понеділок, 23 січня 2017 р.

Матричний синтез. Спадкова інформація. Матеріал для учнів 10 класу.

 


ДНК – носій спадкової інформації усіх живих істот


ЦІКАВО. Саме в ДНК записана інформація про наші гени та спадкові ознаки. Чверть століття тому у вересні вчені остаточно пересвідчилися в унікальності ДНК кожної конкретної людини. Експериментально це довів британський генетик Аллек Джеффриз. Розглядаючи рентгенограми ДНК, він виявив, що її ланцюжки відрізняються та назвав їх генетичними відбитками. Власне речовину – дезоксирибонуклеїнову кислоту – відкрив ще в XIX столітті Фрідріх Мішер.
Унікальність ДНК та РНК полягає в тому, що це єдиний шлях, за допомогою якого відбувається передача спадкової інформації.
Якщо уявити дитячу пірамідку, яка складається з кубиків, то ДНК – це та ж пірамідка, тільки дуже довга, а кубики різних кольорів – червоний, білий, зелений та жовтий. Уотсон та Крік довели, що чергування кубиків передає спадкову інформацію, а через 50 років, у 2003 році, уже не двоє, а декілька тисяч вчених розшифрували всю довжину та структуру цієї пірамідки.
Унікальність ДНК та РНК полягає в тому, що це єдиний шлях, за допомогою якого відбувається передача спадкової інформації. Ці полімерні молекули з нуклеозидтрифосфатів, з’єднані з рибозою або дезоксирибозою та залишком фосфорної кислоти, до цих пір є унікальними та неповторними з’єднаннями, незважаючи на різноманіття хімічних з’єднань, відомих людині.
Група вчених Кембриджського університету вперше синтезувала альтернативні існуючим моделі ДНК та РНК. Нова ДНК була названа ксено-ДНК, тобто має основу, чужорідну земному життю. Дане відкриття вже назвали проривом в генетиці, який допоможе людям наблизиться до розгадки зародження життя на нашій планеті.
Дослідження ДНК відкрило перед вченими широкі перспективи.
Вперше відкриття Джеффриза стали використовувати в криміналістиці. До традиційної дактилоскопії додалася генетична експертиза. Особистість людини стали визначати по волоссю, слині, частинках шкіри або краплинці крові, так як у будь-якому біоматеріалі людини є ДНК. Це стало новим етапом розвитку криміналістики.
У першу чергу отримані знання почали використовуватися в науці та охороні здоров’я. Унікальність ДНК дала можливість прогнозувати розвиток захворювань та спробувати попереджувати їх. Уже сьогодні за допомогою ДНК вчені можуть розраховувати індивідуальну траєкторію здоров’я кожної людини.
Успішно використовуються відкриття Джеффриза при встановленні родинних зв’язків. Тисячам людей тест ДНК допоміг підтвердити, чи навпаки, заперечити спорідненість. Навіть залишки імператорської сім’ї Миколи II вдалося ідентифікувати за генетичними відбитками.
Сьогодні в арсеналі дослідників зібрані десятки тисяч ДНК різних людей. Займаючись дослідженням генів різних народів, вчені використовують банк ДНК.
У майбутньому знання свого генетичного профілю стане просто необхідністю. Вчені не виключають можливості створення індивідуального генетичного паспорта для кожної людини, а також ліків, де на етикетках буде вказано, людям з яким набором генів цей засіб допоможе найбільш ефективно.

Немає коментарів:

Дописати коментар