суботу, 22 серпня 2015 р.

Минуле і сьогодення акації жовтої

У шкільній програмі з біології, при вивченні представників родин класів  Однодольних і Дводольних рослин, у підручнику наведено досить невеликий перелік видів, які належать до тієї чи іншої родини. Тому ми зовсім мало знаємо рослини, що нас оточують, і, навіть ті, які все життя ростуть поряд. 
Навряд чи хто з нас чув таку  рослину, як гороховник.  Можливо, ми її знаємо під іншою назвою - карагана дерев’яниста, чилига, а по-простому і народному - жовта акація. Ця рослина має красиві стрункі кущі, суцільно всіяні яскравими жовтими квітками, на місці яких ближче до осені з'являються боби, які люди неправильно називають «стручками». Нерідко діти (і я також в дитинстві) роблять з цих бобів свистульки, виймаючи насіння і відриваючи частину стулок плода. Назва гороховник пов’язана із схожістю плодів до гороху посівного.
Із історії про карагану відомо, що трохи більше 250 років тому ця рослина зустрічалася тільки дикоростучою по піщаних і кам'янистих берегах річок, на скелях в тайгових районах Сибіру. Звідти і поширилася вона до Росії та з дикорослої стала культурною. Сьогодні жовта акація - одна з найпоширеніших рослин на вулицях і площах, уздовж залізничних і шосейних доріг, в садах, парках і дачних ділянках. Її використовують для озеленення від Крайньої Півночі до курортних південних міст. У дикому вигляді вона ще зустрічається у великих кількостях в Сибіру, на Алтаї і в Середній Азії. У природних умовах росте в південній частині Західного та Східного Сибіру. У горах може підніматися до 1650 м над рівнем моря. Також широко використовується в озелененні і у нас в Україні.
Жовта акація – рослина однодомна. Це багаторічний чагарник або невелике деревце з витонченою кроною заввишки 2-5 метрів. Стовбури завтовшки до 10-15 см. Минуле і сьогодення акації жовтої Кора стовбура і старих гілок гладка, блискуча, зеленувато-бура. Пагони ребристі з голчастими прилистками. Молоді пагони голі, зелені або жовтувато-зелені. Гілки повислі, плакучі, живописно звисають до самої землі. Листки складні парноперисті, які можуть складатися з 10-16 оберненояйцевидних або довгасто-еліптичних  листкових пластинок довжиною 1-2,5 см. Навесні вони яскраво-зелені та опушені, влітку – зелені й голі, а восени - до опадання залишаються зеленими, лише іноді жовтіють.
Квіти жовті, досить великі (до 3 см) з довгими квітконіжками, до 20 мм довжиною, поодинокі або в пучках по 2-5 штук. Минуле і сьогодення акації жовтоїЧашечка дзвоникоподібна, пухнаста, по краю з короткими широкими зубцями, віночок метеликовий. У квітці 10 тичинок, 9 з них зрослися нитками в трубку, 1 - вільна. Нектароносна тканина розташовується на дні віночка. Цвітуть після повного розпускання листя з настанням тепла, в кінці травня - початку червня, після цвітіння черемхи і садів. Термін цвітіння квіток до 20 днів. Бджоли охоче відвідують квітки, які приваблюють їх яскравим кольором, солодким нектаром і світло-жовтим пилком. Нерідко бджоли висмоктують нектар квіток акації через пошкодження в віночках, утвореними джмелями, так як глибина віночків квіток жовтої акації має деякі труднощі для бджіл при добуванні нектару.
Із жовтої акації  бджоли беруть порівняно ранній і досить хороший видобуток. Виділення нектару часом настільки велике, що бджолині сім'ї за один день можуть заготовити 10-12, а за весь період цвітіння - до 60 кг меду. Мед з цієї рослини виходить світлий, з приємним смаком, кристалізується у білу масу, яка на вигляд нагадує свиняче сало. Медопродуктивність висока - 50-200 кг з 1 га.
Плоди жовтої акації - вузько-циліндричні боби, не такі великі за розміром як акації білої, довжиною до 7 см, голі, бурі або коричневі, з коричневим лискучими насінням. Маса 1000 насінин 28 грамів. Дозрівають в липні-серпні. Плодоношення відбувається вже з 2 років росту рослини. Наприклад, влітку в жаркий, сонячний день біля кущів жовтої акації можна почути легке потріскування - це розтріскуються і розкидають насіння вже зовсім дозрілі боби. Незрілі плоди карагани їстівні. Вони містять понад 19% білків, до 8% жирів, понад 30% вуглеводів. Листки багаті на вітамін Є (до 400 мг%), а особливо на каротин (провітамін А), тому їх можна використовувати для приготування вітамінних концентратів. Життєздатність насіння 90-100%.
Рослина посухостійка, зимостійка, завдяки чому  довговічна. До грунту акація невимоглива, зростає і на засолених грунтах, але краще всього на свіжих супісках.Минуле і сьогодення акації жовтої Збагачує грунт азотом. Без обрізки росте повільно, але після обрізки, яку роблять в перший або в другий рік після посадки, вона сильно кущиться і швидко йде в ріст.
Жовта акація разом з іншими рослинами є синоптиком, так як про зміну погоди попереджає виділенням пахучих речовин, тобто її запах стає набагато яскравішим і поширюється на значні відстані.
Розводять жовту акацію насінням, які заздалегідь піддають спеціальній обробці. Спочатку їх в продовження чотирьох годин вимочують у воді, потім розсипають тонким шаром і закривають снігом, під яким їх залишають до дня посадки (можна тримати до трьох місяців). Щоб сніг не танув, його вкривають тирсою, соломою або торфом. Цікаво!
Крім цілющих властивостей меду, завдяки запашним численним квіткам, карагану дерев’янисту вважають лікарською рослиною тому, що і листки, і кора, і деревина, і коріння, і насіння є лікарською сировиною. Листя містять глікозид караганін, багато аскорбінової кислоти і каротину, насіння - жирну олію. Мелене підсмажене насіння рослини - непоганий сурогат кави. Тобто насіння їстівні, і в голодні роки добре йшли в їжу. Листя і насіння вважаються природними барвниками, які забарвлюють тканини в синій, каштановий і бруднувато-зелений кольори. Деревина придатна для виготовлення дрібних виробів, обручів, корзин, щитів.
Біоенергетики вважають жовту акацію деревом, яке дає людині енергію та забирає негатив.

Немає коментарів:

Дописати коментар