вівторок, 7 жовтня 2014 р.

Паразитичні найпростіші. Конспект для учнів 8-А  класу.Різноманітність найпростіших тварин

До типу найпростіших (Protozoa) відноситься понад 15000 видів тварин, що мешкають у морях, прісних водах, грунті. Крім вільноживучих форм, відомо багато паразитичних, які викликають   деколи серйозні захворювання - протозоонози.
Особливість найпростіших переносити несприятливі умови навколишнього середовища - полягає у здатності  утворювати цисту. Цисти органоїди руху зникають,  вони набуває округлої форми, клітина покривається щільною оболонкою. Тварина переходить у стан спокою  і при настанні сприятливих умов повертається до активного життя.
Інцістірованння є пристосуванням, яке служить не тільки для захисту, а й для розповсюдження паразитів.   Деякі найпростіші (Споровики) утворюють овоцисту і в процесі розмноження - спороцисту.

Паразити
Широке поширення набув паразитизм. Багато видів паразитичних найпростіших викликають важкі форми захворювань людини, домашніх і промислових тварин, а також рослин.
Паразитизм - це форма міжвидових взаємовідносин двох організмів, при яких організм використовує інший або в якості середовища проживання, або в якості джерела їжі. Паразитичні  організми вражають всі органи і тканини людини. Вони мешкають на наружних покривах (блохи, воші), в порожнинах тіла - тканинах (гельмінти), в крові (малярійний плазмодій).
 Організм господаря для паразита  є джерелом живлення, місцем проживання, захистом від ворогів. Тіло господаря створює для паразитів сприятливий мікроклімат, не схильний до коливань, які є в природі.
Паразити можуть бути тимчасовими, коли організм господаря піддається нападу на короткий строк або на час харчування (клопи (малюнок 1).  

Клопи. 
Клопи.
Малюнок 1. Клопи.

Є й постійні паразити; до них відносяться найпростіші – малярійний плазмодій, дизентерійна амеба (малюнок 2), плоскі черв'яки (аскариди), членостоногі (воші), чесоточний зудень.

 Дизентирійна амеба (Entamoeba histolycia)             

Малюнок 2. Дизентирійна амеба (Entamoeba histolycia); 1 — вегетативна одноядерна форма; 2— чотирьохядерна циста.

Вивчення паразитів  необхідно для попередження і лікування захворювань людини. Паразитологія вивчає біологію, екологію паразитів, методи діагностики, лікування та профілактики паразитів. Медична паразитологія    підрозділяється на: протозоологія (найпростіші), гельмінтологія (паразитичні черв'яки) і арахноентомології (павукоподібні і комахи).
      Розрізняють чотири основні класи найпростіших:
      1 - жгутикові (Flagellata, або Mastigophora);
      2 - саркодовие (Sarcodina, або Rhizopoda);
      3 - споровікі (Sporozoa);
      4 - інфузорії (Infusoria, або Ciliata).
      Розглянемо основних представників-паразитів цих класів.
Паразити класу Жгутикові
Близько 1000 видів, переважно з витягнутим овальним або грушоподібної тілом, складають клас джгутикових (Flagellata або Mastigophora).
Органели руху - джгутики,  яких у різних представників классу може бути від 1 до 8 і більше. Джгутик - тонкий цитоплазматичний виріст, складається з найтонших фібрил. Своїм підставою він прикріплений до базального бичка або кінетопласт. Джгутикові рухаються джгутом вперед, створюючи своїм рухами вихрові вири і як би «вгвинчуючись» тварину в навколишнє рідке середовище.
Спосіб харчування: джгутикових поділяють на мають хлорофіл і живляться автотрофно, і на які не мають хлорофілу і живляться, як інші тварини, гетеротрофних способом. Гетеротрофи на передній стороні тіла мають особливу поглиблення - цитостом, через який при русі джгутика їжа вганяють у травну вакуоль. Ряд форм джгутикових харчується осмотичним шляхом, всмоктуючи всій  поверхнею тіла розчинені органічні речовини з навколишнього середовища.
Серед джгутикових зустрічаються колоніальні форми, які з різного числа індивідумів (від 8 до 10 000 особин і більше) (вольвокс).          
Основні паразитичні представники класу жгутикові - лишманія і лямблії.
Лейшманія зустрічається в тропіках. Викликає групу хвороб - лейшманіози, що протікають з ураженням шкіри і слизових оболонок (шкірний лейшманіоз або пендинская виразка) або внутрішніх органів (вісцеральний лейшманіоз або калаазар). Переносником лейшманіозу є москіти, які заражаються при ссанні крові хворої людини  або тварини.
Збудник проникає в організм людини при укусі москіта. Шкірний лейшманіоз (пендинська виразка). Лейшманії проникають в шкіру людини, в клітинах якої розмножуються; виникає запальний процесс з подальшим омертвінням тканини (некроз) та утворенням виразок. Розрізняють два типу шкірного лейшманіозу: міський і сільський. При шкірному лейшманіозі міського типу зараження відбувається через хворих людей і, ймовірно, собак; збудник, потрапивши в організм людини, протягом 2-8 місяців (рідко 3-5 років) не викликає видимих проявів хвороби (інкубаційний період). Потім на місці укусу москіта (найчастіше на обличчі або на руках) з'являється   буруватий вузлик (лейшманія), поступово збільшується. Через 5-10 місяців на місці вузлика розвивається виразка круглої форми з щільними краями та гнійним відділенням. Найчастіше виникає 1 - 3 виразки. Хвороба триває 1-2 роки.
При шкірному лейшманіозі сільського типу зараження відбувається від великої і полуденної піщанок, тонкопалого ховраха і інше. Інкубаційний період при шкірному лейшманіозі сільського типу становить  від 1 тижня до 2 місяців.
Хвороба починається гостро. На шкірі (обличчя, рук, часто - ніг) з'являються лейшманіоми, що нагадують гнійник (фурункул). Тривалість хвороби складає 3-6 місяців.
Лікування лейшманіозу - стаціонарне. Профілактика полягає у знищенні нор гризунів (при цьому гинуть й гризуни, й москіти, що мешкають в цих норах), вилов бродячих собак, обстеженні всього поголів'я собак у вогнищі і ліквідації  хворих лейшманіозом тварин, а також у знищенні місць виплоду москітів.

Лейшманія 
Лейшманія
Малюнок 3. Лейшманія.
                   






Відео 2. Лейшманія під мікроскопом.
        
Лямблії викликають захворювання під назвою лямбліоз.

Лямблія  
Лямблія  
Лямблія

Малюнок 4. Лямблія.

Вони паразитує в тонкій кишці, іноді в жовчному міхурі; існують у двох формах: рухомого (вегетативної) і нерухомою  (Форма цисти). Рухлива форма лямблій має чотири пари джгутиків і прісасивательний диск, з його допомогою вона прикріплюється до слизової оболонки тонкої кишки. Зараження відбувається при вживанні забруднених цистами продуктів і води, а також через руки і предмети побуту. Потрапивши в шлунково-кишковий тракт у осіб з зниженої кислотністю шлункового соку і навіть у здорової людини, лямблії розмножуються в тонкій кишці, іноді у великій кількості, викликаючи подразнення слизової оболонки. З'являються болі в верхній частині живота або в області пупка, відзначаються здуття живота, бурчання,  нудота. Можуть бути запори, що змінюються проносами (з домішкою слизу). Найчастіше хворіють діти.
Лікування: рекомендується дієта.
Профілактика: Особиста гігієна, захист продуктів харчування від забрудення, боротьба з мухами.
Розглянемо наступне відео  про лямблій.
 Відео 2. Лямблії.



Паразити класу Споровики Представники цього класу (Sporozoa) характеризуються тим, що в циклі свого розвитку утворюють  стадію суперечка. Всі споровики є паразитами людини і тварин. Вони паразитують у різних тканинах і клітинах.
Лихоманка, недокрів'я, жовтяниця - типові ознаки захворювання. Піроплазми, бабезії відносяться до ряду кров'яних споровиків, вражаючи еритроцити ссавців (корів, коней, собак та інших домашніх тварин). Переносники хвороб - кліщі. Крім кров'яних є ще два загони споровиків – кокцидії і грегаріни.
Кокцидії паразитують як у безхребетних, так і у хребетних тварин - ссавців, рибах, птахів. Кокцидії токсоплазмоз викликає хворобу людини токсоплазмоз. Їм можна заразитися від будь-якого представника сімейства котячих.
Грегаріни паразити тільки безхребетних, в основному - комах і, як правило, поселяються в кишечнику. Дорослі грегаріни зовні схожі на черв'яків. Вони бувають як дрібні (10 мікрон), так і вельми великі, видимі неозброєним оком - До 1,6 мм.
Основний представник - малярійний плазмодій.
Малярійний плазмодій викликає малярію, що протікає з нападами лихоманки, змінами в крові, збільшенням печінки та селезінки. Розрізняють чотири форми малярії: триденну, чотириденний,  тропічну, а також овалемалярію. Джерелом хвороби є хвора на малярію людина, а переносником - самка малярійного комара. Самка комара, заражаючи при ссанні крові хворого,  стає здатною передавати плазмодії.

