вівторок, 19 березня 2013 р.

Орган і система органів тварин

Розрізняються за певними формою, будовою та функціями.
Складається з кількох тканин, але переважає, як правило, один або два типи тканин.
Система органів - сукупність органів однакової або схожої функції і будівлі; в більш широкому сенсі - сукупність подібних або несхожих органів, що спільно беруть участь у виконанні однієї спільної функції і утворюють єдине, планомірно побудоване. У більшості тварин в ході еволюції сформувалися системи органів (апарати), що забезпечують процеси життєдіяльності: травлення, дихання, кровопостачання, виділення, розмноження.

Контролюючий блок № 1

1.    Дайте визначення поняттю орган.
2.    Що називається системою органів?


Системи органів та їх функції

Традиційно прийнято виділяти наступні системи органів:
-    Покривна (шкіра та її похідні)
-    Нервова система та органи чуття (іноді останні виділяють в окрему сенсорну систему)
-    Опорно-рухова (м'язи і кістяк)
-    Кровоносна (серцево-судинна) і лімфатична (транспортний, або розподільчий, апарат)
-    Дихальна
-    Видільна (сечостатева)
-    Статева (репродуктивна)
-    Система травлення
-    Ендокринна
-    Імунна (до неї зазвичай відносять також органи кровотворення).
Всі частини нашого організму - клітини, тканини, органи, системи органів - працюють злагоджено, як єдине ціле. Така узгодженість досягається, перш за все, завдяки діяльності нервової системи. Вперше вона з'являється у гідри. У неї нервова система складається з розкиданих по тілу нервових клітин.









Відео 1.    Гідра.                
У плоских хробаків планарий - зі скупчень нервових клітин, які утворюють парні головні вузли, що відходять від них нервові стовбури і численні нервові відгалуження. Найскладніша нервова система у хребетних, вона утворена головним і спинним мозком, а також численними нервами.                  
                       
удова нервової системи у кішки

Малюнок  1.   Будова нервової системи у кішки (1-  ліцевий нерв, 2 – лучевий нерв, 3 – спинний мозг, 4 – спинномозгові нерви, 5 – переферичні неви, 6 – крсцові нерви, 7 – хвостові нерви, 8 – половий нерв, 9 – нерви бедра).
Опорно-рухова система у хребетних тварин складається з скелета і прикріплених до нього м'язів. Скелет додає тілу форму, служить йому опорою, захищає внутрішні органи від ушкоджень. Завдяки скорочень м'язів тварина може активно пересуватися.      
Тварини у  русі.                                                     
Малюнок  2.  Тварини у  русі.   
                         


Відео  2.    Наочний посібник (кістяк кролика)   




      


Органи кровоносної системи - це серце і судини.            
                   


Відео  3    Кровоносна система воші.                         


Система органів дихання здійснює обмін газів в організмі, тобто надходження кисню і виділення вуглекислого газу. Будова дихальної системи у різних тварин різна. Так, наприклад, у комах це система тонких трубочок - трахей, у риб - зябра, а у ссавців - легкі.


 Дихальна система комах
                 
Малюнок 3. Дихальна система комах (1 – брюшні дихальца, 2 – трахеола, 3 – головна продольна трахея, 4 – трахея, 5 – грудні дихальця).       

 Дихальна система земноводних    
Малюнок 4.  Дихальна система земноводних (1 – легкі, 2 – пищевод, 3 – глотка, 4 – наружні ноздрі, 5 – нижня челюсть, 6 – язик, 7 – голосова щилина, 8 – голосові зв’яки, 9 – бронхи, 10 – желудок).

Жабри риб

Малюнок 5.  Жабри риб                                
Головною функцією видільної системи є виведення з організму шкідливих і непотрібних речовин - продуктів його життєдіяльності. Система органів розмноження (репродуктивна) забезпечує відтворення організмом собі подібних.      
                          

 Спарювання виноградних равликів                             
Малюнок 6.  Спарювання виноградних равликів.
Пташеня
Малюнок 7.   Пташеня
Травлення - складний процес, що забезпечує переварювання їжі та її засвоєння клітинами. У травній системі відбувається перетравлювання їжі і всмоктування в кров поживних речовин, необхідних для життєдіяльності організму. Наприклад, у дощового хробака захоплений шматочок аркуша через глотку і стравохід надходить до вола, де зволожується. Потім у м'язистому шлунку він грунтовно перетирається, перетворюючись на кашкоподібну масу. Перетравлювання і всмоктування їжі відбувається в кишечнику.Тут складні речовини їжі перетворюються на більш прості, розчинні речовини, які всмоктуються стінками кишечника і надходять у кров. Неперетравлені залишки їжі виводяться назовні через анальний отвір.       

Системи травлення у тварин на прикладі риб             
Малюнок  8.   Системи травлення у тварин на прикладі риб. (1. Зябра, 2. Плавальний міхур, 3. Кісточки Weberian Ossicles, 4.Вуха, 5. Серце,6. Мозок, 7. Печінка, 8. Шлунок і кишечник, 9. Нирки, 10. Селезінка, 11.Жовчний міхур).
Головною функцією видільної системи є виведення з організму шкідливих і непотрібних речовин - продуктів його життєдіяльності. Ендокринна система тварин бере участь в управлінні процесами, що відбуваються в організмі, шляхом виділення сигнальних речовин - гормонів. Гормони - це особливі хімічні речовини, які виділяються в кров спеціальними залозами, складовими ендокринну систему. Гормони беруть участь у регуляції функцій окремих органів або всього організму в цілому. Гормони розносяться по організму кров'ю, а їх виділення контролюється нервовою системою.


Контролюючий блок № 2

1. Назвіть основні системи органів тварин.
2. Яка система забезпечує узгоджену діяльність всіх органів?
3. У чому полягає функція системи органів розмноження?
4. Яка система забезпечує газообмін в організмі тварин?
5. У чому полягає функція травної системи?



Немає коментарів:

Дописати коментар