середу, 22 листопада 2017 р.

Вид. Критерії виду. Матеріал для учнів 11 класу.

 


                                    Концепція виду

Вид - це єдина таксономічна категорія, якою можна дати відносно точне визначення. Ось деякі з визначень види:
- Вид - це група особин, які мають єдиним у своєму роді набором морфологічних (структурних) і функціональних ознак, тобто зовнішнім виглядом, особливостями розташування органів і їх роботи і т.п.
- Вид - це група особин, здатних, схрещуючись між собою, давати плідне потомство.
- Вид - це група особин, подібних за генотипом (кількістю, розміром і формою хромосом).
- Вид - це група особин, що займають одну і ту ж екологічну нішу.
Для встановлення видової приналежності недостатньо використовувати тільки один критерій; як правило, тільки сукупність критеріїв правильно характеризує вид.
Вид складають одна або кілька популяцій. Популяція - це група вільно перехресних особин, тривалий час існуючих на території, відокремленої щодо інших груп особин того ж виду. Саме популяція є основною одиницею еволюції.
Як правило, вид поширений на досить великій території; умови зовнішнього середовища можуть настільки сильно відрізнятися в різних місцепроживання, що це призводить до появи рас і підвидів з різко вираженими відмінностями (наприклад, колір шкіри у людей різних рас). В інших випадках фенотип по якомусь ознакою може змінюватися досить плавно; в цьому випадку говорять про існування клин. У одного виду може бути кілька клин (кожна - по своєму ознакою), що розрізняються за напрямком.
Наявність декількох генетично відокремлених популяцій може призвести до видоутворення - виникнення нового виду. Якщо цей вид утворюється з одного виду, що існував раніше, то говорять про внутривидовом видоутворенні. Неодмінною його умовою є припинення обміну генами між популяціями. Внутривидовое видоутворення може протікати в умовах просторової роз'єднаності популяцій (аллопатричних видоутворення) і в тому випадку, коли популяції займають одну і ту ж географічну область (симпатричне видоутворення).
Наступ моря може призвести до ізоляції ділянок суші і популяцій, що мешкають на них, що є однією з причин утворення нових видів
1
Наступ моря може призвести до ізоляції ділянок суші і популяцій, що мешкають на них, що є однією з причин утворення нових видів
У разі аллотропического видоутворення популяції повинні довгий час перебувати на географічно роз'єднаних територіях. Ослаблення конкурентного відбору, адаптація до нових умов і випадковий дрейф генів призводять до підвищення внутрішньовидової мінливості; в результаті в генотипі популяції змінюються частоти алелів і генотипів. Якщо популяції через якийсь час знову зустрічаються, то вони або продовжують схрещуватися, або схрещування між ними стає неможливим; у другому випадку утворюються нові види.
Сімпатріческое видоутворення відбувається в тих популяціях, які мешкають на одній території. Як правило, це пов'язано з появою в популяції кількох груп, особи яких не можуть схрещуватися між собою. Фактори, що заважають схрещування особин з різних популяцій, - ізолюючі механізми - можуть бути наступними:
Мул - гібрид коня і осла - стерильний
2
Мул - гібрид коня і осла - стерильний
- екологічна ізоляція - особини різних груп воліють різні умови місцеперебування;
- сезонна ізоляція - запліднення у особин різних груп відбувається в різний час;
- поведінкова ізоляція - особини різних груп мають різні ритуали залицяння;
- механічна ізоляція - репродуктивні органи особин різних груп роблять неможливою перехресне запліднення;
- нежиттєздатність гібридів - гібриди гинуть у ранньому віці;
- стерильність гібридів - гібриди першого покоління не здатні виробляти функціональні гамети (зокрема, через наявність в диплоидной клітці непарного числа хромосом);
- неповноцінність гібридів - гібриди першого покоління здатні виробляти потомство, але наступне покоління або неповноцінно? або стерильно.
Особливий випадок симпатрического видоутворення спостерігається в разі кільцевих клин, якщо популяції послідовно один за одним заселяють будь-яку географічну область, замикаючи кільце. Крайові популяції можуть при цьому виявитися генетично настільки різними, що будуть нездатні утворювати плідне потомство.
Приклад кільцевої клини. Підвиди 1 і 7, можливо, не зможуть схрещуватися між собою
3
Приклад кільцевої клини. Підвиди 1 і 7, можливо, не зможуть схрещуватися між собою
Міжвидова гібридизація виникає, коли між собою схрещуються особини різних видів. Плідне потомство, як правило, з'являється при наявності хромосомних мутацій, в результаті яких утворюється аллополиплоидов.
Утворення нових видів і підвидів називається мікроеволюцією на відміну від макроеволюції, що приводить до появи або вимирання цілих таксономічних груп організмів.

Немає коментарів:

Дописати коментар