неділю, 14 травня 2017 р.

Вплив шкідливих звичок на організм людини.Матеріал для учнів 10 класу.

  



                         Зародок людини

zarodok ljudini 1 Зародок людини
Зачаття відбувається, коли чоловіча статева клітина (сперматозоїд) потрапляє в жіночий організм і зливається з її яйцеклітиною. У результаті утворюється нова клітина (зигота) і починається формування зародка людини. Тільки протягом перших восьми тижнів внутрішньоутробного розвитку, дитина називається зародком або ембріоном. Надалі його іменують плодом.
У перші вісім тижнів закладаються основні органи, як внутрішні, так і зовнішні. За зовнішнім виглядом ембріона поки неможливо визначити стать зародка – це стане можливим тільки через ще два тижні.

Стадії розвитку зародка людини

Простежимо, як відбувається ембріональний розвиток людини. У момент запліднення в яйцеклітині знаходяться два ядра. Коли вони зливаються, утворюється одноклітинний зародок, в якому до 23 хромосомами матері додаються 23 хромосоми батька. Таким чином, набір хромосом у клітині зародка складає 46 штук.
Далі людський ембріон починає поступово рухатися по фаллопієвій трубі в бік матки. У перші чотири дні поділ клітин зародка відбувається приблизно раз на добу, надалі клітини починають ділитися все швидше.
Весь цей час матка готується до прийняття зародка, її слизова стає товщі і в ній з'являються додаткові кровоносні судини. Приблизно на сьомий день після запліднення починається імплантація зародка, яка триває близько 40 годин. Ворсинки на поверхні ембріона збільшуються і проростають в тканину матки. Створюється плацента.
По закінченні другого тижня довжина зародка людини наближається до 1,5 міліметрів. Ближче до четвертому тижні починається формування більшості органів і тканин – з'являються зачатки хрящів скелета, кісток, нирок, кишечника, печінки, шкіри, очей, вух.
До п'ятої тижні довжина зародка складає вже приблизно 7,5 міліметрів. За допомогою УЗД на цьому терміні можна спостерігати, як скорочується його серце.
Починаючи з 32 днів, у людського зародка з'являються зачатки рук, а через тиждень – зачатки ніг. Коли закінчується 8-я тиждень розвитку, зародок набуває довжину в районі 3-4 сантиметрів. Як внутрішня будова зародка, так і його зовнішній вигляд набувають всі ознаки людини. Закінчується закладка всіх основних органів.

Фактори що впливають на розвиток зародка

Куріння
Нікотин може без праці задушити немовля в утробі, оскільки зародок в перші два місяці вкрай чутливий до нестачі кисню, а при курінні це неминуче.
Алкоголь
Вплив алкоголю на розвиток зародка не менше негативно. Наприклад, вживання спиртного в момент зачаття може призвести до алкогольного синдрому ембріона, який виражається в множинних аномаліях розвитку. Вкрай небезпечно навіть епізодичне вживання алкоголю, якщо воно припадає на момент імплантації або формування будь-якого органу. Розвиток алкогольного синдрому обумовлюється впливом на ембріон етилового спирту, в результаті чого спостерігається уповільнення росту тіла, порушення ЦНС, аномалії обличчя і внутрішніх органів.
Наркотики
Вплив наркотиків на зародок виявляється в уповільненні розвитку, численних вадах розвитку, вроджених нервових розладах, внутрішньоутробної загибелі. Часто спостерігаються мертвонародження, викликані припиненням надходження наркотиків в організм дитини.
Радіація
Зародок дитини вкрай сприйнятливий до дії випромінювань. Опромінення матері до настання імплантації стінку матки, тягне загибель зародка. Якщо шкідливе випромінювання впливає в період ембріогенезу, проявляються аномалії і вади розвитку, зростає ймовірність його загибелі.

   Вплив наркотичних речовин на      репродуктивну систему людини


У житті кожної людини нерідко фігурує слово «залежність», тільки вона може виражатися по-різному: одні залежать від їжі чи інтернету, а інші – від сигарет, алкоголю або наркотичних речовин.

На жаль, у сучасному світі налічується близько 250 мільйонів хворих на наркоманію, а це 4% населення планети. Статистика говорить, що від цього «захоплення» кожен день помирає 330 чоловік!
Наркоман – це величезне горе для будь-якої сім’ї. «Дозу» йдуть всі гроші, а небажання усвідомлювати власну залежність, ілюзія «повної» життя без обмежень з кожним днем все ближче рухають людину в прірву і змушують відмовлятися від сторонньої допомоги. До нещастя, записатися на прийом до лікаря-нарколога пацієнт часто вирішується надто пізно.
Пам’ятаєте! Якщо член сім’ї або знайомий стає наркозалежним, слід докласти всіх зусиль для того, щоб врятувати його від вірної смерті, повернувши до нормального життя. Почати варто з усвідомлення проблеми, запису на прийом до лікаря-нарколога та отримання консультації фахівця.

