четвер, 25 вересня 2014 р.

Тип Саркоджгутикові . Клас Саркодові Конспект для учнів 8 -А класу.


Саркоджгутиковіта Інфузорії. Амеби — дуже поширені представники типу Саркоджгутикові класу Саркодові, або Корененіжки.
Амеба звичайна
Цю тварину можна знайти в ґрунті, у воді калюжі, озерця або болота. У перекладі «амеба» означає «мінлива». Чому? Її клітина не має оболонки, тому не має сталої форми. На її тілі постійно з'являються вирости — несправжні ніжки, або псевдоподії.
Рух. Амеба досить повільно пересувається. Це відбувається так. Потік цитоплазми спрямовується в певне місце, і на мембрані з'являється невеликий виріст — несправжня ніжка. Вона збільшується доти, доки вся амеба не «перетече» на нове місце.
Живлення. Амеба є гетеротрофом, її їжа — бактерії, інші одноклітинні, шматочки органічних речовин. Амеба утворює несправжні ніжки, наближається до їжі, ніжки обхоплюють її і замикаються. Таким чином, їжа опиняється всередині клітини. Такий спосіб поглинання клітиною твердих частинок називають фагоцитозом. Їжа виявляється поміщеною в мембранний пухирець, куди виділяються травні речовини-ферменти. Це утворення називають травною вакуолею. Поживні речовини усмоктуються клітиною, потім пухирець різко скорочується — і неперетравлені рештки викидаються з клітини.
Дихання. Амеба поглинає кисень і виділяє вуглекислий газ усією поверхнею тіла.
Виділення. В організмі амеби утворюється органела — скоротлива вакуоля. Саме через неї й виділяються у зовнішнє середовище шкідливі речовини та надлишок води.
Розмноження. Амеби розмножуються тільки нестатевим шляхом — поділом навпіл. Коли клітина накопичує достатньо поживних речовин і досягає певних розмірів, вона розпочинає поділ. Спочатку ділиться ядро: воно видовжується і ділиться поперечною борозенкою на два нові ядра. Потім перешнуровується і розділяється на дві частини цитоплазма. Так утворюються дві нові амеби.
Циста. За несприятливих умов (холод, посуха тощо) амеба перестає живитися та рухатися, її тіло стає круглим і вкривається щільною оболонкою. Таке утворення називається цистою. Цисти добре переносять несприятливі умови (нестачу води, низьку температуру тощо), можуть розноситися вітром, що допомагає розселенню амеб. Коли настають сприятливі умови, оболонка розривається, амеба виходить з неї, і повертається до звичайного життя.

Тип  Саркоджгутикові. Клас Корененіжки, або Саркодові
Форамініфери — це морські корененіжки, тіло яких захищене черепашками різної форми, розміру (від десятих часток міліметра до кількох сантиметрів) і різного хімічного складу (органічні речовини, солі кремнію або кальцію). Черепашка може мати декілька камер. З устя

отворів черепашки форамініфери виставляють свої корененіжки — псевдоподії. З черепашок форамініфер утворилися осадові породи (крейда, вапняк), їх використовують для визначення геологічного віку гірських порід, а також як індикатори для пошуку корисних копалин.
Більшість радіолярій і променяків мають внутрішній скелет із кремнезему або солей стронцію, кулясту форму. Голки та несправжні ніжки цих тварин радіально розходяться в різні боки. Радіолярії — організми неймовірної симетричності та краси. Вони ширяють у воді, здатні занурюватися та підійматися, подорожують за волею течії. За мільйони років скелети крихітних радіолярій утворили багатокілометрові поклади, які згодом стали горами.
Існує декілька видів амеб, що паразитують у тілі людини та тварин. Один з видів — це дизентерійна амеба. Вона може тривалий час жити в товстому кишечнику людини, але в разі переохолодження, авітамінозу тощо починає укорінюватися в стінки кишечника і спричиняє тяжке захворювання — амебну дизентерію. Людину мучить пронос, на стінках кишечника утворюються виразки. З потоком крові паразити можуть потрапити в печінку й інші органи, де спричиняють нагноєння. Захворювання може призвести до тяжких наслідків і навіть смерті. Щоб не заразитися, необхідно ретельно мити овочі, фрукти кип'яченою водою; вживати тільки знезаражену або кип'ячену воду, мити руки перед вживанням їжі і після відвідування туалету, боротися з мухами та тарганами.

Немає коментарів:

Дописати коментар