понеділок, 14 березня 2016 р.

Утворення кам'яного вугілля. Матеріал для учнів 6 класу.

  
    
      
  


                Папоротеподібні й утворення кам’яного вугілля

Триста мільйонів років тому рослинний покрив суші нашої планети був зовсім не такий, як тепер. Вологий і теплий клімат зберігався протягом цілого року. Туманна імла водяної пари за­кривала сонце. Йшли теплі зливи, внаслідок чого розливалися річки, утворювалися озера і грунт заболочувався. При цьому добре розвивалися прибережні й болотяні рослини — давні папо­ротеподібні

.

Папороті, плауни і хвощі мали корені, стебла й листки, зав­дяки чому були краще пристосовані до наземного способу життя, ніж мохи. Вони утворювали значно більше спор і, отже, могли успішніше розмножуватись.
Це зумовило панування папоротеподібних на суші і в кам’я­новугільний період історії розвитку планети.
У цей період папоротеподібні росли не тільки на берегах водойм, а й утворювали незвичайні ліси з деревовидних велетен­ських рослин. Деякі дерева цих лісів досягали висоти майже 40 м. Під покривом таких дерев були й невеликі рослини, що нагадували сучасні мохи, папороті, хвощі й плауни.
Серед гілок дерев, що розмножувалися спорами, ще не було жодного птаха. В похмурому, мовчазному лісі літали величезні бабки. По землі повзали великі комахи, павуки й скорпіони.
Багатоводні річки під час повеней зносили повалені дерева на мілководдя, покривали їх мулом і піском. Під тиском наносів і води дерева спресовувались і за багато мільйонів років без доступу кисню перетворювалися в кам’яне вугілля.
Поряд з рослинами, що розмножувалися спорами, у кам’яно­вугільному періоді були своєрідні папороті. На їхніх листках розвивалися утвори, які можна вважати примітивними насінними зачатками. Це вдалося встановити в результаті вивчення відби­тків і окам’янілостей давніх рослин, знайдених у шарах осадоч­них порід.
Кам’яне вугілля використовують тепер як один з найкращих видів палива і як сировину для хімічної промисловості. На кам’я­ному вугіллі працюють паровози, парові котли теплових електро­станцій, фабрик і заводів. З вугілля добувають горючий газ та інші продукти. З нього виробляють анілінові фарби, лаки, пласт­маси, ліки та багато іншого. За видобутком кам’яного вугілля наша країна посідає перше місце в світі.

Немає коментарів:

Дописати коментар