суботу, 30 березня 2013 р.

Первоцвіти України.Рослини Червоної книги.

Проліска


   
      

        Проліска - найперша квітка, що зацвітає навесні -це пролісок.
Це маленька, але мужня рос
линка має тоненьке стебельце з малесенькими видовженими листочками, що розташовані попарно.
Квіточка проліска має ніжні, видовжені, загострені на кінці пелюстки синього кольору.
У неї ніжні, ледь чутні пахощі.
Ця рослинка така тендітна, що незрозуміло як вона пробиває корку весняного снігу і витримує такі нічні морози.







     
 Проліска 
       Проліска всім знайома скромна невисока рослина, яка першим оживає після зими в наших садах і лісах. Спочатку випускає пару лінійного листя і незабаром зацвітає білими дзвіночками, що никнули. Йому не страшні ні сніг, ні зимові морози, ні весняні заморожування. І ось вже безліч білих дзвіночків прикрашають перші проталини. І це вірний знак - весна зовсім близько!
         І з'являються перші ніжні квіти серед танучого снігу і виступаючої вологої землі. Це пролісок! У кожному куточку країни він свій. У Сибіру - це фіолетово-синій простріл, або сон-трава, в середній смузі пролісками звуть блакитну чубарку, білу анемону, медунку, гусячу цибулю, жовтий первоцвіт.
         Але справжній пролісок білосніжний, родом із півдня  Європи, там він росте в гірських лісах на вологому грунті. 
        Якщо побачите пролісок у лісі, не зривайте його. Він занесений в Червону книгу рідкісних рослин, що охороняються. Можна посіяти пролісок на дачних ділянках, в квітниках на кам'янистих горах. Сіють восени свіжозібраним насінням. Сіянці ростуть дружно і зацвітають на 4-5-й рік. Пересадку квіти не люблять.  Європейські квітникарі вивели багато незвичайних сортів проліска білосніжного.
      

        Практичне використання
        Декоративна, медоносна і лікарська рослина. Проліски дволиста і поникла — гарні декоративні ранньовесняні рослини. Рекомендуються для кам'яних гірок, але найкраще вони ростуть суцільними насадженнями під різними листяними деревостанами на родючому ґрунті. Вони легко розселяються самосівом і вегетативно (цибулинками-дітками), тому в цих умовах не потрібно особливо турбуватися про їх розмноження. У проліска дволистої відомі форми з білими і рожевими квітками.
        Всі види проліска — ранньовесняні медоноси і пилконоси. Медопродуктивність їх незначна (4 мг нектару з однієї рослини), але вони цінні тим, що зацвітають відразу ж після танення снігу.
        У народній медицині використовують цибулини проліски дволистої. Вони містять алкалоїд силіцил, дубильну кислоту, камедь та інші речовини і мають сечогінні, відкашлюванні, а у великих дозах блювотні й проносні властивості. З квіток можна одержати блакитну фарбу.
        
Легенда про пролісок
        Ця історія сталася зимою. Жила собі дуже красива пані на ім.»я Сніжинка і була в неї дочка - Квітка. Мати дуже її любила. І мати з дочкою ніколи не зустрічалися, бо Сніжинка одразу ж після зими летіла на Північ, додому, а її донька там могла замерзнути. Тому донечка цвіла весною і красувалася влітку. І не могли вони жити разом, бо мати б розтанула від сонячного тепла. Вони досі не бачилися. Навесні та влітку всі втішали маленьку квіточку – і звірі, і інші квітки. У Сніжинки було не менше горе, її теж втішали інші сніжинки. Так і спливав час: сумували і Сніжинка, і Квіточка.
        Якось до землі, де жила Квіточка, прилетіла добра Чарівниця. Побачила вона Квіточку і запитала, чому та сумує. Квіточка розповіла своє горе. Чарівниця подумала і каже: «Он воно як! Але я можу зменшити твоє горе. Ти станеш квіткою-проліском і цвісти будеш тільки-но прийде весна. Тоді буде зима уходитиме, і твоя мати також. Я точно знаю, що вона буде тут. Ви будете зустрічатися раз на рік», - посміхнулася Чарівниця. Так з'явилася квітка Пролісок.

        Збережімо рідкісні квіти!!!

  Традиція привозити із заміської прогулянки чи дарувати букетик квітів зробила свою справу:багато рослин вже важко знайти в їх природних місце зростаннях. 
Ця проблема характерна для густонаселених областей, тому тут опинилися під загрозою не тільки ті рідкісні види, які занесені до Червоної книги України, але й широко поширені рослин, за долю яких до недавнього часу не було сумнівів.
Пам'ятайте що, зриваючи певні види квітів, ми просто позбавляємо майбутні покоління, бачити їх у живій природі.             

Активні посилання 

 Проліска  на             картинах

 

  • Качін Сергій 
  • Потапенко Г.

Пролісок із скла

Пролісок із паперу


Немає коментарів:

Дописати коментар