Рівні структурної організації білкової молекули
Первинна структура молекули білка визначається кількістю та послідовністю амінокислотних залишків у ній, які з’єднані між собою пептидними зв’язками.
Вторинна структура молекули білкаформується за рахунок водневого зв’язку між групами –NH – i –CO – даного поліпептидного ланцюга, що приводить до упорядкування розміщення в просторі поліпептидного ланцюга у вигляді спіральної (α-спіраль) або складчастої структури (β-структура).
α-спіраль | β-структура |
Четвертинна структура білкової молекули є асоціацією декількох субодиниць поліпептидної природи, мають первинну, вторинну і третинну структури, або глобул, що сполучені у єдину складну молекулу. Окремі субодиниці називаються протомери, а їх комплекс – мультимер. Кількість протомерів – різна: від 4 у гемоглобіні до кількох тисяч у білка тютюнової мозаїки.
Гемоглобін | Самоукладання вірусу табачної мозаїки |
Фактори, що впливають на зміну структури і стану білків:
t температура;
t механічний вплив (струшування, збивання);
t дія лугів, кислот;
t дегідратація при сушінні або заморожуванні.
Немає коментарів:
Дописати коментар