Малярійний комар

Малюнок 5. Малярійний комар.

Здорова людина заражається при укусі комара, інфікованого плазмодіями, з чиєї слиною збудники проникають в організм. З потоком крові плазмодії потрапляють в печінку, де проходять перший (тканинний) цикл розвитку, переходячи потім у кров і проникаючи в еритроцити. Тут вони проходять другий (Еритроцитарний) цикл розвитку, який закінчується розпадом еритроцитів і виходом у кров хворого збудників, що супроводжується нападом лихоманки.
Лікування: медикаментозне; хворому необхідні спокій і догляд.
Профілактика: боротьба з комарами-переносниками малярії, марлеві або металеві сітки на вікнах і дверях, для захисту від комарів  використовують репеленти.

Малярійний плазмодій

Малюнок 6. Малярійний плазмодій.

Паразити класу Інфузорії
Представники класу інфузорій (Infusoria або Ciliata) мають органели пересування - війки, зазвичай у великій кількості. Так, у туфельки (Paramecium caudatum) число війок понад 2000. Війки (як і джгутики) представляють собою спеціальні складно влаштовані цитоплазматичні вирости.
Тіло інфузорій покрито оболонкою, пронизаної будь-якi шими  порами, через що виходять вії. До типу інфузорій об'єднують найбільш високо організованих найпростіших. Вони - вершина досягнень, скоєних еволюцією в цьому підцарство. Інфузорії ведуть вільно плаваючий або прикріплений образ життя. Живуть як у прісних, так і в солоних водах. Серед інфузорій багато сімбіонітов і мало паразитичних форм.
Крім вільноживучих, зустрічаються також паразитичні інфузорії.
Балантидії - паразит товстої кишки людини - велика інфузорія балантидій (Balantidium coli). Поширена повсюдно. Утворює цисту. Зараження відбувається при проковтуванні цисти. Головним джерелом  зараження людини є свиня, для якої ця інфузорія нешкідлива. Часто, по видимому, балантидій нешкідливий і для людини. Довжина організму становить від 30 до 200 мк, ширина 20-70 мк; інфузорія викликає утворення виразок на кишкової стінці, що супроводжується симптоматикою, характерною також для амебної дизентерії (кривавий пронос).
Захворювання, що викликається балантидіазом.

Інфузорії балантидії

Малюнок 7. Інфузорії балантидії, що живуть у кишечнику людини, своїми виділеннями провокують виразку (темну пляму в кружечку)


Паразити класу Саркодових

Представники класу саркодових, або корененіжок (Sarcodina або Rhizopoda), рухаються за допомогою псевдоніжок - псевдоподобій. Клас включає різноманітних водних одноклітинних: амеб, соняшник, променевиків. Серед амеб, крім форм, які не мають скелета або раковінкі, зустрічаються види, що мають будиночок. Більшість саркодових є мешканцями  морів, є також прісноводні, що живуть у грунті. Саркодовие характеризуються непостійної формою тіла. Дихання здійснюється всією його поверхнею. Харчування - гетеротрофне. Розмноження - безстатеве, існує також статевий процес. Найбільше значення в медицині мають амеби роду Entamoeba, що живе в травному тракті людини.
До них відноситься амеба дизентерійна або гістолітична.
Дизентерійна амеба - постійний паразит людини, збуджує амебіаз. Може утворювати цисти в товстій кишці людини. Їх діаметр 8 - 15 мк. Вона викликає появу  виразок у товстому кишечнику. Ця амеба викликає захворювання схоже на дизентерію. У несприятливих умовах - амебацистит.

Дизентирійна амеба

Малюнок 8. Дизентирійна амеба.

Можна відзначити, що завдяки успіхам медиків і біологів  стали відомі способи лікування та профілактики багатьох хвороб, причиною яких є найпростіші паразити. Розроблено нові препарати і методики, засновані на результатах дослідження  цих найпростіших; шанс на одужання отримали хворі, лікування яких раніше було проблематично або взагалі неможливо.
Продовження досліджень у даній області, як фундаментальних, так і прикладних, відкриває нові перспективи збільшення кількості хвороб піддаються лікуванню, а також поліпшення вже  наявних способів терапії відомих паразитарних захворювань.

Немає коментарів:

Дописати коментар