суботу, 4 квітня 2015 р.


Цікаві факти про тварин .

Цікаві факти про тварин (частина восьма)
Навіщо хвилястим папужкам яскраве пір’я?
Розмаїті хвилясті папужки, які продаються в кожному нашому зоомагазині, в Австралії окуповують евкаліпти і акації. Яскраве забарвлення пір’я, яке зливається з буйною рослинністю, допомагає птахам ховатись серед листя і трави. Щоб уникнути нападу хижаків, папуги також збиваються у величезні зграї, утворюючи власну версію того, як має виглядати крона дерева.
Чому маленькі тварини такі спритні?
Як правило, чим менша тварина, тим більше інформації вона може побачити за невеликий проміжок часу. Це означає, що деякі дрібні тварини бачать світ ніби в уповільненому темпі. Натомість, чим більша і старша тварина, тим повільніше вона бачить. Навіть у людей малолітні діти здатні бачити значно швидше за літніх людей.
Чи є у самців кенгуру сумка?
Ні, у самців кенгуру («бумерів», як їх називають англійською) сумки немає. Правда, у них є спеціальні кісточки, до яких у самок кенгуру кріпиться сумка.
Навіщо акулі-молоту на голові молот?
Молота на голові цієї чудернацької риби насправді немає — таку форму має сама голова, завдяки бічним виростам, на яких розміщені очі тварини. Припускають, що вони, по-перше, підвищують підйомну силу при зміні кута атаки (коли акула задирає рило), а отже, збільшують маневреність акули при полюванні без втрати стабільності. По-друге, вони підсилюють сприйняття електричних і хімічних сигналів у воді: плоска широка голова з рознесеними ніздрями і електрорецепторами дозволяє збільшити аналізований об'єм води. По-третє, вирости дозволяють молотоголовим акулам мати передній бінокулярний зір, більш досконалий і особливо важливий для хижаків, оскільки він допомагає їм правильно оцінювати відстань до здобичі. Більше того, рухаючи головою з боку в бік, акула добре бачить те, що відбувається позаду, — це важливо для молодих особин, які в будь-який момент можуть стати жертвою більшого хижака.
Чому мертві жуки перекочуються на спину?
Це питання фізики. Перед тим, як жука спіткає смерть, нормальний потік крові припиняється, в результаті чого ноги стягуються всередину. Без підтримки ніг тіло виходить зі стану рівноваги, і як правило, перевертається.
Чи сивіють з віком інші ссавці, крім людини?
Деякі сивіють. У домашніх тварин, особливо у собак та коней, з віком може з’являтись сивина на морді. Деякі дикі тварини також сивіють, при чому це, як правило, вказує не лише на їх поважний вік, а й на зрілість самців деяких видів. Наприклад, у дорослих самців горил з'являється срібляста смуга на спині, а у каліфорнійського морського лева — платиновий сагітальний гребінь.
Навіщо курка перебігає дорогу прямо перед машиною?
Здуру. В природі курячі при наближенні наземного хижака затаюються, а коли той підходить впритул, злітають у нього з-під носа. При цьому напрямок зльоту ніяк не співвідноситься з напрямком руху хижака, оскільки курячі не здатні прогнозувати рух об'єктів. Птах зазвичай сахається туди, куди дивиться його голова. Така тактика, з одного боку, дозволяє не витрачати дорогоцінний час на розворот, а з іншого — робить напрямок зльоту непередбачуваним для хижака. Втративши здатність літати, домашні кури зберегли вроджену реакцію на небезпеку і при появі поруч рухомого автомобіля різко кидаються у випадкову сторону, часто під колеса.
Чому ніколи не видно пташенят голубів?
Тому що вони сидять у гніздах. У багатьох птахів гніздо залишають оперені, здатні до незграбного перепурхування пташенята-підлітки. Але в дикій природі сизий голуб гніздиться у скельних щілинах, які можуть знаходитись на великій висоті. В таких умовах вихід з гнізда невпевнено літаючих пташенят означав би їх неминучу загибель. Це наклало відбиток і на поведінку міських голубів: вони не залишають гнізда, поки не будуть повністю готові до польоту. У цьому віці юні голуби зовні схожі на дорослих птахів, відрізнити їх може тільки знавець.
Чи виляють вовки хвостом, як собаки?
Так, виляють, і переважно з тих же причин: щоб посилати сигнали або через збудження, або щоб засвідчити свою покору перед домінуючими у зграї тваринами. Для домашніх собак людина — це «собака-ватажок», і виляння хвоста є одним із способів, в який наші вихованці показують свою повагу.
Чому кішки так люблять коробки?
Для дрібного одиночного хижака — а саме вони були предками домашніх кішок — будь-яка порожнина невеликого розміру являє інтерес. У ній може знаходитись здобич, але головне — її можна використовувати як безпечне укриття для сну, відпочинку, влаштування лігва для кошенят, а також як прихований спостережний пункт або місце засідки. Картонні коробки і дерев'яні ящики приваблюють кішок ще й тому, що в них тепло.

Немає коментарів:

Дописати коментар