суботу, 9 березня 2013 р.

Тварини, яких вже не зустрінеш

Тварини, яких вже не зустрінеш
"Золота" жаба (Bufo periglenes) (1989)
"Золота" жаба далеко не єдиний вид живих організмів, який зник за останні 40 років. Тим не менше, зникнення цього земноводного можна вважати найбільш помітним за останні десятиліття. "Золота" жаба жила у високогір'ях Коста-Ріки, але кліматичні зміни та грибкові інфекції шкіри знищили цей вид ще в 1989 році.
Занзібарський леопард (Panthera pardus adersi) (1996)
Занзібарський леопард буквально недавно жив на архіпелазі Занзібар біля берегів Танзанії. У місцевих жителів існувало повір'я, що леопарди – це домашні тварини відьом. Тому ці тварини стали жертвою безжального полювання. Влада спочатку навіть заохочувала полювання на цих хижаків. У середині 90-их влада Танзанії схаменулась і зробила спробу зберегти леопардів, але було вже занадто пізно.
Пооулі (Melamprosops phaeosoma) (2004)
Цей вид птахів, що мешкав на південно-західному схилі вулкана Халеакала острова Мауї (Гаваї) був відкритий лише в 1970-ому році. У 1997 році вже нараховувалося лише три особи цього виду птахів, а через 7 років, на дивлячись на заходи по збереженню, цей вид вже вважався зниклим. Причиною зникнення цього виду птахів вчені називають зміну природного середовища проживання, хвороби, хижаки, а також зниження раціону харчування (улюбленою їжею цієї пташки були деревні равлики).
Tecopa Pupfish (Cyprinodon nevadensis calidae) (1982)
Tecopa Pupfish була першою твариною, згадуваною у списку зникаючих видів живих організмів (1973 рік). Ця рибка, яка мешкала в гарячих водах струмків пустелі Мохаве (США), теж стала жертвою зміни природного середовища проживання.
Піренейський гірський козел (Capra pyrenaica pyrenaica) (2000)
Останній Піренейський козел помер у 2000 році. Причиною зникнення цієї тварини є полювання. Пізніше вчені намагалися повернути до життя цей зниклий вид за допомогою клонування. У 2009 році вченим вдалося виділити з клітин шкіри ДНК і здійснити клонування. На жаль козеня померло невдовзі після народження.
Західноафриканський чорний носоріг (Diceros bicornis) (2006)
Останній представник цього підвиду носорогів було вбито в Камеруні в 2006 році. Причина зникнення - полювання. Ріг носорога користується великим попитом в Ємені та Китаї.
Ара Спікса (Cyanopsitta spixii) (2004)
Цей птах користувався великою популярністю завдяки своєму красивому блакитного кольору оперенню. Інтенсивний вилов і зміна місця існування призвели до того, що в даний час ці птахи в дикій природі більше не зустрічаються. У неволі поки ще залишається кілька живих особин.
Риючий удав (1975)
Цей удав жив на невеликому острові Круглий біля берегів Маврикія. Завезені на острів кози і кролики порушили природний рослинний покрив острова, а разом з ним і місце існування риючого удава. З 1940 року чисельність цих змій стала неухильно скорочуватися, в 1949 році вже зустрічалися тільки окремі представники, а в 1975 році цього удава бачили востаннє.
Великий білий метелик Мадейри (2007)
Цей метелик, який мешкав на острові Мадейра (Португалія), зник внаслідок зміни природного середовища проживання, яка була викликана масштабною забудовою земель. Сільськогосподарські добрива та забруднення навколишнього середовища поставили останню крапку в існуванні цього виду на нашій планеті.
Голландський блакитний Алкон (Maculinea alcon) (1979)
Цей підвид Блакитних Алконів мешкав в степах Нідерландів. Інтенсивне сільськогосподарське освоєння територій позбавило цих метеликів нектару улюблених диких квітів.

Немає коментарів:

Дописати коментар