пʼятницю, 25 вересня 2015 р.

 Всесвітній день моря



Всесвітній день моря (World Maritime Day) - одне з міжнародних свят в системі Організації Об'єднаних Націй. Цей день відзначається з 1978 р. за рішенням 10 сесії Асамблеї Міжурядової морської консультативної організації, передає УНН

Мета Всесвітнього дня моря - привернути увагу міжнародної громадськості до того, який непоправний збиток морям і океанам наносять неконтрольований вилов риби, забруднення водоймищ і глобальне потепління.
Найважливіші завдання - підвищення безпеки на морі і попередження забруднення морського середовища, зокрема нафтою.
За даними ООН, за останні 100 років такі види риб, як тунець, тріска, марлін були виловлені на 90%. Близько 21 млн барелів нафти щорічно виливається в моря й океани. Синтетичні відходи, що скидаються в крупні водоймища, є причиною загибелі мільйона морських птахів і 100 тис. морських ссавців в рік. Через глобальне потепління за останні 100 років рівень води в крупних водоймищах планети піднявся на 10-25 см.

Довідка:
на території України розашовані води 2-х морів - Азовського та Чорного,


Чорне море — море між Європою та Західною Азією (проходить водна межа між Європою і Малою Азією). Сполучене протокою Босфор із Мармуровим морем. Площа 422 тис. км², найбільша глибина до 2 211 м (на південь від Ялти), солоність 17-18 ‰. Нижче глибини 150 м органічне життя відсутнє (сірководень). Розвинене рибальство (ставрида, скумбрія, тюлька, кефаль, бички, шпрот, осетрові, камбала, хамса,судак, креветки). Чорне море — важливий район транспортних перевезень: зерно, залізна руда, металопрокат, боксити, непродовольчі товари особистого вжитку. Один з найбільших курортних регіонів Євразії.
Чорне море — внутрішнє континентальне море Атлантичного океану (пов'язане з ним через протоку Босфор, Мармурове море, протоку Дарданелли, Егейське та Середземне море), знаходиться між масивом Східної Європи на півночі, Малою Азією на півдні,Кавказом на сході і Балканським півостровом на заході. Чорне море омиває береги України, Росії, Грузії, Туреччини, Болгарії іРумунії.


Азовське море  — внутрішнє море басейну Атлантичного океану, розташоване між 45°16' і 47°17' пн. ш. та 33°36' і 39°21' сх. д. сполучене з Чорним морем Керченською протокою (Босфор Кіммерійський в давнину, завширшки в 4,2 км), між Україною та Росією. Площа водного дзеркала 39 тисяч км², об'єм 320 км3[1], середня глибина 8 м, максимальна 13,5 м[2], середня солоність 13,8‰, найбільша у затоці Сиваш — до 25 ‰, середня температура води +11 °C;рибальство: хамса, лящ, оселедець, камбала, тюлька, судак, бички, осетрові. Азовське море — наймілкіше море у світі. Береги Азовського моря низовинні. Берегова лінія хоч і має плавні вигини, але порізана численними затоками.

Немає коментарів:

Дописати коментар