середа, 4 листопада 2015 р.

Дріжджі - одноклітинні гриби.Брунькування дріжджів.Матеріал для учнів 6 класу.



Одноклітинні гриби - дріжджі.


Пригадайте будову та функції клітинної оболонки в клітин рослин. Що таке біотехнологія?
Які організми називають грибами? Ви вже знаєте, що гриби об’єднують в окрему групу. Пізніше ми детальніше розглянемо особливості будови, процесів життєдіяльності та різноманітність цих організмів. Тепер лише пригадаємо, що гриби, на відміну від рослин, не здатні до фотосинтезу. Вони можуть споживати лише розчини органічних речовин. Клітина грибів має щільну клітинну оболонку подібно до клітин рослин. До її складу входить особливий вуглевод - хітин.
Цікаво знати, що вуглевод хітин також входить до складу покривів комах.
Розгляньте малюнок 65, А. Більшість грибів має тіло у вигляді окремих ниток. їхню сукупність називають грибницею.
Мал. 65. А. Схема будови шапинкового гриба: зверніть увагу на грибні нитки (1), розташовані в ґрунті.
Б. Будова клітини дріжджів:
1    — клітинна оболонка;
2    - цитоплазма, 3 - вакуоля
3    клітинним соком; 4 - ядро
Серед грибів є як багатоклітинні, так і одноклітинні. На цьому уроці ми ознайомимося з одноклітинними представниками грибів - дріжджами. На відміну від більшості грибів, вони не утворюють грибних ниток. Клітини дріжджів мають кулясту або овальну форму (мал. 65, Б).
Дріжджі можуть мешкати у водоймах, а на суходолі надають переваги місцям, багатим на цукри. Це може бути поверхня плодів і листків, нектар квіток тощо. Небагато представників дріжджів трапляється у ґрунті. Найбільш відомі серед дріжджів - цукрові, або пекарські, дріжджі.
Розмножуються цукрові дріжджі так званим брунькуванням (мал 66). При цьому від материнської клітини відокремлюється дрібніша дочірня - брунька. В інших представників дріжджів можливе розмноження й шляхом поділу клітини навпіл.
За сприятливих умов (підвищена температура, достатня кількість цукрів, кисню) пекарські дріжджі здатні так швидко брунькуватись, що утворюють ланцюжки клітин. Клітини в таких ланцюжках тримаються не досить міцно. Тому вони легко можуть відокремлюватись одна від одної. Кожна материнська клітина може дати початок 20-30 брунькам.
Яке значення дріжджів у природі та жиггі ліодннн? Дріжджі з давніх часів людина використовувала для випікання хліба. Археологічні дослідження показали, що в Давньому Єгипті цукрові дріжджі використовували при випіканні хліба ще понад 4500 років тому.
Тісто, у якому застосовано дріжджі, стає пухким і набуває приємних смакових якостей. Завдяки чому? У процесі життєдіяльності дріжджів виділяється вуглекислий газ. Пухирці цього газу піднімають тісто й роблять його пухким і м’яким.
Цікаво знати, що пивні дріжджі багаті на вітаміни. Як ви знаєте, вітаміни необхідні для нормального росту й розвитку нашого організму Препарати із сухих пивних дріжджів можна придбати в аптеках. Такі самі вітамінні препарати на основі дріжджів використовують і для свійських тварин.
Певні види дріжджів людина використовує для виготовлення харчових добавок, багатих на білки. Дріжджові добавки використовують і при виготовленні кормів для тварин. Це так звані кормові дріжджі. Деякі види дріжджів застосовують для очищення забруднених нафтою водойм.
Цікаво знати, що останнім часом певні культури дріжджів використовують для отримання сучасного недорогого біологічного палива Його виготовляють з рослинного матеріалу - соломи чи відходів деревообробної промисловості.
У нашому організмі, зокрема кишечнику, зазвичай мешкають дріжджі роду Кандида і не завдають йому шкоди. Але в разі масового розмноження вони можуть спричинити захворювання у людей з послабленою імунною системою. Наприклад, за тривалого вживання антибіоти
ків. Таке захворювання має назву молочниця. При цьому уражуються нігті, слизові оболонки рота та інших органів. Ефективним засобом для профілактики розмноження грибів роду Кандида в кишечнику є регулярне вживання йогуртів та інших молочнокислих продуктів, які містять корисні для нашого організму бактерії.
Узагальнимо знання
Дріжджі - це одноклітинні гриби. їхні клітини мають овальну або кулясту форму. Вони не утворюють фибних ниток.
Дріжджі надають перевагу середовищам з високим умістом цукру: поверхні плодів і листків, нектару квіток тощо.
Розмножуються дріжджі брунькуванням.
Цукрові дріжджі широко застосовують у хлібопекарській промисловості.
Поповніть свій біологічний словник: грибниця, дріжджі, брунькування.
Перевірте здобуті знання
Виберіть одну правильну відповідь
1.    Цукрові дріжджі розмножуються: а) поділом навпіл; б) брунькуванням; в) спорами.
2.    У клітинах цукрових дріжджів клітинна оболонка: а) є; б) немає.
Дайте відповідь на запитання
1.    У яких галузях господарства людина використовує дріжджі?
2.    Якої шкоди дріжджі можуть завдавати людині?
Поміркуйте. Чому дріжджове тісто треба тримати в теплому місці?

Немає коментарів:

Дописати коментар