неділю, 14 травня 2017 р.

Вплив людини та її діяльності на екосистеми.Матеріал для учнів 7 класу.

 


Як людина впливає на природу

З того моменту, як людина навчилася використовувати знаряддя праці і став людиною розумною, почалося його вплив на природу Землі. Подальший розвиток призводило тільки до збільшення масштабів впливу. Давайте поговоримо про те, як людина впливає на природу. У чому ж полягають плюси і мінуси цього впливу?

Негативний вплив

Вплив людини на біосферу Землі неоднозначно. З упевненістю можна сказати тільки одне: без людини навколишній світ точно не був би таким, який він є. І земля, і океан. Для початку, давайте дізнаємося про негативні аспекти людського впливу на природу Землі:
  • Вирубка лісів. Дерева - «легені» Землі, що пом'якшують негативний ефект впливу людини на клімат Землі за рахунок перетворення вуглекислого газу в кисень. Але, мабуть, людині допомога не потрібна. На територіях, де ще 20 років тому росли непрохідні ліси, прокладені магістралі і засіяні поля.
  • Виснаження, забруднення ґрунту. Щоб збільшити врожайність - використовуються добрива, пестициди та інші хімікати, що забруднюють землю. А зростання врожайності передбачає підвищене споживання поживних речовин і мінералів рослинами на конкретній ділянці. Відновлення ж їх змісту - вкрай повільний процес. Грунт виснажується.
Истощение почвы
  • Скорочення чисельності популяцій. Щоб забезпечити харчуванням зростаюче населення Землі, потрібні нові площі для полів. Під них припадає відводити нові території. Наприклад, вирубуючи ліси. Багато тварин, втрачаючи природного середовища існування, гинуть. Такі зміни - результат так званого непрямого впливу людини.
  • Знищення десятків тисяч видів тварин і рослин. На жаль, вони не змогли адаптуватися для життя на Землі, зміненої людиною. Деякі ж були просто знищені. Це - ще один метод впливу.
  • Забруднення води та атмосфери. Про це - нижче.

Позитивний вплив

Створюються заповідні території, парки, заказники - місця, де вплив на природу обмежена. Більше того - там люди навіть підтримують рослинний і тваринний світ. Так, деякі види тварин нині мешкають виключно в заповідниках. Не будь їх - вони б давно зникли з лиця Землі. Другий момент: штучні канали і зрошувальні системи роблять родючі землі, які без втручання людини виглядали б голими, як пустеля. Мабуть, все.
Национальный заповедник Амбосели в Кении

Вплив людей на природу гір і океану

Відходи виробництва і навіть звичайне сміття знаходять свій останній притулок у водах світового океану. Так, в Тихому океані є так звана мертва зона - величезна територія, суцільно покрита плавучим сміттям. Показовий приклад того, як людина впливає на навколишню природу. Легкий сміття не тоне в океані, а залишається на поверхні. Ускладнюється доступ повітря і світла до мешканців океану. Цілі види змушені шукати нове місце. Це вдається не всім.
Найгірше те, що той же пластик, приміром, розкладається в океані тисячоліттями. Плавуча звалище з'явилася не більш як півстоліття тому, але з тих пір її площа і вплив на екосистему збільшилися в десятки разів. Кожен рік океанські течії приносять мільйони тонн нового сміття. Це - справжня екологічна катастрофа для океану.
Мусорный остров в Тихом океане
Забруднюються не тільки океани, але і прісна вода. У будь-яку велику річку, на якій стоять великі міста, щодня потрапляють тисячі кубометрів каналізаційних стоків, відходів промисловості. Грунтові води приносять пестициди, хімічні добрива. Нарешті, у воду скидається сміття. Найгірше те, що запаси прісної води на Землі суворо обмежені - її менш 1% від загального обсягу світового океану.
Окремо варто відзначити розливи нафти. Відомо, що одна крапля нафти робить непридатними для пиття близько 25 літрів води. Але це - не найгірше. Розлита в морі або океані нафта утворює дуже тонку плівку, яка покриває величезну площу. Та сама крапля нафти покриє плівкою 20 квадратних метрів води.
Нефтяная плёнка на поверхности океана
Ця плівка, хоч і має малу товщину, згубним для всього живого. Вона не пропускає кисень, тому, якщо живі організми не можуть перебратися на іншу територію - вони приречені на повільну смерть. Подумайте, скільки нафтових танкерів і інших суден, що перевозять нафту, терплять аварії у світовому океані Землі кожен рік? Тисячі! У воду потрапляють мільйони тонн нафти.
Ну а як же людина впливає на природу гір? Негативний вплив полягає, насамперед, у вирубці лісів на їх схилах. Схили стають голими, рослинність зникає. Виникає ерозія і розпушення грунту. А це, в свою чергу, приводить до обвалів. Також людина добуває корисні копалини, які формувалися в землі мільйони років - вугілля, нафта та ін При збереженні темпів видобутку, запасу ресурсів вистачить максимум на 100 років.
Добыча угля

Вплив людської діяльності на процеси в Арктиці

Промислові виробництва всієї Землі, як і автомобілі, викидають в атмосферу колосальні обсяги вуглекислого газу. Це призводить до зменшення товщини озонового шару, що захищає поверхню Землі від смертоносного ультрафіолетового випромінювання Сонця. За останні 30 років концентрація озону над деякими ділянками планети зменшилася в десятки разів. Ще трохи - і в ньому з'являться дірки, залатати які людині не під силу.
Вуглекислий газ нікуди не зникає з нижніх шарів атмосфери Землі. Він є головною причиною глобального потепління. Суть впливу вуглекислого газу - до підвищення середньої температури на Землі. Так, за останні 50 років вона зросла на 0,6 градуса. Може здатися, що це - невелике значення. Але така думка помилкова.
Тающие ледники
Глобальне потепління призводить до такої закономірності, як підвищення температури світового океану. Тануть полярні льодовики в Арктиці. Порушуються екосистеми полюсів Землі. А адже льодовики - джерела величезної кількості чистої прісної води. Підвищується рівень світового океану. Все це - через вуглекислого газу. Необхідність скорочення обсягів його викиду є проблемою світової важливості. Якщо ми не знайдемо рішення - Земля через кілька сотень років може стати непридатною для життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар