понеділок, 26 листопада 2018 р.

Різноманітність та видозміни кореня.Матеріал для учнів 6 класу.

Роль кореня в житті рослини.  Типи кореневих систем.


Основні функції кореня в життєдіяльності рослин вам уже відомі - він забезпечує мінеральне харчування цих організмів і закріплює їх у ґрунті. Яким може бути зовнішній вигляд корінь рослин? Як вид кореня пов'язаний з життєвими завданнями, які з його допомогою вирішуються рослиною?
Саме з насіння з'являється перший корінець. Такий корінець називається головним. Головний корінь у рослини завжди один. Але цей корінь не є єдиним. Рослини мають дивну здатність утворювати корінь і на стеблі, і на листах. Такі коріння називаються придатковими.
Згодом і на головному корені, і на придаткових коріннях рослини з'являються бічні коріння.
Всі корені рослини утворять його кореневу систему.
І ваш власний досвід,  і малюнок 

підказують вам, що кореневі системи рослин можуть бути різними. Вам доводилося висмикувати із ґрунту з коренем моркву або кульбабу? Головний корінь у цих рослин добре розвинений, він  могутніше бічних. Така коренева система називається стрижневою.  Стрижневу кореневу систему можна знайти й у трав'янистих рослин, і в дерев.
А от у пшениці, жита або пирію, у цибулі або лілії ви побачите безліч коренів майже однакової довжини й товщини.  Це придаткові корені, що виросли з підземної частини стебла. Головний корінь ніяк не виділяється серед інших, а іноді й просто відсутній. Таку кореневу систему називають мочкуватою.
Мочкувату кореневу систему мають всі злаки, часник, тюльпан. Головний корінь у рослин з мочкуватою кореневою системою росте недовго й швидко губиться серед придаткових коренів.  
І стрижнева, і мочкувата кореневі системи здатні сильно розростатися. У пошуках вологи вони пронизують товщу ґрунту у всіх напрямках. Чим сильніше розвинена коренева система, тим більше рослина одержить води й мінеральних речовин, тим краще вона буде розвиватися.
У дерев кореневі системи, як правило,  у кілька разів більші, ніж наземна частина - стовбур і гілки з листами.
         Здатність кореневої системи збільшуватися за рахунок багаторазового розгалуження бічних коренів разюча. Підраховано, що доросле дерево дуба червоного має мінімум 500 млн. живих бічних коренів. Рослина жита утворює за літо мільйони коренів. Вчені підрахували, що їхня загальна довжина може досягати 600 км.
Кореневі системи й середовище, в якому перебуває рослина.
Найчастіше мочкувату кореневу систему можна зустріти в трав'янистих рослинах, коріння яких розташовується у верхньому шарі ґрунту. Така система дозволяє  рослині «обплести» велику кількість часток верхнього родючого шару.             
Стрижнева коренева система звичайно проникає в ґрунт глибше, ніж мочкувата. Вона дозволяє не тільки забезпечити рослину мінеральним харчуванням, але й добре закріплює її в землі. Уявіть, як міцно повинен «сидіти в землі» високий в'яз або могутній дуб, щоб їх не вивернули з коренем пориви вітру в сильну бурю! Тому не дивно, що їхні кореневі системи можуть проникати на  глибину більше 100 м. Однак основна маса коренів дерев все-таки розташована на невеликій глибині.
Стрижнева коренева система характерна й для більшості рослин, що  живуть у посушливих умовах. У верблюжої колючки, що росте в пустелях Середньої Азії, вона досягає глибини 20 метрів. Тільки в цих шарах ґрунту втримується волога, що може добути рослина.
Чи будуть відрізнятися кореневі системи рослин одного виду, але живучих у різних умовах? Звичайно, тип кореневих систем рослин змінитися не може. Але залежно від умов життя рослин кореневі системи  можуть формуватися по-різному.
Наприклад, сосну звичайну можна зустріти й на піщаних ґрунтах лісу, і на скелях, де ґрунтовий шар дуже тонкий, і на болоті. На пісках у такого дерева буде розвиватися потужна стрижнева коренева система з головним коренем, що доходить до ґрунтових вод. На болоті розгалуження кореня буде відбуватися у верхніх шарах ґрунту. А на кам'янистих схилах сосну міцно втримують потужні здеревілі  бічні корені. Вони обплітають камені й проникають в усі тріщини.
Видозміни кореня. 
Де б не жили рослини, вони мають потребу в мінеральному харчуванні і їм необхідно прикріпитися до ґрунту. Ці функції виконує корінь. Однак способи життя рослин різноманітні. Тому в деяких рослинах частина кореня здобуває додаткові функції. При цьому може змінюватися їхній зовнішній вигляд і будова — відбувається видозміна кореня.  Які видозміни коренів існують у рослин, як вони сприяють рішенню коренем життєво важливих  для рослин завдань?
Орхідеї — рослини, що виростають у тропічному лісі. Деякі види орхідей поселяються на стовбурах дерев. Орхідеї не є рослинами-паразитами, вони не харчуються соками дерев. Звідки ж ці рослини одержують воду, необхідну для життєдіяльності? Повітря в тропічному лісі вологе, воно насичене водяною парою. Для того, щоб «добути» молекули води, що втримуються в повітрі, орхідеї утворюють безліч вільно звисаючих придаткових коренів. Ці коріння називаються повітряними. Такі видозміни кореня орхідей виконують свою функцію - забезпечують рослину водою.
Плющ — рослина з досить розвинутою кореневою системою, що добре закріплює його в ґрунті. Однак стебло в цієї рослини дуже довге і гнучке. Щоб рости вертикально, виносячі листи до світла, йому необхідно чіплятися за опору. Для цього й відростають у плюща на стеблі короткі придаткові корені, здатні проникати в тріщини, щілини й надійно втримувати рослину. Вони  називаються коренями-причепленнями. З їхньою допомогою  плющ, виростаючи, може підніматися на висоту до 20 м.
У буряка, редису, моркви, редьки видозмінюється головний корінь. Він товщає, образуя корнеплід. Корнеплід і є вмістищем запасних живильних речовин, які ці дворічні рослини накопичують у перший рік життя. Ці речовини будуть використані рослиною навесні наступного року життя для утворення нових надземних органів.
Іноді в рослин товщають придаткові коріння, і тоді утворяться кореневі бульби. Такі бульби утворяться в декоративній квітковій рослині георгін.
Знання про будову кореневих систем дозволяють розробляти прийоми вирощування культурних рослин. Щоб підвищити врожайність, перед висадженням розсади томатів, перцю, баклажанів у ґрунт рослини пікірують - видаляють кінчик головного кореня. Це приводить до розростання системи бічних коренів у верхніх родючих шарах ґрунту. Для того, щоб у таких рослин утворилися додаткові придаткові коріння, їх підсапують, засипаючи землею нижню частину стебла.

1 коментар: