Травлення і живлення, Травна система
Органи травної системи
Травлення — це процеси механічного й хімічного перетворення їжі, що відбуваються в травному тракті. Результатом такого перетворення є розщеплення складних поживних речовин до простих — таких, що організм здатний засвоїти (білки розщеплюються до амінокислот, вуглеводи — до моносахаридів, жири —
|
до гліцерину та жирних кислот). Механічне оброблення їжі відбувається в ротовій порожнині й полягає в її подрібненні та змочуванні. Хімічне оброблення здійснюється специфічними речовинами — ферментами. травний тракт людини складається з травної трубки та залоз, що беруть участь у перетворенні їжі.
|
Розщеплення органічних речовин під час процесу травлення
Функція
|
Характеристика
|
Секреторна
|
Виділення секретів залоз травлення, жовчі, шлункового й кишкового соків
|
Моторна
|
Механічне оброблення їжі, пересування вмісту шлунково-кишкового тракту травним каналом, виділення решток їжі
|
Усмоктуван
ня
|
Транспортування продуктів розщеплення їжі в кров через слизові оболонки шлунка й кишечнику
|
О рган
|
Характери сти ка
|
Ф ункцї
|
Складається з губ, м’язів днаротової порожнини, щік, піднебіння (твердого і м’якого), ясен, зубів і язика. М’яке піднебіння має складки — піднебінні дужки та піднебінні мигдалини. Язик утворений посмугованою м’язовою тканиною, вкритий слизовою оболонкою. Складається з кореня, тіла, кінчика. На поверхні розміщені смакові сосочки й температурні рецептори. Зуби розташовані в комірках щелеп. Вони відрізняються будовою тафункціями. Зуб складається з коронки, шийки та кореня. На слизовій оболонці ротової порожнини є залози, що секретують слиз, слину
|
1) Механічне оброблення їжі за допомогою зубів і язика;
2) ідентифікація їжі;
3) хімічне оброблення їжі, що здійснюється ферментами слини;
4) зволоження їжі й формування харчової грудки;
5) язик бере участь у ковтанні, а також в усному мовленні людини
| |
Трубка завдовжки 15 см. Виділяють три відділи: носоглотка, ротова й гортанна глотки. У ротовій частині глотка через зів сполучається з ротовою порожниною, гортанна частина відкривається в гортань і стравохід, носоглотка сполучена з носовою порожниною слуховими (євстахієви-ми) трубами. Глотка утворена посмугованими м’язами та слизовою оболонкою, вкритою війчастим (в області носоглотки) і багатошаровим (у ротовому й гортанному відділах) епітелієм
|
1) Ковтання харчової грудки;
2) проходження повітря в трахею та бронхи
| |
М’язоватрубказавдовжки 25—ЗО см. Складається з м’язів двох видів: у верхній третині — посмугованих, решта — непосмугованих. Спереду прилягає до трахеї
|
Транспортування харчового клубка з ротової порожнини до шлунка
| |
Є найширшим відділом шлунково-кишкового тракту. Розташований у верхній частині черевної порожнини, під діафрагмою.
Утворений трьома видами тканини: слизовою, м’язовою та сполучною. Сполучна тканина формує зовнішню оболонку шлунка, що вкриває його. М’язова тканина утворена трьома шарами: поздовжнім, кільцевим і косим. Місце переходу шлунка в дванадцятипалу кишку має стовщення з м’язів кільцевого шару (пілоричний сфінктер). Поздовжній і косий шари беруть участь у перистальтиці шлунка.
У слизовій оболонці шлунка розташовані залози трьох типів: головні — виділяють ферменти шлункового соку (пепсин і хімозин), обкладкові — виділяють хлоридну кислоту, додаткові — виділяють слиз
|
1) Травна — механічне оброблення їжі завдяки скороченням шлункової стінки, розщеплення білків на пептиди й усмоктування певної кількості води та вітамінів;
2) захисна — низьке значення pH перешкоджає проникненню хвороботворних мікроорганізмів у кишечник;
3) транспортна — оброблений у шлунку хімус (напіврідка маса, що складається з частково перетравленої їжі) порціями транспортується в тонкий кишечник
|
О рган
|
Характеристика
|
Ф ун кц і'
|
Шлунок впадає в тонкий кишечник. Початковий відділ тонкого кишечнику — дванадцятипала кишка, має вигляд підкови, у неї відкриваються протоки печінки та підшлункової залози. Із дванадцятипалої кишки їжа надходить у порожнисту та клубову кишки.
У тонкому кишечнику здійснюються два типи травлення: внутрішньоклітинне та порожнинне. Порожнинне полягає в обробленні їжі в порожнині тонкого кишечнику. Внутрішньоклітинне — у всмоктуванні продуктів травлення через ворсинки й мікроворсинки кишечнику. Ворсинки стінок кишечнику пропускають амінокислоти, глюкозу та гліцерин. У ворсинках відбувається синтез речовин, властивих організмові людини, з компонентів, отриманих у результаті травлення. Із гліцерину й жирних кислот синтезуються жири, що потрапляють у лімфатичні капіляри. Амінокислоти й глюкоза надходять у кровотік, а потім разом із ним — у печінку та інші органи, де використовуються для синтезу власних біополімерів. Глюкоза розповсюджується в усьому організмі. Травлення в тонкому кишечнику завершується
|
1) Травна — розщеплення пептидів, вуглеводів і ліпідів до мономерів та їх усмоктування;
2) транспортна — просування речовин далі травним каналом
| |
Товстий кишечник є продовженням тонкого.
Він починається сліпою кишкою, продовжується ободовою, далі сигмоподібною й закінчується прямою кишкою. У товстому кишечнику відбувається основне всмоктування води, мінеральних солей. Товстий кишечник густо заселений мікроорганізмами (лактобактеріями, біфідо-бактеріями, кишковою паличкою, гнильними бактеріями), що беруть участь у кінцевому етапі травлення
|
1) Трофічна — усмоктування води та мінеральних речовин;
2) видільна — виведення продуктів розпаду
|
— Утворений посмугованою м’язовою тканиною.
— Вкритий слизовою оболонкою.
— На поверхні розташовані смакові сосочки й температурні рецептори.
— Бере участь у ковтанні.
— Бере участь в усному мовленні людини.
Ж а
Хімічне оброблення
— ферменти секретів слинних залоз: амілаза (розщеплює крохмаль до мальтози)
Механічне оброблення
— зуби
— язик
і мальтаза (розщеплює мальтозу до глюкози);
— лізоцим — має бактерицидну властивість, сприяє регенерації епітеліальної тканини ротової порожнини
Ковтання
Шлунок
Частково перетравлена їжа змішується з муцином, формується харчовий клубок, що за допомогою язика просувається в напрямку до
|
глотки. Ковтання — це рефлекторний акт за участю м’язів м’якого піднебіння, надгортанного хряща та м’язів глотки.
|
Харчовий клубок, що надійшов із ротової порожнини, через глотку та стравохід потрапляє в шлунок,
|
де на нього діють хлоридна кислота та ферменти шлунка.
|
Харчовий клубок
Хімічне оброблення
Перистальтика шлунка. М’язи шлунка
Шлунковий сік:
— пепсин (білки до пептидів);
— ліпаза (емульгатор жирів);
— хімозин (зсідання білків молока);
— хлоридна кислота (створює кислу реакцію шлункового соку, активує ферменти);
— муцин (перешкоджає ушкодженню слизової оболонки шлунка)
Хм ус
Хімічне оброблення
Перистальтика
кишечнику
Підшлунковий сік:
— трипсин і хімотрипсин (розщеплюють поліпептиди до амінокислот);
— ліпаза (розщеплює нейтральний жир до гліцерину та жирних кислот);
— амілаза й мальтаза (вуглеводи — до глюкози).
Жовч: бере участь у розщепленні жирів.
Кишковий сік: містить ферменти, що розщеплюють компоненти їжі
Характеристика
|
Функції
|
Печінка є великою залозою, розташовується у верхньому відділі черевної порожнини, в зоні правого підребер’я. Печінка має дві частки — праву й ліву. На нижній поверхні печінки розташовані так звані ворота, через які проходять судини, нерви та жовчні протоки. На тій самій поверхні розташований жовчний міхур (резервуар, де накопичується жовч)
|
Печінка виробляє жовч, бере участь в обміні вуглеводів (накопичення вуглеводів у вигляді глікогену). У печінці синтезуються білки фібриноген і протромбін (відповідальний за зсідання крові), розщеплюються амінокислоти й утворюється сечовина. Печінка є фільтром для отруйних речовин, що утворюються в організмі й потрапляють у нього
|
Немає коментарів:
Дописати коментар