четвер, 23 червня 2016 р.

Енциклопедія корисного

                                   Їжте яблука – будьте здорові!

applesЯблука – звичний для нас продукт. Унікальність яблук в тому, що вони дуже смачний і корисні (зазвичай, те, що корисне, для більшості не смачне). У цій статті дізнаємося корисні властивості яблук.
По-перше, потрібно розібратися, які ж поживні речовини входять до складу яблук. Це :
  • Вітаміни А, Р, Е, С, В1, В2, В6;
  • Клітковина;
  • Пектини;
  • Мікроелементи: Цинк, Кальцій, Натрій, Калій, Залізо, Магній, Алюміній, Бор, Ванадій та ін.
  • Крохмаль;
  • Органічні кислоти;
  • Каротин;
  • Вода складає 80 – 90% маси яблука.
Яблука знижують холестерин в крові завдяки тому, що мають у своєму складі пектин та рослинні волокна. Крім цього, пектин сприяє зміцненню стінок кров’яних судин та попереджає розвиток атеросклерозу. Якщо вживати 2 яблука кожного дня, то рівень холестерину буде знижуватися аж на 16%.
Також завдяки рослинним волокнам яблука можна використовувати як чудовий природній засіб від розладів шлунку. Волокна допомагають при закрепах, а пектини чудово долають діарею. Також яблука можна вживати для збільшення апетиту та попередження нудоти й блювання.yabluka
Яблука потрібно вживати при авітамінозі та анемії. Адже вони містять велику кількість вітамінів та мікроелементів. Залізо та марганець беруть участь у кровотворенні, а Натрій, Калій та Кальцій зміцнюють серцево-судинну систему.
Яблука зміцнюють наш імунітет та  сприяють збільшенню стійкості організму проти дії радіаційних хвиль. Яблучний сік вельми корисний для людей , які займаються спортом чи розумовою працею. Через високий вміст фруктози та органічних кислот цей напій сприяє відновленню організму після фізичної праці.
Яблучний сік також потрібно вживати людям, які перенесли інфаркт. Він допомагає їм у період відновлення після хвороби. Проте варто пам’ятати, що свіжий сік зберігає свої властивості не більше 1 – 2 годин, а той, що продається в пакетах,  взагалі їх не містить. При цукровому діабеті також можна вживати яблука. Вони містять переважно фруктозу, що не викликає підвищення рівня цукру в крові.
Яблука покращують обмін речовин, омолоджують та сповільнюють процес старіння. Корисною є м’якоть яблук для тих, хто нещодавно переніс хірургічну операцію. Вона сприяє відновленню організму, швидшому загоєнню швів та ран.
Та чим ще корисні яблука? Пектини та нерозчинні волокна виявляють протиракову дію. Яблука мають дезінфекційну дію: усувають неприємний запах з рота, карієс на зубах, чистять ротову порожнину, при чому недозрілі плоди володіють цією властивістю в більшій мірі.
Яблука виводять шлаки та токсини з організму. Солі важких металів виводяться зо допомогою пектинів (миш’як, свинець). Ці плоди корисні тим, хто страждає на подагру, хронічний ревматизм, адже вони перешкоджають утворенню сечової кислоти. Завдяки сечогінній дії вони виводять токсини та шлаки з організму. Корисні також яблука тим, що містить хлоргенову кислоту, вона з пектинами виводить з організму солі щавлевої кислоти
.
                                                                                    Цікаве про яблука
apples in the gardenУ цей чудовий день Енциклопедія Корисного розповість вам кілька цікавих фактів про яблука. Так, так, виявляється навіть звичні нам яблука посідають чимале місце у світовій історії та культурі. Отже, цікаві факти про яблука:
Перша цікавинка стосується всесвітньовідомої біблійної легенди про Адама і Єву. Вважається, що вони були вигнані Богом з райського саду за те, що скуштували заборонений плід, яким і було саме звичайне яблуко.
Яблука також згадуються і в міфі про подвиги Геракла. Згідно з міфом, герой повинен був добути для богів знамениті яблука Гесперид, які дуже суворо стерегли. Цікаво, що у сиву давнину саме яблука вважалися символом жіночого начала, родючості, настання нового врожайного року, сексуальності, материнства і вічної любові.
Інший цікавий факт про яблука. Як стверджував Гомер в «Іліаді», Троянська війна розпочалася саме через яблуко, на якому було написано слово «Найгарнішій». Паріс подарував його Афродіті, що побічно і стало причиною 10-річної війни між греками і троянцями. Так з’явилося знаменитий вираз: «яблуко розбрату».
Цікаво, що яблука допомагають нам позбутися надлишку холестерину, тим самим зберегти свої судини у чудовому стані аж до глибокої старості. Яблука містять нерозчинні волокна, які ефективно виводять холестерин з організму, а розчинні волокна яблук (пектини) виводять зайвий холестерин з печінки.
Ще дещо цікаве про яблука. Яблуко зображено на 80-ти офіційних гербах, тобто символ яблука широко поширений в геральдиці. Це неймовірно, але у світі число сортів і різновидів яблук досягає 8 000. А найбільший, офіційно зареєстрований, плід яблука важив майже 1,5 кілограма.
Саме цей фрукт став відомий світові значно раніше, аніж більшість інших фруктів. Приміром, Жителі Нідерландів називають апельсини (або мандарини) «китайськими яблуками». Французи величають «золотими яблуками» помідори. А лимони в Стародавній Європі називали «індіанськими яблуками». Ось такі цікаві факти про яблука!

Немає коментарів:

Дописати коментар