суботу, 6 липня 2013 р.

Цікаво знати.

Цікаві факти про бджіл

Цікаві факти про бджіл

У вулику середнього розміру може жити від 60 до 120 тисяч бджіл. Матка бджолиної сім'ї розвивається від яйця до дорослої особини протягом 17 днів, робоча бджола - за 21, трутень протягом 24 днів.
Медоносна бджола махає крилами 200 разів за одну секунду. Їй необхідно зробити понад 11 тисяч змахів у хвилину, щоб створити характерне дзижчання.
Бджоли мають 5 очей.
Три з яких у верхній частині голови і два попереду.
Різні види робіт у вулику
Цікаві факти про бджіл

Робоча бджола протягом свого життя виконує різні види робіт. Перша за часом робота полягає в очищенні осередків, в які матка відкладає яйця, а також в обігріві та вентиляції вулика. Потім робочі бджоли переходять до годівлі молодих бджілок і прийому меду від бджіл-збиральництва. Тільки після цього робочі бджоли починають робити самостійні вильоти за медом. Робоча бджола живе 26-40 діб. У бджолиній сім'ї налічується близько 80 тис. особин.
Для чого бджола танцює
Після того, як бджола знайшла хороше місце для збору пилку, вона повертається у вулик, щоб повідомити про його місцезнаходження іншим бджолам. Інформація передається за допомогою особливого "танцю" на сотах, під час якого бджола рухається по замкнутій кривій, що нагадує вісімку, виляючи черевцем. Інтенсивність виляння залежить від відстані до їжі, а кут нахилу вісімки говорить про направлення.
1 кг меду
Цікаві факти про бджіл

Для того, щоб справити 500 г меду, одній бджолі необхідно 10 млн разів злітати від вулика до квітки і назад. А щоб вийшов 1 кг меду, бджолі треба зібрати нектар з 19 млн. кольорів. Звичайно, кілограм меду збирає багато бджіл. Але і в однієї бджоли чимало роботи: в день робоча бджола відвідує в середньому 7 тисяч кольорів.
Коливання крил
Крила у комах різні, і коливаються вони з різною частотою. Так, наприклад, муха робить 330-350 помахів в секунду; бджола - 300, коли вона летить з медом, і 440, коли летить без вантажу; джмелі - 190-240 разів в секунду змахують крильцями, а комарі - 500-600 (деякі види близько 1000 разів); оси - 250; гедзі - 100; бабки - 40-100; божа корівка - 75; хрущ - 45; нічні метелики - 35-40; сарана - 20.
Цікаві факти про бджіл

Зір бджоли
Бджоли червоний колір не розрізняють. Вони бачать його як темно-сірий або чорний. Однак сприймають як колір ультрафіолетове проміння, тоді як для людини це тільки темрява.
Які кольори люблять бджоли
Бджоли володіють вродженим перевагою до фіолетовим і синьо-зеленим кольорам. У лабіринті були розміщені конструкції у вигляді квітів різних кольорів і форм. Як тільки в лабіринт запустили плів, вони відразу ж помчали в жовтим і синім зразкам. Однак виявилося, що одним лише кольором комах не обдурити. Якщо бджоли не отримували від "кольорів" кращою забарвлення нектару чи пилку, вони тут же приймалися досліджувати інші пропозиції. Таким чином, у порівнянні з голодом візуальні "симпатії" бджіл - на другому плані.
Виліт рою
У середині літа, перед виходом молодої матки, стара з частиною робочих бджіл залишає вулик. Рій бджіл відправляється на пошуки нового будинку.
Цікаві факти про бджіл

Швидкості польоту бджоли - 22,4 км/год. Тоді як джмеля - 3 км/год, шершня - 25,4 км/год, оси - 9 км/год.
Взимку бджоли не сплять,через це на зиму їм необхідно запасати достатню кількість їжі.
Одна бджолина сім'я заготовляє за літо до 150 кг меду. Для того щоб зібрати 1 кг меду, бджола повинна відвідати близько 10 млн. квіток і принести до 100 тис. порцій нектару.
Летальний результат від укусів бджоли
Встановлено, що люди гинули і від 100-300 укусів, однак летальна доза для дорослої людини - це 500 - 1100 бджолиних укусів.
Цікаві факти про бджіл

Бджола медоносна не тільки виробляє мед, але і грає ключову роль в запиленні рослин.
Бджіл тренують на пошук по запаху
Біологи з університету Монтани впродовж декількох років бджіл тренують на пошук по запаху, використовуючи класичну дресирувальних методу: зробив діло - отримай нагороду. В якості призу бджолам видають воду і цукор. Вивчивши новий аромат, бджола передає своє знання родичам. Таким чином, за пару годин на пошуки нового запаху можна направити весь вулик, який буде роїтися, відшукуючи, замість квітів, динаміт, нітрогліцерин, 2,4-динітротолуол тощо.
Цікаві факти про бджіл

З домашніх бджіл матка живе 3 роки, максимально - 5 років. А ось робоча бджола влітку живе до 40 днів.

Немає коментарів:

Дописати коментар