неділю, 5 березня 2017 р.

Вірусні захворювання. Матеріал для учнів 10 класу.


  


Вірусні захворювання людини, віруси та вірусні захворювання …

Вірусні захворювання людини, віруси та вірусні захворювання ...


Вірусні захворювання людини — це результат впливу на його організм найдрібніших форм життя – вірусів.
Віруси та вірусні захворювання — це носії генетичної інформації – молекули нуклеїнової кислоти, оточені щільною захисною оболонкою з білків. Перебуваючи поза клітини, віруси не виявляють ознак життя і поводяться як органічні частинки полімерів. Прості за будовою, що не мають клітинної структури, збудники хвороб можуть жити тільки в живих клітинах організму людини, тварин, рослин і в фібробластах курячого ембріона.
Вторгаючись в клітини організму людини, вірус починає активно харчуватися вмістом клітини, чим і забезпечує їй швидку загибель.
Вірусні захворювання людини ділять за епідеміологічними характеристиками на зооантропонозна, що передаються людині від тварин, і антропонозние, якими може захворіти лише людина. Основними шляхами, при яких вірусні інфекції передаються людині, є:
— харчовий шлях — із забрудненими харчовими продуктами і водою передаються вірусні гепатити А, Е;
— через кров або парентеральним шляхом відбувається передача тендітних вірусів, які швидко руйнуються в навколишньому середовищі. Це віруси сказу, гепатиту В, ВІЛ та ін. Передача відбувається при незахищеному статевому контакті, при роботі з зараженими хірургічними інструментами і трансплацентарно від матері до плоду дитини;
— дихальним шляхом передаються вірусні інфекції грипу, свинки і вітряної віспи. Цей шлях найбільш небезпечний, оскільки з повітрям віруси переносяться на значну відстань, і здатний викликати епідемії.
У кожного різновиду вірусів в організмі людини існують органи-мішені, які більш підходять для розвитку тієї чи іншої вірусної інфекції. За типом органів, уражених вірусами, різняться види вірусних інфекцій: респіраторні, кишкові, що вражають периферичну і центральну нервову систему. Віруси вражають шкіру і слизову оболонку, внутрішні органи, імунну систему і судини людського організму.
Вірусні захворювання, види їх клінічного розвитку діляться на гострі і хронічні.
Захворювання в гострій формі протікає з підвищенням температури, болями у м’язах і суглобах, слабкістю і зміною складу крові. При обстеженні хворого виявляються і симптоми локального характеру — поразка зон головного мозку, ураження печінки та слизової оболонки дихальних шляхів. Гострі захворювання легко піддаються медикаментозному лікуванню.
Правильно і своєчасне проведення лікування хворого запобіжить перехід хвороби в хронічну форму.
Інша картина протікання хвороби при хронічній формі вірусного інфікування. Хвороба звичайно протікає непомітно, вірусні захворювання людини такого характеру погано піддаються лікуванню і можуть тривати тривалий час, що призводить до функціональних змін у внутрішніх органах.
До небезпечних інфекцій відноситься і латентна інфекція, яка може тривалий час бути присутнім в організмі хворого при повній відсутності симптомів вірусного захворювання. Саме такий рід інфекції може активізуватися і перейти в гостру форму при будь-якому впливі внутрішнього або зовнішнього фактора, наприклад зниження імунітету або переохолодження організму.
За місцем локалізації інфікування може бути локальним і генералізованим.
Вірусні захворювання людини носять локальний характер, якщо вірус розмножується в місці ураження інфекції і не розноситься по організму. Генералізовані інфекції, після первинного розмноження на місці проникнення, проникають далі в кров і розносяться кровотоком до різних органів.

Немає коментарів:

Дописати коментар