вівторок, 28 квітня 2015 р.

  Цікаві факти про тварин     

Цікаві факти про тварин (частина сьома)
В'юркові ткачики отримали своє ім'я неспроста. Це справжні майстрові, які не просто споруджують гніздо, а немов тчуть його з листя, скріплюючи травинками і рослинними волокнами. Крім складного мистецтва плетіння, вони володіють також навиком зав'язування вузликів.

Великі руді кенгуру спаровуються практично цілий рік – не дивно, що самки перманентно вагітні. Вони можуть «відсунути» термін пологів, якщо попереднє дитинча ще не покинуло материнську сумку, і здатні «виробляти» молоко різного ступеня жирності – для кожного нащадка.

Північноамериканські лісові хом'яки обожнюють використовувати в інтер'єрі своїх нірок незвичайні блискучі предмети. Заради цього вони нерідко забираються в людські оселі. Маленькі злодюжки зазвичай щось залишають замість вкраденої речі – паличку, камінчик або гілочку.

Багато тварин, намагаючись уникнути нападів хижаків, прикидаються мертвими, але найбільшим артистизмом відрізняється поведінка опосума. При перших ознаках небезпеки він завалюється на бік і впадає в стан каталепсії, розкриваючи рот і очі та виділяючи смердючу секрецію.

Доводилось чути: «Сліпий, як кріт?» Забудьте! Зір у крота хоч і обмежений, але дуже навіть гострий. От тільки те, що вони можуть побачити за допомогою проникаючого в нору світла, їх рідко тішить: якщо в житлі крота з'явилось світло, це означає, що туди забрався наземний хижак.

Кожному доводилось чути про гіпнотизм зміїного погляду, який змушує заціпеніти потенційну жертву. Так от, частково пильність погляду пояснюється тим, що змії не кліпають очима. Їх зрощені разом повіки абсолютно прозорі і при линьці сходять разом з рештою шкури.

Чи може риба потонути? Виявляється, легко. Як і людям, рибам потрібен кисень для підтримки життєдіяльності. Якщо помістити рибу у водойму з нестачею кисню, вона задихнеться. Це нерідко трапляється взимку, якщо на поверхні льоду немає лунок для надходження кисню.

Бивні слонів мають різну форму і ростуть все життя, засвідчуючи вік свого власника. Серед слонів зустрічаються «лівші» і «правші» – залежно від того, яким бивнем їм зручніше користуватись. Найчастіше бивень, який більше використовується, зношується швидше, через що він стає коротшим за інший.

Багато тварин має незвичайну форму зіниць. Так, у кіз і восьминогів зіниці прямокутні, у деяких змій – круглі, у інших вертикальні, а носата батігоподібна рептилія має зіниці у вигляді стрілок. Найскладніша форма зіниць, мабуть, у каракатиці: у вигляді букви W.

Більшість людей знає, що є звичайні і людиноподібні мавпи, але як відрізнити перших від других, відомо далеко не всім. Виявляється, прості мавпи мають хвіст, а людиноподібних приматів природа обділила навіть натяком на цей значимий «інструмент».

Немає коментарів:

Дописати коментар