неділю, 16 грудня 2018 р.

Центри різноманітності і походження культурних рослин.Матеріал для учнів 11 класу.

Центри різноманітності і походження культурних рослин

- „Життя коротке, а так багато необхідно зробити”, - говорив академік Микола Іванович Вавилов. Зробленого ним у науці вистачило б на кілька життів. Однаковою мірою його можна вважати і генетиком, і селекціонером, і географом. Це видатний російський вчений, який досліджував проблеми генетики, рослинництва та інших галузей біологічної науки.
  М. І. Вавилов

                                            (1887 – 1943)
Ще в студентські роки, навчаючись у Московському сільсько-господарському інституті, Микола Іванович побував в експедиції на Кавказі, де зібрав ботанічну колекцію рослин. Вона й поклала початок справі всього життя вченого – пошуку рослинних ресурсів земної кулі.
З 1924 року Вавилов був директором Всесоюзного інституту прикладної ботаніки і нових культур в Ленінграді. Під його керівництвом інститут розгорнув різностороннє вивчення рослинних багатств світу. Вавилов був організатором і учасником близько 60 експедицій, організованих ним з метою вивчення рослинних ресурсів земної кулі.
На основі глибоких досліджень Вавилов створив своє вчення про центри походження культурних рослин. Він визначив 7 головних центрів: 5 – в Старому Світі  і  2 – в Новому Світі. В ці центри під керівництвом та за участю Миколи Івановича споряджалися численні експедиції. Вони побували в Середземномор’ї, Північній Африці, Ірані, Афганістані, Китаї, Кореї, Японії, Північній і Південній Америці та інших місцях. Зібрані матеріали дали можливість створити найбагатшу колекцію культурних рослин світу і їх диких предків. Ця жива колекція була передана Всесоюзному інституту рослинництва,  де зараз зберігається   і весь час поповнюється. Вона має велике значення для селекційної та науково-дослідної роботи.


  • Який внесок зробив М. І. Вавилов у розвиток селекції як науки? (Розробив вчення про світові центри походження і еволюції культурних рослин, про їх географічне поширення).

Немає коментарів:

Дописати коментар