Фахівець із харчування, дієтолог і автор американського бестселера «150 найкорисніших у світі страв» Джонні Бовден (Jonny Bowden) на прохання New York Times уклав список найкорисніших страв. Ці продукти людям слід було б вживати постійно, тільки чомусь ми їмо їх не дуже часто.
Деякі овочі та фрукти, які рекомендує у своїй книзі автор (гуава, портулак, вовчі ягоди), не завжди можна знайти на полицях звичайних магазинів. Тож пан Бовден зі 150 виокремив 10 найкращих (і доступних) продуктів, корисних для здоров’я.
| 11 продуктів, найбільш корисних для здоров’я (The New York Times) | |
|---|---|
| |
1. Буряк: дуже корисний овоч, який містить багато вітамінів та мікроелементів.
Смакує найкраще: сирим, потертим на терку – варений овоч втрачає вітаміни. |
| |
2. Капуста: автор зазначає, що овоч містить мікроелементи, корисні для людей, хворих на рак, та й здоровим не завадять.
Смакує найкраще: свіжа нашаткована капуста в салаті. |
3.Мангольд: довге листя і стебла мангольда містять багато вітамінів К, А, Е, а також натрій, магній калій.
Смакує найкраще: нарізане листя, приправлене маслиновою олією – вітамінний салат. | |
| |
4. Кориця: має високі антимікробні та антиоксидантні властивості.
Смакує найкраще: кориця чудово підходить як до гострих м’ясних страв, так і для солодких десертів. її додають у каву та в різноманітні маринади. |
5. Гранатовий сік: гранатовий сік знижує тиск і є хорошим антиоксидантом.
Смакує найкраще: просто пийте. | |
6. Чорнослив: вітаміни добре зберігаються у сухофруктах.
Смакує найкраще: додає особливого смаку м’ясним стравам. | |
7. Гарбузове насіння: найпоживніша частина гарбуза, яка містить магній.
Смакує найкраще: смажене гарбузове насіння – як легка закуска чи компонент салату. | |
8. Сардини: містять залізо, магній, фосфор, вітамін В та інші вітаміни.
Смакує найкраще: обирайте сардини з олією та спробуйте їх на тостах, у салатах або просто з цибулею. | |
9. Куркума: «суперзірка» спецій має протиракові властивості.
Смакує найкраще: з яєчнею або просто в салаті. | |
10. Заморожена чорниця:
на думку деяких фахівців, заморожування знищує певну кількість корисних
речовин в овочах і фруктах, проте це не про чорницю. Її ягоди смачні й
корисні весь рік, морожені чи свіжі.
Смакує найкраще: змішана у блендері з йогуртом, сиром чи молоком. | |
11. Консервований гарбуз: некалорійна і корисна їжа.
Смакує найкраще: якщо додати трішки олії та спецій за смаком. | |
Немає коментарів:
Дописати коментар