вівторок, 19 березня 2013 р.

Першоцвіти України.Сон- трава.

Сон-трава


            Ще можливі віхоли, нічні заморозки, холоднеча, але квітка сон-трава цього не боїться, вона завбачливо "утеплилась" щільним шаром м'якеньких срібних волосків, наче закуталась в хутряну шубку.
            Назву свою - сон-трава - рослина дістала через те, що її
квітки в негоду і холод закриті, наче сплять, або через те, що використовували це зілля в народній медицині як снотворний засіб. Польська легенда розповідає, що один мисливець бачив, як ведмідь, з'ївши сон-траву, заснув. Існує і повір№я, нібито покладена на ніч під голову ця рослина викликала пророцькі сни.
        Поява перших квіток у сону збігається з настанням сокоруху в берези - якраз припадає на початок весни. Після цвітіння з'являються листочки. Доживає рослина до глибокої осені, запасаючи поживу в кореневищі.
        Рослина дуже декоративна, і шкода, що її бездумно нищать, зриваючи оберемками, тому все рідше трапляється ця весняна красуня у наших лісах.
        Сон-траву можна розмножувати насінням (збирають у червні й висівають в листопады), а також частинами кореневища.
        Вирощені на грядках сіянці укривають на зиму листям, щоб не вимерзли. Надмірна волога шкідливо впливає на рослину, тому розводити її треба на підвищених ділянках. На одному місці вона може рости понад десять років. Сіянці починають цвісти на другому-третьому році життя.

Легенда про сон-траву


        Колись у незапам'ятні часи за широкими листям цієї рослини переховувався біс. Переслідуючий його Архангел Михайло пустив у нього стрілу блискавки, яка і "прострелила" рослину, після цього листя перетворилися в вузькі смужки. З тієї самої хвилини вся нечисть не сміє і наблизитися до сон-трави. А саму рослину стали вважати не тільки оберегом від усякого чаклунства і лихого ока, але і символом переможного зброї. Його соком навіть обробляли списи, щоб відігнати темну силу.

Сон-трава в фольклорі
        Сон-трава вважалася магічною рослиною. Вірили, що заснувший у ній буде наділений даром передбачення. Особливими можливостями володіє сон-трава, зібрана рано вранці, по росі, що пролежала в холодній воді до повного місяця. Якщо потім її на ніч покласти під подушку, то неодмінно насниться віщий сон. Говорили, що за сон-травою в ліс потрібно йти тільки з чистими помислами. Зривати квіти радили в тиші, загадуючи при цьому своє найзаповітніше бажання.

Відео YouTube


Немає коментарів:

Дописати коментар