Популярні види наркотиків

Чорний ринок пропонує сотні типів різних наркотичних речовин. Незважаючи на видиме різноманіття, діють на організм людини вони за одним принципом, невтомно скорочуючи тривалість життя. Фахівці ділять наркотичні речовини на чотири групи відповідно з впливом на людину:
  • седативні (депресанти);
  • стимулятори;
  • галюциногени;
  • афродизіаки (сексуальні стимулятори).
Зважаючи на своє походження, всі заборонені речовини діляться на трав’яні (з наркотичних трав) і синтетичні (до складу яких входять хімічні речовини). Більшість популярних препаратів являють собою суміш наркотичних трав і хімічних речовин.
Будь-який наркотик з перерахованих груп впливає на здоров’я і психіку людини, внутрішні органи, в тому числі і на головний орган тіла – серце. Вкрай важливо допомогти хворому відмовитися від залежності на початковій стадії, пройти консультації лікаря-нарколога, психолога, психотерапевта.

Покоління, якого може не бути…

Безліч наркотиків (марихуана, героїн, кокаїн, амфетаміни, ЛСД, наркотичні суміші) «б’ють» по всьому тілу, в тому числі згубно впливають на репродуктивну систему.

Заборонені речовини залишають свій слід і в плазмі крові, негативно впливаючи на кількість статевих гормонів в ній. Так, тестостерон, який відповідає за сексуальну чутливість покривів шкіри і слизових оболонок, практично зникає.
З цієї причини сексуальні реакції можуть притуплятися або бути відсутнім. Незалежно від типу прийнятих речовин, поступово пропадає сексуальне потяг.
Наркотики фатально відбиваються на спадковості. Так, сильним мутагеном є ЛСД. Він здатний залишити свій слід в хромосомах людини навіть після одного прийому. Жертва такого «невинного» препарату не зможе народити здорового нащадка ніколи.
Наркотики безпосередньо впливають на гіпофіз і гіпоталамус – центри мозку, які відповідають за статеву функцію. Не дивно, що тяга до протилежної статі знижується на тлі гормональних і нервових порушень.
Марихуана, наприклад, вбиває зрілі сперматозоїди, залишаючи в спермі лише потворні форми статевих клітин. В результаті короткочасний «кайф» варто наркоману не тільки його життя, але і потенційного спадщини.

У пошуках сексуальної насолоди

Багато продавців «дурі» обіцяють покупцям небувалі успіхи в сексі. На ділі, ефекту вистачає ненадовго. Людина, що приймає «травичку», амфетаміни або кокаїн, стає секс-гігантом лише на 2-3 статевих акта, але з часом прийом наркотичних засобів призводить до зворотного: знижується лібідо, ерекції у чоловіків пропадає, а в деяких випадках спостерігається омертвіння певної частини статевих органів.
Крім іншого, наркотики практично до нуля знижують активність сперматозоїдів. Якщо ж під час статевого акту сперматозоїдів все ж вдається досягти матки, плід на етапі зачаття отримує від батьків слабкий імунітет і схильність до спадкових хронічних захворювань.

Жіночні ігри

Наркоманія негативно впливає і на яйцеклітини, провокуючи незворотні процеси, тому багато наркоманки апріорі не можуть стати матерями.
Після регулярного споживання доз немає сенсу застосовувати штучне запліднення, адже кількість яйцеклітин не збільшується впродовж життя, а тому навіть наука виявиться безсилою. Залежність від наркотиків обернеться для дитини множинними патологіями.
На розвиток зародка наркотики надають токсичний і мутагенний вплив. Ризик вроджених вад зростає в рази, а якщо вагітна не припиняє вживати наркотики протягом усього терміну, малюк може народитися наркозалежним.

Годувати грудьми малюка породіллі, яка приймала наркотики, заборонено. Статистика не радує: діти наркозалежних входять в так звану «групу ризику» і в три-чотири рази частіше страждають від залежності в підлітковому і дорослому віці.
Прийом наркотиків не тільки впливає на внутрішні органи і репродуктивну функцію, але і підсилює ризик зараження венеричними захворюваннями. Імунітет наркомана «убитий» забороненими речовинами, статеві зв’язки часто безладні, а тому ВІЛ і СНІД найчастіше є незмінними супутниками наркозалежних людей.
Ключовим моментом лікування залежності є усвідомлення проблеми в цілому. Тільки так приватні лікарі-наркологи і фахівці з різних сфер зможуть допомогти людині вибратися з прірви ілюзій і повернутися до здорового повноцінного життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар