суботу, 7 березня 2020 р.

Мохи.Матеріал для учнів 6 клас.


Характеристика мохів


Мохи ростуть переважно у вологому середовищі — у лісах, на болотах, на корі дерев, на каменях. Мохи розмножуються спорами, тому їх відносять до вищих спорових рослин.
 
polytrichum_commune_654.png
Якщо мох складається з стебла і листків, то його називають листостебловим мохом. Один з найвідоміших зелених листостеблових мохів — зозулін льон. На верхівках рослин у нього утворюються маленькі коробочки, в яких дозрівають спори.
 
Marchantia polymorpha.png
Якщо у моху немає листя, а тіло представлено сланню, то його називають печінковим мохом.
erpodium-rhizoids-JAC-1153.png
У мохів немає провідної тканини, вони не можуть проводити воду і поживні речовини на велику відстань, тому вони малого зросту. Функцію коренів виконують ризоїди — вирости, за допомогою яких поглинається вода і поживні речовини.
foto_mara_img_3154_small-xl.png
 
Мох сфагнум з плином часу відмирає, утрамбовується, і утворюється торф. Цей процес відбувається дуже повільно (шар торфу в 1 метр утворюється протягом 1000 років). Торф використовують як паливо, а також як добриво для покращення ґрунту, сировина для отримання пластмаси, деревного спирту, карболової кислоти.
 
Лісовий мох запобігає швидком відтіку опадів і талої води, що захищає ґрунт від висихання. Мох надає притулок для дрібних тварин — молюсків, павуків, комах.
Нерідко у природі мохи відіграють і негативну роль. Оселяється в лісах і на луках, вони утворюють суцільний моховий килим і ускладнюють надходження повітря до ґрунту. В таких умовах відбувається витіснення цінних кормових трав і заболочування ґрунту.

Немає коментарів:

Дописати коментар