неділю, 19 березня 2017 р.

Одноклітинні прокаріоти. Лабораторна робота. Матеріал для учнів 10 класу.

 



Прокаріоти - це доядерние організми, клітини, у яких немає оформленого ядра. Якщо проводити класифікацію, то вони знаходяться над усіма іншими групами мікроорганізмів і різних бактерій, наприклад, мікоплазм, спірохет, актиноміцет, рикетсій і так далі.
Особливості Враховуючи особливості прокаріотів, а саме їх розмноження за допомогою розподілу - вони відносяться до групи дробянок.
Свою назву клітини отримали від грецьких слів: "про", тобто - "до" і слова "каріон" або "ядро". Воно вказує, що утворилися ці мікроорганізми набагато раніше ядерних, і є матеріалом повільного генезу в тривалому процесі еволюції. Сучасний світ вважає, що освіта прокариотических форм відбулася 3,5 мільярда років тому. У той час як організми з ядром з'явилися набагато пізніше.
Відомо, що ген клітини прокаріотів - це ДНК, що має можливість вільно переміщувати рідина цитоплазми. При цьому нуклеоид може володіти декількома ДНК. Причиною подібного явище можуть бути зовнішні умови, в яких існує клітина або стадії її життєвого циклу. Генетичний матеріал зазвичай передається вегетативно, в результаті виходять дві нові клітини, які мають зовсім ідентичний генетичний матеріал.
Іноді відділення клітини може не відбуватися. У такому випадку з'являються взаємопов'язані прокаріоти, які утворюють цілі колонії. Крім цього є клітини, здатні розмножуватися за допомогою спор - конідій. Також можливе розмноження статевим типом - при цьому одна бактерія віддає власний генетичний матеріалу іншої прокариотической клітці. Даний процес може здійснюватися за допомогою мембрани - виникнення вірусної передачі. Але при передачі таким способом кількість клітин не збільшується.
Відомо, що основу всіх організмів, що володіють багатоклітинних будовою, і населяють планету складають еукаріотичні клітини.

Однак це не означає, що прокаріоти зникли, просто значна частина цих мікроорганізмів зайняли ті ніші, в яких такі розвинені організми, як еукаріоти, які не можуть існувати, тому що володіють меншою стійкістю.
Порівняння прокаріот і еукаріот Якщо провести порівняння, то можна виявити безліч відмінностей, що дозволяють переконатися наскільки прокаріоти відрізняються своєю примітивністю від еукаріот. Справа в тому, що в клітці прокаріот є спадковий матеріал, який володіє одинарної ДНК, скрученої у вигляді кільця. Її відмінність від клітини еукаріот полягає в тому, що у неї немає оболонки, яка відділяла б її від присутньої цитоплазми. Компактний клубок ДНК знаходиться в цитоплазмі, називається нукдеоід. Для еукаріотичної клітини характерна наявність органел, в той час як прокаріотична клітина є повною протилежністю через відсутність більшої частини органел.
Таким чином, прокариотические клітини не мають окремі освіти і оболонки для відділення своїх цитоплазм. Тобто вони розташовуються в рідкому клітинному вмісті. У цитоплазмі містяться краплі - накопичені і виведені речовини. Їх розростається мембрана здатна синтезувати енергію. Прокаріоти володіють своєрідними джгутиками, що забезпечують пересування. Але, все-таки їх будова досить примітивно, в порівнянні з подібним функціонуванням клітин ядерної структурою.
Однак прокаріоти теж мають свої переваги, оскільки здатні краще адаптуватися до негативних зовнішніх умов, завдяки наявній щільній оболонці. Ця оболонка нагадує захисний чохол, який відмінно захистить клітку, якщо загрожує контакт з хімічною речовиною, несприятливою температурою і навіть підвищеним тиском.

Немає коментарів:

Дописати коментар