четвер, 22 жовтня 2015 р.

Готуємо міні проект " Опале листя користь та шкода" Для учнів 5 класу.



Чим шкодить опале листя

Чи потрібно спалювати осіннє листя?

Осінь в багатьох асоціюється з пожовклим опалим листям і щороку постає питання перед господарями, що з ним робити? Традиційно осіннє листя спалюють. Але чи безпечно це для природи та людини?


Шкода від спалювання листя багатогранна. Але мало хто з нас звертає увагу на цю проблему. При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря виділяється до 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали й низка канцерогенних сполук, а також діоксини та діоксани – одні з найотруйніших речовин для людини. Потрапляючи в людський організм, вони пригнічують імунну систему, руйнують гормони і вітаміни, створюють сприятливі умови для утворення злоякісних новоутворень. Дослідження в Європі та США дали змогу встановити точні джерела потрапляння діоксану в атмосферу. Спалювання рослинних залишків і опалого листя посідає серед цих джерел чи не перше місце. Крім цього їдкий дим від спалювання осіннього листя особливо небезпечний для дітей, у яких чутлива імунна система, літніх людей, які мають серцево-судинні, алергічні захворювання та проблеми дихальних шляхів, особливо астматиків.

 Спалення опалого листя провокує хвороби органів дихання, онкозахворювання та надзвичайно шкідливе для довкілля

Шкода для довкілля, тому що згоряння листя призводить до загибелі мікроорганізмів в ґрунті, сповільнює відновлення ґрунту. 

Дослідження вказують, що за 20 років збирання листя та вивезення його з території, де воно опало, а тим більше спалювання в чотири рази зменшує родючість ґрунту і здатність до самовідновлення. Більше того, личинки попелиці знаходяться на гілках, а комахи, які борються з цими шкідниками дерев, - на листі. Виходить, що шкідники залишаються на деревах, а комахи, які опали з листям, збираються і вивозяться або спалюються.


                                                                         Міні-проект
«Опале листя: користь чи шкода
 Вже й верба поскидала листочки,
За водою вони попливли.
Поріділи ліси і садочки,
Їхнє листя вітри віднесли.
Лише квітнуть іще хризантеми
І троянди подекуди є.
Хмари створюють зайві проблеми,
Пізня осінь співає своє...
То дощі капотять безупинно,
То туманом накрилась земля.
То затужить усе безпричинно,
То розмокнуть дороги й поля.
От вже осінь, мінлива і дивна,
Переміни з собою несе.
Не буває ніколи пасивна,
Сто разів поміняє усе.

Мета проекту:
Навчальна –навчитись розрізняти явища природи за ознаками , за яких вони відбуваються ; формувати уявлення про  пристосуванням рослин до змін навколишнього середовища; навчитись фіксувати певні спостереження; розкривати причини появи осінніх явищ в житті рослин шляхом встановлення зв’язків між ними.
Розвиваюча – розвивати основні поняття про осінні явища в природі рослин; розглядати рослини як об’єкти живої природи, що історично склалися разом із усіма взаємодіями та пристосуваннями до зимовиx умов;формувати естетичне сприйняття природи і навички поведінки в природних ландшафтах; розвивати екологічну свідомість як основу для формування екологічного мислення та культури поведінки у довкіллі.
Виховна – виховувати любов й бережливе ставлення до живої природи та рослинного світу в цілому.

Очікувані результати: після виконання проекту учні повинні знати: що вивчає наука фенологія; на які два періоди можна поділити осінь; якими ознаками буде характеризуватися кожен її період; осінні явища в житті рослин, а саме: вплив температури повітря на рослини, як відбувається розцвічування листя, тобто зміна його забарвлення, як рослини поступово пристосовуються до зимових умов. повинні вміти: спостерігати за погодними умовами та пояснювати кожне явище в житті рослин; як впливає зниження температури на рослини, в результаті чого листя змінює своє забарвлення; наводити приклади дерев та кущів, в яких листя залишається зеленим до початку заморозків, та рослин, які можуть цвісти до пізньої осені.

Актуальність теми: Як відомо, людська діяльність наносить шкоду, а подекуди призводить до повного знищення природних ландшафтів, в тому числі і рослинного світу, який нас оточує. Лише протягом останніх трьох десятиріч різноманітність рослин значно знизилася. Людина наносить шкоду рослинному світу бездумно, так як в більшості випадків не розуміє наслідків своєї діяльність. В першу чергу причиною цьому є неосвіченість людини в питаннях, пов’язаних з бережним ставлення до рослин, розумінням процесів, які відбуваються в житті рослин. В тому числі і осінніх процесів, осінніх явищ у житті рослин. Наразі актуальним напрямком стала екологічна освіта суспільства, тобто людям з дитинства необхідно прививати любов та бережне ставлення до природи, а також допомогти усвідомити важливість позитивної взаємодії людини з природою. Тому необхідним є пояснення учням важливості процесів та явищ, що відбуваються у природі, а саме на прикладі ролі осінніх явищ у житті рослин.

Завдання :
1. Спостерігати за погодними умовами в природі.
2.Як природа готується до зими?Для чого вона це робить?
3. Визначити основні осінні явища, які відбуваються в житті рослин.
4.Створити публікацію.
5. Розробити медіа-презентацію

План роботи:
1. Ознайомитися з відповідною літературою.
2. Вивчити основні осінні явища в житті рослин.
3. Спостерігати, які зміни відбуваються у навколишньому середовищі з рослинами та деревами.
4. Зробити порівняння декількох рослин між собою, виходячи з уявлень про осінні явища в житті кожної рослини.
5. Зробити висновки.


Характерна ознака листопаду - розцвічування листя. Зміна забарвлення - це результат руйнування хлорофілу.
Восени в міру згасання діяльності листка (у зв'язку з утворенням в його черешку коркового шару) в ньому уповільнюється, а потім і зовсім припиняєтьсяутворення хлорофілу, а руйнування його триває. Через це листок втрачає своє зелене забарвлення і жовті пігменти, яких невидно до цього, вони стають усе помітнішими.
Восени забарвлення листя особливо привабливе червоними тонами.Однак ці тони характерні не для всіх дерев. У багрянець вбираютьсякрони кленів і осик, північного червоного дуба, бруслини, скумпії. Листялипи, берези не має червоних відтінків, воно забарвлюється лише в жовтіі золотисті кольори.
Листопад - дуже важливе пристосування рослин до умов зими, що є не тільки холодною, але й сухою пороюроку. Коли б наші листяні дерева залишалися на зиму в своємузеленому вбранні, вони б гинули від нестачі вологи, оскількинасичення листя водою припинялося б, а випаровування водипродовжувалося б. Скидаючи листя, дерева, крім того, оберігають себе відмеханічних пошкоджень під масою снігу. Часто можна бачити, як взимку ламаються під масою снігудосить великі гілки дерев. Листопад сприяє видаленню продуктів обміну, значна кількістьяких нагромаджується в листі під осінь і стає шкідливою для рослин.
Зміна умов середовища - зниження або підвищення температури,скорочення або збільшення світлового дня тощо зумовлює сезонніявища в житті рослин.






















Немає коментарів:

Дописати коментар