вівторок, 23 квітня 2013 р.

Цікавинки звідусіль.

Цікаві факти

Зелений компас

Збираючись у туристський похід, ви, звичайно, візьмете компас. А чи відомо вам, що в деяких районах нашої країни є рослина-компас?
Це — дикий латук, родич салату. Росте він по городах, садах, край дороги, на узліссі. Листя латуку поставлене на ребро. Вісь листка спрямована з півдня на північ. Мандрівник, забувши дома компас, може визначити сторони світу за листям латуку.

Лісовий готель

Напевно, кожному доводилося бачити цю гарну квітку — дзвіночок. Але не кожен знає, що він і є лісовим готелем для багатьох комах. Уночі, коли в лісі стає прохолодно і випадає роса, комахи замерзають, їхні крильця намокають. Ось тут і стає їм у пригоді дзвіночок, який на ніч не закриває свою квітку. Тож заповзають і залітають туди всі, хто хоче переночувати в теплі. Адже у квітці температура на 4—5 градусів вища, ніж зовні. Рятує комах дзвоник і вдень — від негоди.
Перш ніж зірвати цю красиву й добру квітку подумай, що це чиясь домівка.
Експериментальні дослідження показали, що одні види дерев немов підзаряджають людський організм своєю біологічною енергією, а інші навпаки — висмоктують її.
Найбільш живильними деревами більшості людей є дуб і каштан. Висмоктували енергію у 95% учасників експерименту, проведеного 1983 року в Києві, тополя і осика. Ці властивості, на думку дослідників, однаково корисні людям. Коли людина має хронічну хворобу або просто перевтомлена, дерева підживлять ослаблений організм і, навпаки, в разі перенапруги організму від гострого захворювання «висмокчуть» хворобу, посиливши його захисні функції.
Багато в лісі кульбабок — сигнал тривоги: ґрунт дуже затвердів і дерева можуть захворіти. Ці ділянки лісу бажано обминати до тих пір, доки інші рослини не розпушать землю.

Тополя, соняшник, рис,

Ці рослини найкраще очищають повітря. Такої думки дійшли японські вчені, дослідивши 80 видів рослин. Вони провели і практичний експеримент — насадили вздовж однієї з найбільш напружених магістралей Японії пірамідальні тополі, а також засіяли великі ділянки соняшником та рисом.
Рослини «впорались» із завданням: незважаючи на насичений автомобільний рух, повітря над магістраллю лишалось чистим.

Зерна-перлини

Батьківщина рису — Індія. Саме в цій країні рисові плантації вперше побачили європейці — воїни Александра Македонського (він жив у IV столітті до нашої ери). Аристобул, один з його воєначальників, писав: «Рис розводять в Індії на грядках, заповнених водою. Заввишки ця рослина досягає чотирьох ліктів. Бона приносить багато колосків і багато зерен...»
Дорогі ліки — рисовий відвар — приписували в давнину грецькі і римські лікарі.
І сьогодні головний хліб Індії — рис. Його там називають «шановний володар рис». Рис часто називають «перлинними зернами». І, звичайно ж, не випадково. Як і пшениця, жито, ячмінь, рис необхідний людям. На Азіатському материку вирощують величезну кількість рису. В цьому регіоні він становить основну, іноді практично єдину їжу сотень і сотень мільйонів людей.
Дехто думає, що банани ростуть на дереві. Нічого подібного!
Банан — це трава, хоча й дуже висока, 10—15 метрів заввишки! Росте вона в жарких тропічних країнах.
Можна зустріти цю рослину і у нас в Криму. Але це банан декоративний, плоди його їсти не можна. Тут їм бракує сонця, щоб визріти і бути смачними.

Ще одне відкриття Колумба

1493 року Колумб та його супутники натрапили на острові Гваделупа на невідомі досі плоди. їхній смак та аромат приголомшили мандрівників. Аборигени називали цей плід — «нана».
Таким було найперше знайомство європейців з ананасом. І відтоді почався тріумфальний хід ананаса по країнах і континентах.
Отже, виходить, що Колумб відкрив ще й ананас!

Випадок у музеї

В одному з британських музеїв трапився кумедний випадок. Серед первісної музейної тиші якось пролунало один за одним кілька оглушливих пострілів. Задзеленчало розбите скло. Численні відвідувачі в паніці кинулися до виходу.
Винуватцем цього сум’яття виявився не хто інший, як плоди дерева гура крепітанс (така латинська його назва). З’ясувалося, що вони, коли висохнуть, здатні так гучно стріляти.
Крім усім нам відомої маленької лісової суниці, існує суниця ананасова, кожна ягода якої розміром з долоню. Вирощують такі суниці біля озера Байкал, де випадає дуже багато опадів — улітку дощів, взимку снігу.
Покладеш одну ягідку на тарілку і наїдайся, будь ласка!
А чи знаєте ви, яка корисна суниця? Це ліки від усіх хвороб. Тож беріть своїх батьків, купуйте квитки на електричку і гайда до лісу по суниці. А якщо хочеться покуштувати ананасової, то квиток треба брати аж до станції Видріно, що на Байкалі.
Як врятувати картоплю від колорадського жука? Поливати отрутою небезпечно.
А можна відварити листя тополі, настояти його кілька днів і цією водою побризкати кущі. Жуки зникнуть. Через три тижні треба побризкати картоплю знову. Просто і нешкідливо.
Ця робота неважка, гадаємо, вам батьки її з радістю доручать.
Баобаб — найтовще дерево у світі. Росте воно в Африці. Щоб обхопити його 25-метровий стовбур, треба, щоб увесь ваш клас узявся за руки і став довкруж.
А найвище дерево — секвойя. Росте воно у Північній Америці і сягає заввишки до 120 метрів. Порівняти висоту його можна хіба що з хмарочосом.
На баобабі ростуть солодкі їстівні плоди, зовні схожі на огірки, а на вічнозеленій секвойї — шишки.

Рослини-багатії

Що мідь, залізо та інші речовини є в рослинах, відомо вже давно. Але рослини значно багатші, ніж вважалось колись. Це довели вчені. Срібло, приміром, входить до складу зелених огірків. Ось чому споживати їх корисно цілорічно. Золото, хоч і в невеликій кількості, є в кукурудзі. Це робить її доброю помічницею при лікуванні захворювань нирок, ревматизму та радикуліту. Залізо знаходимо у яблуках. Отож, і вони дуже корисні.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар