четвер, 23 червня 2016 р.

Біологічні цікавинки

                                       Біологічні цікавинки




Черепашки молюска каурі деякі народи Африки та Азії використовували як гроші або прикраси.






Із вмісту чорнильного мішка каракатиць та кальмарів виробляють коричневу фарбу -сепію.



У кишечнику кашалотів із неперетравлених решток головоногих молюсків утворюється особлива речовина-амбра, яку застосовують у парфюмерній промисловості.






Серед  представників фауни України отруйними видами павуків -тарантул і каракурт.








Риюча оса-сфекс запасає коників,причому паралізовану жертву тягне до гнізда за вусик.




Електричні скати здатні виробляти струм напругою від 220 вольт і становлять собою видозмінені поперечносмугасті м'язи.




Цікаві факти про тваринНавіщо крокодили ковтають камені? Крокодили наповнюють свої шлунки не лише тваринами, яких спіймали, але і каменями. Вірніше, саме тому, що в раціон звичайного крокодила входять черепахи, риба, птахи, жирафи, буйволи і навіть леви, крокодилові необхідні в шлунку камені, аби всю цю їжу перетравити. Крім того, камені служать баластом при зануренні під воду.
 Китове молоко жирніше від людського в 10 разів. І як це матері-китипримудряються вигодувати дитинчат завдовжки близько 10 метрів? Це й справді нелегко: мати скороченнями спеціальної мускулатури випліскує молоко в рот дитинчаті, яке подібно до людської дитини з самого народження уміє триматися за сосок (у китів вони є!). А молоко китів приголомшує своєю поживністю, адже за день китиня набирає до 90 кілограмів!
особливості на землі, по яких і оріє

Як птахи орієнтуються в польоті? Я думаю, багатьом цікаво, як же птахам вдається без карт пролітати тисячі кілометрів і безпомилково потрапляти в призначений пункт. Виявляється, для орієнтації птахи використовують «вбудовані» матір'ю-природою феромагніти, за допомогою яких вони орієнтуються по магнітних полях планети. Крім того голуби, наприклад, здатні запам'ятовувати прикметні нтуються.

Взимку для бобрів в добі - 29 годин. Коли настає зима, бобри стають справжніми «домосідами», адже вони зовсім не виходять зі своїх темних нір, що складаються з мулу і дерева. У теплу пору року ці нічні тварини виходять з житла із заходом сонця, а приходять зі світанком. Проте в темних норах взимку у бобрів збивається добовий режим, і для них в добі «вміщається» 29 годин.

Кроти зовсім не сліпі. Дослідження останніх років спростували існуючу думку про те, що кроти сліпі, оскільки живуть під землею. Насправді, у кротів досить гострий, хоча і обмежений, зір. А побачене кротом світло, служить знаком небезпеки, адже проникнення світла для нього означає не що інше, як те, що в нору проник хижак.
Альтруїзм в природі. Багато хто думає, що в дикій природі немає місця альтруїзму між тваринами, оскільки в умовах природного добору виживає найсильніший. Проте, вчені наводять безліч прикладів, доводячи зворотне. Наприклад, нещодавно вдалося довести, що пташенята багатьох видів птахів видають спеціальні звуки, що оповіщають своїх родичів про те, що знайдена їжа. На фотографії - сурікати, найбільш альтруїстичні товариші.
Риби можуть змінювати стать. Багато видів риб вміють змінювати стать, залежно від гормонального циклу і навіть від довкілля. А деякі представники мають органи обох статей одночасно. На фотографії - риба-клоун, яка протягом життя може побувати і в ролі самця, і в ролі самиці.
Унікальна кровоносна система жирафи. Оскільки мозок жирафи підноситься над власним тілом на висоту 5 метрів, постає проблема кровопостачання мозку. Виявляється, аби доставити кров на таку висоту, у жирафа є серце, вдвічі сильніше, ніж, наприклад, у корів; специфічна будова вен запобігає різкому приливу крові при опусканні голови вниз. А аби кров не застоювалася в ногах, у жирафа шкіра на ногах незвичайно натягнута. Ось природа постаралася!
ЗображенняУ слонів відмінна пам'ять. Мозок слонів - найбільший серед ссавців, його вага складає близько 5 кілограмів. Хоча заміряти інтелект у тварин дуже складно (це важко зробити і у людей), проте співвідношення маси мозку і тіла наближається до аналогічного показника в шимпанзе, що свідчить про високі розумові здібності. Принаймні, останні дослідження доводять відмінну пам'ять у цих гігантів.



ЗображенняПапуги не лише наслідують звукам. Існує думка, згідно якій папуга, що «говорить», просто відтворює почутий набір звуків. Проте, тридцятирічне вивчення такої здатності наших пернатих друзів показує зворотне. Виявляється, папуги можуть вирішувати прості лінгвістичні завдання на рівні 4-6 річних дітей, і навіть комбінувати завчені слова в нові одиниці.



