суботу, 2 серпня 2014 р.

Дивовижні родинні зв'язки в світі тварин

Дивовижні родинні зв'язки в світі тварин
Тваринний світ не перестає дивувати своїм різноманіттям, але, як з'ясували вчені, між зовсім здавалося б несумісними видами існують родинні зв'язки, які йдуть з найдавніших часів. Ось декілька прикладів того, як несподівано поводить себе часом еволюція.
1. Дельфіни та гіпопотами
Китоподібні (кити, дельфіни та морські свині) - одні з найулюбленіших і найшановніших людьми тварин на Землі. Незважаючи на те що їх стихія - простори морів і океанів, китоподібні відносяться до класу ссавців і не мають до риб ніякого відношення.
Як не дивно, але найближчих родичів цих жителів водних безодень слід шукати на суші, а точніше в Африці. Тут, на південь від пустелі Сахари, мешкають гіпопотами, які, як стверджують дослідники, мають з дельфінами спільних предків.
Ці древні істоти, які жили більше п'ятдесяти мільйонів років тому, розділилися на дві лінії: китоподібних і парнокопитних. Віриться насилу, але в ті часи кити і дельфіни ходили по землі і вели напівводний спосіб життя, на зразок сучасних крокодилів і видр. На малюнку вище, схематичне зображення амбулоцетуса, прародителя китів, чия назва перекладається з латинської як «ходячий кит».
На другому малюнку - антракотерій, вимерлий представник ряду парнокопитних, який залишив після себе тільки одного нащадка - гіпопотама. Китоподібні тим часом все більше звикали до життя у воді, поки зовсім не забули про своє сухопутне походження.
А поки вчені сперечаються, чи варто включати китоподібних в ряд парнокопитних, в який крім гіпопотамів входять олені, верблюди, корови, свині та жирафи. Погодьтеся, таке сусідство виглядало б щонайменше дивним.
2. Ведмеді та морські котики
З ведмедями у людей склались неоднозначні відносини. З одного боку, ми щовечора вкладаємо дітей в ліжечко з плюшевим ведмедиком, а з іншого - приходимо в жах від однієї думки, що можемо опинитися один на один з живим ведмедем.
Він грізний і симпатичний одночасно, і, здавалося б, родичі у нього повинні бути такими ж. Але це не зовсім так: матінка-природа не завжди йде простим і зрозумілим шляхом. І як підтвердження цьому - той факт, що найближчими родичами ведмедів вчені називають вухатих тюленів (морських котиків та левів) і моржів.
Ластоногі завжди займали особливе положення на дереві еволюції. Проте генетичні дослідження однозначно доводять: найближчими родичами всіх ластоногих (крім справжніх тюленів - вони, ймовірно, пов'язані з куницевими) являються саме ведмеді. Скептики скажуть: «У них немає нічого спільного, не потрібно бути біологом, щоб побачити це». Але варто придивитись до цих тварин уважніше і дещо починає прояснюватись.
Порівняти хоча б їх лапи. Ласта морського котика більш пласка, а кігті ведмедя - довші. Але в обох по п'ять нездатних до втягування кігтів на кожній лапі, однакова кісткова структура і обидва вони стопоходячі, тобто при русі п'ята і пальці торкаються землі одночасно.
За деякими ознаками вухаті тюлені навіть у меншій мірі, ніж інші ластоногі, відхилилися від своєї предкової групи - примітивних ведмежих. Так, у них збереглись невеликі хрящові вушні раковини, вкриті волоссям. Череп вухатих тюленів за будовою також нагадує ведмежий.
3. Носороги та віслюки
Спокійні та надійні представники родини коневих (коні, віслюки та зебри) стали вірними помічниками людини кілька тисяч років тому і з тих пір вірно служать їй в різних сферах її життєдіяльності.
Легко припустити, що і близькі родинні зв'язки у віслюків та коней повинні бути з тими, з ким вони розділяють нелегку справу служіння людині. Але насправді, найближчих родичів віслюка навряд чи побачиш на звичайній фермі. Щоб зустрітися з ними, потрібно відправитись або на африканський континент, або в одну з азіатських країн - саме тут мешкають п'ять видів носорога, які залишились в живих, - найближчого родича родини коневих.
Носороги відносяться до ряду конеподібні, куди, крім них, входять ще дві родини - коневі та тапірові. Своїм зовнішнім виглядом тапіри нагадують полегшену копію носорога, позбавлену важких обладунків і грізної зброї - гігантського рогу.
Якщо поглянути на недавнє минуле цих тварин, можна побачити, як багато у них спільного. Наприклад, носороги ходять, спираючись на три великих пальця (їх число непарне, звідси і друга назва ряду - непарнопалі або непарнокопитні), те ж саме робили колись і коні. З часом їх пальці трансформувалися в один великий, вкритий щільною нігтьовою пластиною, палець, перетворившись в те, що сьогодні називається копитом.
Представники різних ліній непарнокопитних спочатку були дуже схожими один на одного. Гіракотерій (зображений на малюнку вище), який вважається предком коневих, був дуже близький до гірахіуса, першого представника лінії носорогів. Обидва види були досить малого розміру в порівнянні з більш пізніми формами і харчувалися листям, мешкаючи в лісовій місцевості.
4. Гієни та мангусти
Ще один несподіваний родинний зв'язок - гієни і мангусти. Несподіваний, адже своїм зовнішнім виглядом гієни швидше нагадують побитих життям собак. Але не варто поспішати в зоомагазин за дитинчам гієни. Цей агресивний хижак ні характером, ні генетично до настільки улюблених нами собак не має ніякого відношення.
Ряд хижі, в який входять гієни, ділиться на два підряди: котовидні і псовидні. При цьому гієни відносяться саме до котячої гілки хижих ссавців, що підтверджується і будовою їх черепа і зубів. Найбільш близькими родичами гієни, які також входять у підряд котовидних, являються представники родини мангустових, куди крім мангустів входять і сурікати.
Але як може така бридка істота як гієна бути родичем миловидного мангуста чи суріката? Тут не можна не згадати сюжет мультфільму «Король лев», в якому гієни намагались вбити маленького Сімбу, а сурікат Тимон, навпаки, товаришував з маленьким левеням.
Але цих упереджень варто позбутись - мультфільми мультфільмами, а наука наукою. Тим паче, що персонаж іншого дитячого твору - крихітний мангуст Ріккі-Тіккі-Таві, який у книжці Редьярда Кіплінга боровся з величезними королівськими кобрами, одними з найбільш отруйних змій, - чудово демонструє, наскільки оманливою буває зовнішність.
5. Покривники та люди
Покривники - хордові тварини, які населяють морське дно та ведуть одноманітний спосіб життя, прикріпившись до дна і фільтруючи воду, насичену планктоном. Які ж істоти можуть називатися їх найближчими родичами - губки, корали, черв'яки?
Дивно, але вчені вважають покривників прабатьками всіх хребетних, в тому числі і людини. Іншими словами, наш з вами дуже далекий предок міг виглядати так, як зображено на малюнку.
Звісно, це не означає, що покривники - наші найближчі родичі. Але щодо самих покривників - «онуками» вони мають право вважати як нас з вами, так і, скажімо, горобця.

Немає коментарів:

Дописати коментар