понеділок, 14 травня 2018 р.

Будова та функції репродуктивної системи. Матеріал для учнів 8 класу.


Будова та функції репродуктивної системи

Що таке простата? У чому полягає її значення для репродуктивної функцїї чоловіків?
Репродуктивна система забезпечує одну з найважливіших функцій людини, а саме розмноження і, відповідно, продовження існування людини па Землі. Людина розмножується статевим шляхом, тому органи, що входять до репродуктивної системи, називають статевими органами. За своєю будовою репродуктивні системи жінок і чоловіків відрізняються, але за виконуваними функціями вони в деякій мірі однакові:
•    забезпечують розвиток і дозрівання статевих клітин;
•    виробляють статеві гормони;
•    на відміну від чоловічої репродуктивної системи, жіноча — здатна забезпечувати розвиток, ріст і народження дитини.
Репродуктивна система чоловіків і жінок складається із зовнішніх і внутрішніх статевих органів.
Особливості будови та функцій жіночої статевої системи
Внутрішні статеві органи — розміщені в малому тазі — це яєчники, маткові труби, матка і піхва. Зовнішні оргапн репродуктивної системи жінок — клітор та великі і малі статеві губи, які оточують статеву щілину і отвір сечовидільного каналу (.кал. 11.1).

Яєчники розташовані по обидва боки від матки. У яєчниках відбувається дозрівання жіночих статевих клітин — яйцеклітин. Також яєчники є ендокринним органом, вони виробляють жіночі статеві гормони — естроген та прогестерон. Матка — це порожнистий м’язовий орган, який нагадує за ((юрмою грушу. Звужена частина матки називається шийкою, яка відкривається у верхню частину піхви. У матці відбувається ріст і розвиток дитини до її народження, тому вона здатна сильно збільшуватись у розмірі. Стінка матки мас товстий шар гладеньких м’язів, скорочення яких забезпечує виштовхування дитини під час пологів. Маткові труби (фаллопісві труби) — це м’язові трубки, які щільно прилягають до яєчників, але не з’єднуються з ними. Основна функція маткових труб — це проведення яйцеклітини до матки після її виходу із яєчників. Це відбувається за рахунок того, що внутрішня оболонка маткових труб вистелена війчастим епітелієм, який спрямовує яйцеклітину в бік матки. Піхва (вагіна) — це м'язова трубкоподібна структура, яка починається від статевої щілини (вагінальпий отвір) і прямує до матки. Основні функції піхви: отримання сперми під час статевого акту та створення пологового каналу', яким дитина виходить назовні під час пологів.
Важливу роль у процесі розмноження людини відіграють молочні залози, які не є частиною репродуктивної системи. Секрет молочних залоз — молоко, містить усі необхідні поживні речовини, щоб забезпечити дитину в перші місяці після народження. До складі' молока входять імупоглобуліни матері (антитіла), які створюють імунний захист дитини до моменті', коли у неї сформується власний імунітет.
Особливості будови та функцій чоловічої статевої системи
Зовнішні статеві органи репродуктивної системи чоловіків складаються із мошонки — це складка шкіри, куди спускаються яєчка напередодні народження хлопчиків; та статевого члена, або пеніса, який служить для введення сперми в статеві шляхи жінки. До внутрішніх статевих органів належать: яєчка з придатками, сім'явиносні канильці й додаткові залози (сім'яні міхурці, передміхурова (простата) і куперові залози (мал. 11.2).
Яєчка — це парні статеві залози, які містяться в мошонці. Кожне яєчко складається із тоненьких, щільно упакованих сім'яних канальців, загальною довжиною 250 м. У сім’яних ка-нальцях відбувається формування сперматозоїдів, а також чоловічого статевого гормона — тестостерону. Сім’яні канальці об'єднуються і утворюють придаток яєчка, який є звивистим і має довжину 6 м. У придатках відбувається дозрівання і збереження сперматозоїдів.

Важливо знати. Для формування повноцінних сперматозоїдів необхідно, щоб температура їх навколишнього середовища була нижчою, ніж температура тіла. У мошонці температура на 2-3 °С нижча від температури тіла. Тому, якщо у хлопчика після народження яєчка не спускаються в мошонку, це потребує лікування для попередження безпліддя.
Кожен придаток яєчка переходить у сім’явиносний канадець, а потім у загальний сечовидільний канал. Сечовидільний канал прямує вздовж статевого члена й відкривається на його верхівці. У чоловіків сечовидільний канал транспортує сім’яну рідину при еякуляції (еякуляція — викидання сперми) та сечу під час сечовиділення. Таким чином, у чоловіків сечовидільна і репродуктивна системи з’єднані (на відміну від чоловіків, у жінок сечовидільний канал і вагінальпий канал відкриваються окремо). На своєму шляху статевими каиальцями сперматозоїди змішуються із секретами додаткових статевих залоз: так формується сперма. Під час еякуляції її виходить 2-5 мл. Секрети додаткових залоз створюють середовище, яке забезпечує нормальну життєдіяльність, рухливість сперматозоїдів і містить необхідні для них поживні речовини. 1
1.    Репродуктивна система чоловіків і жінок різна за будовою статевих органів, але спрямована на виконання головної функції — розмноження.
2.    Статеві органи чоловіків І жінок забезпечують розвиток статевих клітин І вироблення статевих гормонів.
3.    Статеві органи жінок призначені також для забезпечення розвитку, росту та народження дитини.
Репродуктивна система, статеві органи, яєчники, матка, маткові труби, піхва, статевий член, мошонка, яєчка, придатки яєчка, передміхурова залоза, куперова залоза, еякуляція, сперма.
1.    Перерахуйте функції репродуктивної системи чоловіків І жінок. У чому їх ВІДМІННОСТІ?
2.    Назвіть статеві органи жінок, які належать до внутрішніх.
3.    Які статеві органи чоловіків належать до внутрішніх? Перерахуйте їх.
4.    Назвіть статеві органи чоловіків і жінок, які виконують ендокринну функцію.
1. Заповніть у таблиці вільні комірки:

Немає коментарів:

Дописати коментар