середу, 8 квітня 2015 р.

Територіальна поведінка ссавців Конспект для учнів 8 класу.


Майже всі ссавці живуть на індивідуальних територіях. Вони по-різному мітять межі своєї ділянки і запекло захищають її, нерідко вступаючи у смертельну сутичку з „порушниками кордонів".

   Основні дані:

Значення маркірування території

   Для позначення індивідуальної території ссавці використовують запахи, які вони залишають на поверхні ґрунту або на рослинах, а також видаючи певні звуки. На тілі тварини є спеціальні залози, що виробляють феромони, які потрапляють в повітря і перебувають в ньому якийсь час. Цей запах уловлюють представники того ж виду і аналізують його, отримуючи чітку інформацію про того, хто є власником цієї ділянки і коли господар востаннє був на цьому місці. Для того, щоб запах тримався довше, багато ссавців залишають на межі території своєрідний „коктейль" із запахів - вони змішують сечу, калові маси і феромони. Найчастіше хижаки і гризуни, що володіють індивідуальною територією, мітять її межі каловими масами і сечею. Багато видів куниць позначають свої ділянки секретом особливої залози, яка знаходиться в області анального отвору. Деякі територіальні особини обприскують під час сечовиділення встають на передні кінцівки, завдяки цьому сеча обприскує велику територію. Одних тільки запахових міток замало для того, щоб захистити територію від вторгнення іншого представника виду. В деяких випадках запахові мітки використовуються тільки для того, щоб особини, що живуть на одній ділянці, якомога рідше зустрічалися одне з одним (наприклад, борсуки). Якщо тварини все ж таки зустрічаються, то перш ніж між ними відбудеться сутичка, господар території видає попереджувальне гарчання, потім приймає певні пози і лише в тому випадку, якщо незваний гість після всіх цих демонстрацій не віддалиться, господар переходить у наступ. При цьому тварини завдають одна одній серйозних травм, нерідко в результаті сутички один із супротивників гине. Підчас парування самці змагаються за кращу територію.
   Індивідуальна територія ссавців займає площу від декількох десятків до декількох сотень квадратних кілометрів. Зазвичай її розміри залежать від того, скільки їжі на ній знаходиться. Чим більше їжі, тим менше територія, що її займають тварини. Деякі ссавці змушені увесь час подорожувати.

НАВІЩО ССАВЦЯМ ДІЛЯНКИ?


   Більшість ссавців живе на індивідуальних територіях. Свої ділянки різні види ссавців використовують в різних цілях. Для багатьох важливою умовою є кількість корму, що знаходиться на даній ділянці. Чорно-білі гверещ, які мешкають в африканських джунглях, харчуються листям дерев, тому вони знаходять багато корму навіть на невеликій території.
   Червоні товстотіли їдять в основному фрукти і суцвіття, які ростуть не всюди, тож вони змушені займатися пошуками корму на більшій території. Саме тому ці мавпи займають великі ділянки. Деякі види тварин, якщо в межах їхньої території е велика кількість корму, живуть на ній протягом усього року. Інші ж міняють місце проживання, щойно джерело їжі на цій ділянці вичерпається. Індивідуальна територія самця також має дуже важливе значення в період спаровування. Самки вибирають тих партнерів, на ділянках яких є більше поживи. Наприклад, самки антилоп пасуться на тій території, де є більше соковитої зеленої трави. Часто індивідуальну ділянку мають тільки самці, а самки живуть в її межах. Території деяких тварин можуть збільшуватися або ж зменшуватися в залежності від пори року. Так, наприклад, зграї вовків, що живуть у північних регіонах, здійснюють сезонні міграції, слідуючи за вівцебиками.

ОХОРОНА ТЕРИТОРІЇ


   На одній великій території проживає багато видів тварин. Представники одного виду захищають свої ділянки тільки від подібних до себе. За розмірами тварин, яка з них - самка чи самець - є більшою, можна визначити, кому належить дана територія. Найчастіше більшими бувають самці, отож вони й захищають свої володіння.
   Суспільні тварини також всі гуртом живуть на індивідуальній ділянці. Відмінність полягає лише в тому, що всі вони разом - володарі однієї спільної території. Леви тримаються зграями, що складаються з двадцяти і більше особин, на території площею приблизно 400 км2. Вони не в змозі щодня обходити всю ділянку - тоді б у них не залишилося часу для полювання.
   Всій зграї легко загнати здобич і захистити територію від вторгнення „ворога". На ділянці є зона, відведена для самок з дитинчатами, яка охороняється особливо ретельно. Багато тварин, що живуть на деревах, також мають свою індивідуальну територію.
   Гібони займають величезні ділянки, проте вони захищають тільки 75% своєї території. Коли гібони вирушають на пошуки їжі, самці ретельно охороняють межі власної ділянки.

ДЖЕРЕЛА ЇЖІ


   Ссавці, що живуть на деревах, хижаки і тварини, які живуть в підземних норах, порізному позначають і охороняють свої території від ворогів. Рослиноїдні копитні протягом всього року пересуваються по обширній місцевості у пошуках корму.
   Основна мета пошуку цих тварин - наявність пасовищ з молодою, соковитою травою та іншими їстівними рослинами. Індивідуальні ділянки самці копитних займають тільки в період гону. Так чинять багато видів антилоп, оленів та навіть носороги. Великі хижаки, такі, наприклад, як леви, мешкають на території, де є достатня кількість їжі для всієї зграї. Величина ділянок у багатьох випадках залежить саме від того, скільки корму на ній знаходиться. Хижаки, що полюють поодинці, наприклад, тигри, а також ті з них, які живуть парами, наприклад, шакали, займають відносно невелику територію. Ділянка тигра, до речі, більша, ніж пари шакалів.

Немає коментарів:

Дописати коментар