у вигляді променя через деревину до кори, називають серцевинним променем.
Основна
1. Запасання поживних речовин.
2. Переміщення різних сполук між шарами стебла (серцевинні промені).

Розглядаючи деревину на поперечному зрізі, можна помітити, що вона складається із чергових світлих і темних концентричних кілець. Кожна пара кілець (світле і темне) утворюється впродовж року завдяки діяльності камбію і має назву  річне кільце. Навесні клітини камбію активно поділяються й утворюють клітини деревини великих розмірів. На поперечному зрізі вони мають вигляд світлого кільця. Влітку ж камбій формує значно дрібніші клітини.  Так виникає темне кільце. Взимку клітини камбію не діляться. Наступної весни його діяльність відновлюється і починає формуватись нове річне кільце. Таким чином, за річними кільцями можна визначити вік дерева.
    
Чи знаєте ви, що ?..
  • Справжнім дивом є витке стебло. Рослини з такими стеблами звуть ліанами (від фр. „ліанес" - „зв'язувати, обвивати, витись"). Для таких ліан необхідна опора. У природі нею служать, як правило рослини з прямостоячим стеблом. 
  • Виткі стебла закручуються лише у певному напрямку. Наприклад, у хмелю, іпомеї стебла завжди закручуються за годинниковою стрілкою, у квасолі, берізки польової - у протилежний бік. 
  • У багатьох дерев стовбур досягає значних розмірів. Найвищі дерева (наприклад, евкаліпт) сягають висоти близько 140 м, а діаметр їхнього стовбура може становити 4 м. Найбільша тривалість життя відома у мексиканського кипариса - до 10 тис., драцени та баобаба - понад 6 тис., дуба - до 2 тис. років.
  • Деякі кактуси -„бочки" можуть досягати 3 м у висоту і 1 м у товщину, мають масу декілька тонн (запасають води до 1000 літрів) і живуть в середньому до 600 років.
  • Рекордні розміри щодо товщини має стовбур африканського баобаба, або мавпячого дерева (10 -12 м у діаметрі). У Танзанії росте баобаб, вік якого 5000 років, висота стовбура - 22 м, обхват - 47 м.
  • За кількістю річних кілець можна дізнатися не тільки про те, скільки років дереву, а й в яких умовах воно росло в різні роки життя. Вузькі річні кільця свідчать про нестачу вологи посушливого літа, про затінення дерева або його недостатнє живлення.



Перевірте себе
1. Вкажіть назву стебла, що росте вертикально вверх:
а) повзуче;
б) чіпке;
в) пряме;
г) прямостояче.
2. Виберіть термін, яким позначають стебло, що стелиться по землі:
а) повзуче;
б) горизонтальне;
в) витке;
г) чіпке.
3. Осика на поперечному зрізі має стебло:
а) округле;
б) тригранне;
в) чотиригранне;
г) багатогранне.
4. Назвіть шар стебла деревної рослини, за рахунок поділу клітин якого стебло потовщується:
а) кора;
б) камбій;
в) деревина;
г) серцевина.
5. У стеблі судини розташовані у:
а) серцевині;
б) деревині;
в) корі.
6. Виберіть тип тканини, з якої складається кора:
а) провідна;
б) основна;
в) механічна;
г) покривна.
7. Річні кільця в стеблі деревної рослини можна побачити в:
а) корі;
б) лубі;
в) серцевині;
г) деревині.
8. Рух речовин в стеблі від листка до кореня забезпечують:
а) судини;
б) ситоподібні трубки;
в) луб;
г) корок.
9. У стовбурі 10-річної липи:
а) одне річне кільце;
б) 5 річних кілець;
в) 10 річних кілець.

Немає коментарів:

Дописати коментар