Ворону можна навчити рахувати до 7.






Дятел може висунути язик на 10 см. Щоб у глотці помістився подібний комахоловний пристрій, сухожилкова  його  основа знаходиться поза ротовою порожниною і петлею обернена навколо черепа.


Африканські слони. Відомий випадок,коли з вуха африканського слона зробили стіл.Діаметр  його був 2,5м і за ним могли зручно розташуватися вісім людей. Одне таке вухо важить 80кг. 




Дельфіни. У дельфінів півкулі головного молзку "сплять" почергово, змінюючись  кожні 12 годин, незалежно від дня і ночі.




Дикобрази не вміють плавати, але втопитися не можуть:численні голки яким вкрите  їх тіло,мають порожнисту будову,наповнені повітрям і не дають тілу піти на дно.  
   

Верблюд за один раз може випити понад 100 літрів води.





Шиншила


 Одна шиншилова шуба,виготовлена з 150-300 шкурок диких шиншил, може коштувати сто тисяч доларів. Таке хутро має сріблясто -сірий колір з перламутровим переливом, дуже міцне,густе і в той час надзвичайно м'яке і легке-лише дещо важче за товстий шовк.


Щур

 В щурів зуби відростають за місяць на 3см і якби постійноне стиралися, то у старості досягли б 1м.     

 

  Гепард                                  

Шумери (3000 років до н.е),давні єгиптяни та індійські магараджі приручали гепардів і виходили з ними на полювання.


Синій кит


Найбільшою з коли-небудь здобутих китів, була самка виловлена поблизу Південних Шотландських островів в 1926 році. Її довжина від розвилки хвостового плавця до кінця рила склала 33,27 метрів, маса 176 792 кілограмів.

                                    В'юркові ткачики

Цікаві факти про тварин (частина сьома)
В'юркові ткачики отримали своє ім'я неспроста. Це справжні майстрові, які не просто споруджують гніздо, а немов тчуть його з листя, скріплюючи травинками і рослинними волокнами. Крім складного мистецтва плетіння, вони володіють також навиком зав'язування вузликів.

Кенгуру


Великі руді кенгуру спаровуються практично цілий рік – не дивно, що самки перманентно вагітні. Вони можуть «відсунути» термін пологів, якщо попереднє дитинча ще не покинуло материнську сумку, і здатні «виробляти» молоко різного ступеня жирності – для кожного нащадка.

Хом'яки 

Північноамериканські лісові хом'яки обожнюють використовувати в інтер'єрі своїх нірок незвичайні блискучі предмети. Заради цього вони нерідко забираються в людські оселі. Маленькі злодюжки зазвичай щось залишають замість вкраденої речі – паличку, камінчик або гілочку.

Опосум

Багато тварин, намагаючись уникнути нападів хижаків, прикидаються мертвими, але найбільшим артистизмом відрізняється поведінка опосума. При перших ознаках небезпеки він завалюється на бік і впадає в стан каталепсії, розкриваючи рот і очі та виділяючи смердючу секрецію.

Кріт

Доводилось чути: «Сліпий, як кріт?» Забудьте! Зір у крота хоч і обмежений, але дуже навіть гострий. От тільки те, що вони можуть побачити за допомогою проникаючого в нору світла, їх рідко тішить: якщо в житлі крота з'явилось світло, це означає, що туди забрався наземний хижак.

Змія

Кожному доводилось чути про гіпнотизм зміїного погляду, який змушує заціпеніти потенційну жертву. Так от, частково пильність погляду пояснюється тим, що змії не кліпають очима. Їх зрощені разом повіки абсолютно прозорі і при линьці сходять разом з рештою шкури.
Риба

Чи може риба потонути? Виявляється, легко. Як і людям, рибам потрібен кисень для підтримки життєдіяльності. Якщо помістити рибу у водойму з нестачею кисню, вона задихнеться. Це нерідко трапляється взимку, якщо на поверхні льоду немає лунок для надходження кисню.

Слон

Бивні слонів мають різну форму і ростуть все життя, засвідчуючи вік свого власника. Серед слонів зустрічаються «лівші» і «правші» – залежно від того, яким бивнем їм зручніше користуватись. Найчастіше бивень, який більше використовується, зношується швидше, через що він стає коротшим за інший.

 Каракатиця
Багато тварин має незвичайну форму зіниць. Так, у кіз і восьминогів зіниці прямокутні, у деяких змій – круглі, у інших вертикальні, а носата батігоподібна рептилія має зіниці у вигляді стрілок. Найскладніша форма зіниць, мабуть, у каракатиці: у вигляді букви W.

Мавпа

Більшість людей знає, що є звичайні і людиноподібні мавпи, але як відрізнити перших від других, відомо далеко не всім. Виявляється, прості мавпи мають хвіст, а людиноподібних приматів природа обділила навіть натяком на цей значимий «інструмент».




Немає коментарів:

Дописати коментар