середу, 14 серпня 2013 р.

Букви Е на упаковці: правильно розшифровуємо

Харчові добавки — це речовини, які додають у продукти з технологічних міркувань, щоб вони не псувалися та не змінювали колір і консистенцію.
Буквені коди «E» (перша буква в слові Europe) — це система кодифікації, розроблена в Європі для зручності сприйняття. Добавки нумеруються залежно від тієї функції, яку вони виконують. Серії «E» від 100 до 199 — це барвники, від 200 до 299 — консерванти, від 300 до 399 — антиокислювачі. Далі йдуть загущувачі, емульгатори, піногасники, підсилювачі смаку й аромату. Така класифікація є умовною, оскільки ті самі речовини можуть бути, скажімо, і консервантами, і антиокислювачами одночасно (наприклад, сульфіт натрію E221).
Багато харчових добавок — природного походження. Наприклад, E330 — лимонна кислота — є у всіх цитрусових. У томатах міститься E160а — каротин, E101 — вітамін В2 рибофлавін. З морських водоростей виділяють E400 — альгінат натрію.
Виділяють такі класи харчових добавок:
E100—199 Барвники. Підсилюють чи відновлюють колір продукту.
E200—299 Консерванти. Підвищують термін збереження продуктів, захищають їх від мікробів, грибків, бактеріофагів, а також хімічно стерилізують добавки при дозріванні вин, дезинфеканти.
E300—399 Антиокислювачі. Захищають від окислення, наприклад від згіркнення жирів і зміни кольору.
E400—499 Стабілізатори. Зберігають задану консистенцію. Загущувачі. Підвищують в'язкість.
E500—599 Емульгатори. Створюють однорідну суміш продуктів, що не змішуються, наприклад води та олії.
E600—699 Підсилювачі смаку й аромату.
E900—999 Піногасники. Запобігають утворенню піни чи знижують її рівень.
Код Вплив Код Вплив
E102 небезпечний E270 небезпечний
E103 заборонений E280 ракоутворюючий
E104 підозрілий E281 ракоутворюючий
E105 заборонений E282 ракоутворюючий
E110 небезпечний E283 ракоутворюючий
E111 заборонений E310 висип
E120 небезпечний E311 висип
E121 заборонений E312 висип
E122 підозрілий E320 холестерин
E123 дуже небезпечний E321 холестерин
E124 небезпечний    
E125 заборонений E338 розлад шлунку
E126 заборонений E339 розлад шлунку
E127 небезпечний E340 розлад шлунку
E129 небезпечний E341 розлад шлунку
E130 заборонений E343 кишкові розлади
E131 ракоутворюючий E400 небезпечний
E141 підозрілий E401 небезпечний
E142 ракоутворюючий E402 небезпечний
E150 підозрілий E403 небезпечний
E1501 небезпечний E404 небезпечний
E151 шкідливий для шкіри E405 небезпечний
E152 заборонений E450 розлад шлунку
E153 ракоутворюючий E451 розлад шлунку
E154 кишкові розлади E452 розлад шлунку
E155 небезпечний E453 розлад шлунку
E160 шкідливий для шкіри E454 розлад шлунку
E171 підозрілий E461 розлад шлунку
E173 підозрілий E462 розлад шлунку
E201 небезпечний E465 розлад шлунку
E210 ракоутворюючий E466 розлад шлунку
E211 ракоутворюючий E477 підозрілий
E212 ракоутворюючий E502 небезпечний
E213 ракоутворюючий E503 небезпечний
E214 ракоутворюючий E510 дуже небезпечний
E215 ракоутворюючий E513 дуже небезпечний
E216 ракоутворюючий E527 дуже небезпечний
E219 ракоутворюючий E620 небезпечний
E220 небезпечний E626 кишкові розлади
E222 небезпечний E627 кишкові розлади
E223 небезпечний E628 кишкові розлади
E224 небезпечний E629 кишкові розлади
E228 небезпечний E630 кишкові розлади
E230 ракоутворюючий E631 кишкові розлади
E231 шкідливий для шкіри E632 кишкові розлади
E232 шкідливий для шкіри E633 кишкові розлади
E233 небезпечний E634 кишкові розлади
E239 шкідливий для шкіри E635 кишкові розлади
E240 ракоутворюючий E636 небезпечний
E241 підозрілий E637 небезпечний
E242 небезпечний E907 висип
E249 ракоутворюючий E951 шкідливий для шкіри
E250 артеріальний тиск E952 заборонений
E251 артеріальний тиск E954 ракоутворюючий
E252 ракоутворюючий E1105 шкідливий для шкіри
Згідно з українським законодавством, є затверджений перелік харчових добавок, які не дозволені до використання, а також дозволених шкідливих добавок, що мають негативний вплив на здоров'я людини. З цим списком можна познайомитися за адресою http://dobavki-info.org.ua/zaboroneni-harchovi-dobavky.html

Немає коментарів:

Дописати коментар