неділю, 18 жовтня 2015 р.

Тип Членистоногі . Клас Комахи. Матеріал для 7 класу.





Клас Комахи. Загальна характеристика класу. Особливості розвитку комах
Комахи – найбільш високоорганізована група членистоногих. Комахи справжні наземні безхребетні. Клас нараховує більш 1 млн. видів. Але вивчені вони неповністю. Вони складають 70-75 % усіх видів тварин, які населяють Землю (з десяти видів тварин-сім видів комах). Величезна кількість комах на нашій планеті свідчить про те, що вони характеризуються досконалою організацією і освоїли різні місця існування різними екологічними умовами.
Допомогло їм в цьому ось таке:
Черевце
 
·                    покриви надійно захищають від зайвої втрати води: їхнє тіло покрите хітинізованою багатошаровою кутикулою; кінцівки являють собою багатоколінний важель. Залежно від способу життя кінцівки дуже видозмінюються.
·                    здатність до польоту (мають крила); що дозволяє швидко заселяти нові території. Зазвичай їх дві пари, іноді друга пара зберігається тільки у вигляді рудиментів, іноді крила зовсім зникають. Кількість ударів крила за секунду – 6-10 у великих денних метеликів, до 440 – у бджіл. Відповідно змінюється і швидкість польоту – від 7 до 25 км/год.
·                    чіткіше виражена почленованість тіла. Воно поділяється на 3 відділи: голову, груди і черевце. На голові є вусики, або сяжки, які правлять за органи нюху і дотику; є очі й ротовий апарат (верхні і нижні щелепи)  Удосконалення ротового апарату універсального жувального типу призвело до здатності пережовувати і м’які тканини листка рослини,і щільні тканини дерева. Це дало можливість комахам перейти до м’ясної їжі, що зменшує конкуренцію;
·                    за характером живлення комахи бувають: хижаки, рослиноїдні, сапротрофи, кровососи, паразити;
Типи будови ротового апарату комахи
http://e-lib.gasu.ru/eposobia/bondarenko2/pic/137.jpg
http://e-lib.gasu.ru/eposobia/bondarenko2/pic/138.jpg
Гризучий  апарат  таргана
Гризучо-лижучий апарат бджоли
Смоктальний апарат метелика
http://e-lib.gasu.ru/eposobia/bondarenko2/pic/139_2.jpg
http://e-lib.gasu.ru/eposobia/bondarenko2/pic/139_3.jpg
Колючо-сисний апарат  комара
Фільтруючий апарат мухи
·                    розвиток трахейної системи, що забезпечила надзвичайну активність окисних процесів.
·                    розвиток жирового тіла – запасного органу, що складається  з окремих часточок, заповнених жиром і білими включеннями. Накопичення поживних речовин сприяє успішному перенесенню несприятливих умов.
·                    концентрація нервової системи у вигляді нервових вузлів (гангліїв), від яких відходять рухові (що посилають команди) і чутливі ( що сприймають команди)  нерви. Надглотковий нервовий вузол нерідко називають головним мозком. Ускладнена структуроа мозку у тих комах, життя яких відзначається складністю і різноманітністю функцій. Особливо розвинений мозок у гуртових комах – мурашок, бджіл, термітів;
·                    органи чуттів – найскладніші і найрізноманітніші, що пов’язане із загальним високим рівнем організації і складною поведінкою, особливо гутрових комах. Очі комах найчастіше фасеточні (складаються з дрібних очок), але у личинок бувають і прості. Очі комах пристосовані бачити на близькій відстані. Є у комах також органи рівноваги, смаку, слуху; останні бувають головним чином у тих комах, які самі мають здатність створювати звуки. Особливо розвинений у комах нюх, що дозволяє їм знаходити їжу і при розмноженні – особин протилежної статі. Розвиток нюху не тотожний вияву цього чуття у вищих тварин.
Висновок! Комах легко відрізнити від інших членистоногих за декількома ознаками: тіло складається  з голови, грудей і черевця. На голові є пара складних фасеткових очей, пара вусиків, на грудях – три пари ніг, тому їх часто називають шестиноги. У більшості – одна чи дві пари крил, по боках черевця – дихальце.

Закріплення
1. Позначте відділи тіла комахи:
а) головогруди і черевце;
б) голова, груди і черевце;
в) голова і черевце.
2. Позначте найхарактернішу особливість комах:
а) здатність повзати;
б) здатність літати;
в) здатність стрибати.
3. Позначте утворення, які прикріплюються до трьох сегментів грудей: 
а) дві пари крил;
б) три пари кінцівок;
в) дві пари крил і три пари кінцівок.

Немає коментарів:

Дописати коментар