середу, 8 квітня 2015 р.

Шлюбна поведінка ссавців       Конспект для учнів 8 класу


Чому особи деяких мавп так яскраво забарвлені? Що вимушує оленів вступати в запеклі бійки? На ці питання можна відповісти, якщо простежити за тим, якими є шлюбні ритуали цих ссавців.

   Основні дані:

Оленячий гін

   Роги, вкриті шкірою (панти)
   Олень щовесни скидає роги. Через декілька днів після відпадання старих рогів починають рости нові. Вони вкриті пронизаною капілярами шкірою і ростуть протягом трьох місяців, із закінченням росту рогів олені позбавляються від шкірного покриву, зчісуючи його об дерева.
   Час гону
   З середини вересня в лісі чути оленяче ревіння, яке найголосніше лунає на заході сонця. Під час ревіння олень закидає роги на спину, витягає вперед морду і сильно роздуває шию. На могутній шиї оленя росте густа грива. Виділеннями з анальних залоз олень позначає свою територію.
   Ритуал залицяння
   В розпалі гону самці збирають гареми зазвичай з 2-3 самок. Вони позначають свою територію і охороняють її від непроханих гостей. Самки в період гону також готові до спаровування і злучаються з кожним самцем, якого вони зустрічають.
   Боротьба конкурентів
   У цей час між самцями спалахують бійки. Зустрівшись, суперники уривчасто гаркають і, нахиливши голову, прямують один на одного. Сутички бувають тривалими й виснажливими, але лише в окремих випадках вони закінчуються загибеллю одного з суперників.

  

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • У період залицяння і спаровування з пахучих залоз деяких тварин виділяються секрети із сильним запахом. Завдяки цьому запаху тварини впізнають і знаходять одна одну.
  • Самки носорогів кокетують з автомобілями, приймаючи їх за самців. Це трапляється через те, що зір носорогів дуже поганий.

   Кожне живе творіння, щоб не зникнути з лиця землі, повинне розмножуватися. У багатьох ссавців шлюбні ігри досить короткі і прості. В інших, навпаки, ігри перед спаровуванням є складним і багатокроковим ритуалом їхньої поведінки.

РИТУАЛИ ДОТИКІВ


   Дотики також відіграють істотну роль під час залицяння. Кити плавають пліч-о-пліч і торкаються один одного плавниками. Ведмеді, сівши навпроти один одного, торкаються лапами. Коли афаліна знаходить партнера, обидві тварини разом плавають у воді, плескаючи одне одного ластами і погладжуючи по голові. Часто дельфіни всім тілом труться об ніс партнера. Шлюбний період у індійського слона триває декілька тижнів.
   У цей час самці і самки дивляться одне одному в очі і погладжують один одного своїми чутливими хоботами. їхні хоботи часто сплітаються в „обіймах кохання". Самці антилоп ситатунга і ньяла мають дуже яскраве забарвлення. Повернувшись до самки боком і наїжачивши шерсть, вони, щоб привернути до себе увагу, урочисто марширують і торкаються до її крупу.

РОЗПІЗНАВАЛЬНІ СИГНАЛИ


   У людини під час залицяння задіяні всі органи чуття, головну роль серед яких відіграють очі, тобто зір. На противагу, зір у багатьох ссавців розвинений погано, крім того, більшість з них бачать світ у чорно-білих тонах, тому для них важливішими є інші органи чуття. Зазвичай, вони реагують на запахові або звукові сигнали, які їм посилає партнер, щоб привернути до себе. Важливість запахових сигналів демонструють, наприклад, собаки, які стрімголов кидаються на пошуки готової до спаровування самки.




АГРЕСИВНІСТЬ


   Самці багатьох ссавців у період спаровування ведуть бійки за самок. Ці сутички рілко коли закінчуються смертю одного із самців. Самка, що спостерігає за сутичкою, приходить у стан готовності до спаровування. Іноді між самцями трапляються й жорстокі сутички, що призводять до загибелі одного з суперників, якого переможець може навіть з'їсти. Морські леви обходяться з самками луже суворо: при спробі самки втекти до іншого самця обидва накидаються на неї і кожен намагається перетягнути її на свій бік. Оскільки самці значно переважають самку у вазі, в результаті таких поєдинків самку нерідко розривають на частини.



ЗОРОВІ СИГНАЛИ


   У шлюбних іграх приматів дуже важливими є сигнали, видимі органами зору, тому їхнє забарвлення служить для приваблення партнера.
   У багатьох видів мавп шкіра, особливо на статевих органах, навколо анального отвору і на обличчі, оголена і має яскраве забарвлення. Колір шкіри на таких ділянках стає інтенсивнішим при статевому збудженні. Палітра фарб містить різні відтінки блакитного, яскраво-червоного, тощо.





ШЛЮБНІ ІГРИ


   У період спаровування самки багатьох ссавців стають дуже полохливими, і самцям доводиться їх „переслідувати".
   Самець дикого кролика жене обраницю по полю, але весь час він знаходиться позаду самки на відстані декількох метрів. Гонитва - це щось на зразок гри. Часто можна спостерігати такі пари, які, перервавши гру в квача, разом зупиняються, щоб попоїсти. Потім самець піднімає вгору хвіст і показує самці білий живіт. Такі ігри тривають до настання темряви. Білки також грають у квача, але самка при цьому весь час зупиняється та чекає на самця.
   У деяких хижаків копуляція триває довго. Спаровування цивет і мангустів триває близько години, тварини при цьому залишаються сполученими.

Немає коментарів:

Дописати коментар