
Букви Е на упаковці: правильно розшифровуємо
Харчові добавки — це речовини, які додають у продукти з технологічних міркувань, щоб вони не псувалися та не змінювали колір і консистенцію.Буквені коди «E» (перша буква в слові Europe) — це система кодифікації, розроблена в Європі для зручності сприйняття. Добавки нумеруються залежно від тієї функції, яку вони виконують. Серії «E» від 100 до 199 — це барвники, від 200 до 299 — консерванти, від 300 до 399 — антиокислювачі. Далі йдуть загущувачі, емульгатори, піногасники, підсилювачі смаку й аромату. Така класифікація є умовною, оскільки ті самі речовини можуть бути, скажімо, і консервантами, і антиокислювачами одночасно (наприклад, сульфіт натрію E221).
Багато харчових добавок — природного походження. Наприклад, E330 — лимонна кислота — є у всіх цитрусових. У томатах міститься E160а — каротин, E101 — вітамін В2 рибофлавін. З морських водоростей виділяють E400 — альгінат натрію.
Виділяють такі класи харчових добавок:
E100—199 Барвники. Підсилюють чи відновлюють колір продукту.
E200—299 Консерванти. Підвищують термін збереження продуктів, захищають їх від мікробів, грибків, бактеріофагів, а також хімічно стерилізують добавки при дозріванні вин, дезинфеканти.
E300—399 Антиокислювачі. Захищають від окислення, наприклад від згіркнення жирів і зміни кольору.
E400—499 Стабілізатори. Зберігають задану консистенцію. Загущувачі. Підвищують в'язкість.
E500—599 Емульгатори. Створюють однорідну суміш продуктів, що не змішуються, наприклад води та олії.
E600—699 Підсилювачі смаку й аромату.
E900—999 Піногасники. Запобігають утворенню піни чи знижують її рівень.
| Код | Вплив | Код | Вплив |
|---|---|---|---|
| E102 | небезпечний | E270 | небезпечний |
| E103 | заборонений | E280 | ракоутворюючий |
| E104 | підозрілий | E281 | ракоутворюючий |
| E105 | заборонений | E282 | ракоутворюючий |
| E110 | небезпечний | E283 | ракоутворюючий |
| E111 | заборонений | E310 | висип |
| E120 | небезпечний | E311 | висип |
| E121 | заборонений | E312 | висип |
| E122 | підозрілий | E320 | холестерин |
| E123 | дуже небезпечний | E321 | холестерин |
| E124 | небезпечний | ||
| E125 | заборонений | E338 | розлад шлунку |
| E126 | заборонений | E339 | розлад шлунку |
| E127 | небезпечний | E340 | розлад шлунку |
| E129 | небезпечний | E341 | розлад шлунку |
| E130 | заборонений | E343 | кишкові розлади |
| E131 | ракоутворюючий | E400 | небезпечний |
| E141 | підозрілий | E401 | небезпечний |
| E142 | ракоутворюючий | E402 | небезпечний |
| E150 | підозрілий | E403 | небезпечний |
| E1501 | небезпечний | E404 | небезпечний |
| E151 | шкідливий для шкіри | E405 | небезпечний |
| E152 | заборонений | E450 | розлад шлунку |
| E153 | ракоутворюючий | E451 | розлад шлунку |
| E154 | кишкові розлади | E452 | розлад шлунку |
| E155 | небезпечний | E453 | розлад шлунку |
| E160 | шкідливий для шкіри | E454 | розлад шлунку |
| E171 | підозрілий | E461 | розлад шлунку |
| E173 | підозрілий | E462 | розлад шлунку |
| E201 | небезпечний | E465 | розлад шлунку |
| E210 | ракоутворюючий | E466 | розлад шлунку |
| E211 | ракоутворюючий | E477 | підозрілий |
| E212 | ракоутворюючий | E502 | небезпечний |
| E213 | ракоутворюючий | E503 | небезпечний |
| E214 | ракоутворюючий | E510 | дуже небезпечний |
| E215 | ракоутворюючий | E513 | дуже небезпечний |
| E216 | ракоутворюючий | E527 | дуже небезпечний |
| E219 | ракоутворюючий | E620 | небезпечний |
| E220 | небезпечний | E626 | кишкові розлади |
| E222 | небезпечний | E627 | кишкові розлади |
| E223 | небезпечний | E628 | кишкові розлади |
| E224 | небезпечний | E629 | кишкові розлади |
| E228 | небезпечний | E630 | кишкові розлади |
| E230 | ракоутворюючий | E631 | кишкові розлади |
| E231 | шкідливий для шкіри | E632 | кишкові розлади |
| E232 | шкідливий для шкіри | E633 | кишкові розлади |
| E233 | небезпечний | E634 | кишкові розлади |
| E239 | шкідливий для шкіри | E635 | кишкові розлади |
| E240 | ракоутворюючий | E636 | небезпечний |
| E241 | підозрілий | E637 | небезпечний |
| E242 | небезпечний | E907 | висип |
| E249 | ракоутворюючий | E951 | шкідливий для шкіри |
| E250 | артеріальний тиск | E952 | заборонений |
| E251 | артеріальний тиск | E954 | ракоутворюючий |
| E252 | ракоутворюючий | E1105 | шкідливий для шкіри |
Немає коментарів:
Дописати коментар