понеділок, 19 жовтня 2015 р.

Способи розділення сумішей.Матеріал для учнів 5 класу.

 

Способи розділення сумішей

Як ми вже з’ясували, кожна речовина в складі суміші зберігає свої властивості. Це дає змогу розділяти суміші на окремі речовини. Щоб ознайомитися зі способами розділення сумішей, виконаємо досліди.
Розділення суміші крейди і води відстоювання
Дослід 1. Приготуємо суміш крейди й води. Для цього на дно прозорої посудини помістимо 1 столову ложку порошку крейди, по скляній паличці додамо півсклянки води і перемішаємо. Утвориться суміш білого кольору, яка, постоявши кілька хвилин, розділиться на два шари. Шар крейди осяде на дно, а шар води перебуватиме над ним. Таке відбувається тому, ш;о крейда у воді не розчиняється й важча за воду. Обережно зливши воду, ми розділимо цю суміш. Такий спосіб розділення сумішей дістав назву відстоювання (мал. ЗО).

Розділення суміші крейди і води фільтруванням
Проте повністю розділити суміш крейди і води за допомогою відстоювання не вдається. Як досягти повнішого розділення суміші цих речовин? Виконаємо дослід.
Дослід 2. Суміш крейди і води пропустимо крізь фільтр - щільний матеріал зі спеціального паперу чи тканини. Ми побачимо, що вода проникає через фільтр у посуди-ну-приймач, а крейда залишається на фільтрі (мал. 31). Цей спосіб розділення сумішей дістав назву фільтрування.
Фільтри виготовляють зі спеціального паперу, який так і називається - фільтрувальний, чи тканин різної щільності. Фільтром може бути шар чистого піску або вати. До речі, у містах на водоочисних станціях застосовують піщані фільтри. Товщина шару піску в них досягає 1 м.

Як бачимо, відстоюванням і ф ільтруванням можна розділити суміш води і нерозчинної в ній речовини.
Розділення суміші кухонної солі і води випарюванням
Ти знаєш, що кухонна сіль у воді добре розчиняється. Таку суміш речовин відстоюванням розділити не можна. А чи вдасться це зробити фільтруванням? Виконаємо дослід.
Дослід 3. Пропустимо суміш води і кухонної солі крізь паперовий фільтр. Ми побачимо, що сіль на фільтрі не залишилася.
Отже, якщо речовина добре розчиняється у воді, то відстоювання і фільтрування не підходять для розділення такої суміші. Для цього існує інший спосіб - випарювання.

Дослід 4. Капнемо невелику кількість суміші води і кухонної солі на скло і почнемо нагрівати його доти, доки вся вода не випарується. Після того як вода випарується, на склі залишиться пляма білого кольору. Це і є кухонна сіль. За допомогою випарювання ми розділили суміш води і кухонної солі (мал. 32).
Тепер ти знаєш, що існують різні способи розділення сумішей: відстоювання, фільтрування, випарювання.
Розділення суміші - це виділення з неї чистих речовин.
Щоб розділити суміш, необхідно знати властивості речовин, які входять до її складу.
Існують різні способи розділення сумішей, зокрема відстоювання, фільтрування, випарювання.
Сторінка природодослідника
Практичне заняття. Розділення суміші фільтруванням.
Мета: навчитися розділяти суміш фільтруванням.
Обладнання та речовини: фільтри, лійки, скляні палички, хімічні стакани, вода, пісок.
Приготуй суміш із води та піску, скориставшись виданим посудом і паличкою для перемішування. Готуючи суміш, спершу помісти в хімічний стакан пісок, а потім по паличці лий воду. Встав у лійку фільтр, злегка змочи його водою, тоді він щільно прилипне до скла. Перелий вміст стакана в лійку з фільтром. Спостерігай за фільтруванням. Результати спостережень опиши в робочому зошиті.
Дотримуйся правил безпечного використання хімічного посуду, з якими ознайомить учитель.
Сторінка ерудита
Ти вже знаєш способи виділення із суміші твердих і рідких речовин. А як розділяють суміш газоподібних речовин? Розглянемо це на прикладі повітря.
Отже, азот і кисень, яких найбільше у складі повітря, подібні за фізичними властивостями. Вони погано розчиняються у воді, не мають кольору і запаху. Обидва гази утворюють настільки однорідну суміш, що відстоюванням чи фільтруванням їх не можна розділити. Тому азот і кисень виділяють з повітря за допомогою випарювання. Спочатку повітря переводять у рідкий стан, охолоджуючи його до дуже низької температури (близько -200 °С), а потім піддають випарюванню. Першим випаровується азот, а після нього - кисень. Кожен газ збирають у балони окремо і використовують за призначенням.
Перевір свої знання
1.    Назви способи розділення сумішей, які ти знаєш.
2.    Яке обладнання потрібне для проведення фільтрування?
3.    Яким способом - фільтруванням, випарюванням чи відстоюванням -можна розділити суміш цукру й води?
4*. Поміркуй, якими способами і в якій послідовності можна роділити суміш кухонної солі, крохмалю й залізних ошурок.

Немає коментарів:

Дописати коментар