четвер, 23 травня 2019 р.

Значення тварин. Матеріали для учнів 7 класу.

НАЙАГРЕСИВНІШІ ТВАРИНИ В СВІТІ

ТОП-7

Іноді, вторгаючись в світ тварин, ми підходимо дуже близько, і результат може виявитися фатальним. У саванах, джунглях, річках і океанах ці тварини найдосконаліші машини для вбивств на землі. Вони володіють найрізноманітнішими методами полювання, оборони та вбивства. Дізнайтеся, як вони полюють і чому їх називають найбільш агресивними. Іноді нічого необізнані гості, заглядають в їх дикий, непередбачуваний і небезпечний світ, дізнаються про це занадто пізно. Пропонуємо вам ТОП 7 найагресивніших тварин.

ВЕЛИКА БІЛА АКУЛА


Після знаменитого фільму «Щелепи» в нас глибоко засів страх перед цими агресивними хижаками і не спроста. Акула може досягати шести метрів в довжину, важити близько трьох тонн і нападати без попередження. Вбиває вона протягом трьох хвилин. Ці величезні істоти створені для двох дій: полювати і спадати. Вони можуть чути свою жертву за кілька кілометрів, за 1,5 кілометра можуть відчути її запах, а з відстані 9 метрів вони вже бачать свою здобич. Бачать акули добре навіть при слабкому освітленні завдяки особливій будові сітківки ока. Нападаючи, акула різко упливає і намагається знерухомити свою жертву одним укусом. Її зуби – це ідеальний інструмент для різання плоті. Після укусу, вона випльовує свою здобич і плаває біля неї, чекаючи, коли жертва закінчиться кров’ю і помре і тоді приступає до трапези. Один укус може залишити жахливу рану. Мало хто виживає після її нападу.

НІЛЬСЬКИЙ КРОКОДИЛ


Озброєний до зубів цей африканський хижак щороку вбиває сотні людей. Величезна рептилія вагою в тонну і розміром близько 7 метрів полює практично по всій території Африки. Його неймовірна сила дозволяє вибирати собі їжу з різноманітного меню від дрібних травоїдних до буйволів і слонів. Він спостерігає за своєю здобиччю з укриття. Вичікуючи вдалий момент для нападу, він має здатність затримати дихання майже на годину. Легкого руху хвостом йому досить, щоб вискочити з води. Він блискавично вистачає свою жертву і тягне її на дно назустріч смерті. Крокодили навіть ламають собі зуби, аби гарненько вчепитися в свою жертву. І укус це тільки початок. Вчепившись в жертву, крокодил починає обертатися, відриваючи від неї шматки, після чого ще живу здобич він тягне на дно.

КОРОЛІВСЬКА КОБРА


Подорожуючи по Азії і Африці, слід остерігатися кобр вбивць. Вони харчуються щурами, а ті, як відомо, живуть серед людей. Якщо їх потривожити кобри піднімаються на хвості, роздмухують капюшон, щоб налякати жертву, після чого, якщо загроза не минула, кобра завдає сильного удару. Яд блискавично впливає на нервову систему, паралізуючи м’язи. Зрештою, від задухи жертва вмирає. Королівська кобра найбільш великий представник отруйних змій і може доходити в довжину до 6 метрів. Її отрута вбиває людину протягом 15 хвилин, якщо допомога не встигла вчасно.
Отрути королеви кобр вистачить, для вбивства 20 осіб одночасно. Кобра нанос кілька ударів, до тих пір, поки жертва не відійде або не згине. Королівська кобра особливий вид змій, яка нападає на своїх отруйних родичів. Відрізняється від інших видів кобр вона тим, що контролює дозу уприскуваного отрути. Людей часто вона вважає за краще кусати НЕ впорскуючи отруту. Чи не сприймаючи людей як їжу, вона не бажає витрачай на них свою отруту. Королівська кобра, єдина зі свого виду будує гнізда, в яких відкладає яйця і виховує своїх дитинчат. Її вважають дуже мудрою, хитрою і володіє пам’яттю. Кажуть, вона здатна запам’ятати людину, яка її спіймав.

АВСТРАЛІЙСЬКА ЖОРСТОКА ЗМІЯ


Ця представниця сімейства тайпаном ще більш агресивна і небезпечна, ніж усім відома кобра і на її рахунку значно більше жертв. Вона має славу самої отруйної змії світу – це пояснюється вкрай суворими умовами життя. Перебувати довго на пекучому сонці змія не може – це значить, що Укушена жертва повинна померти швидко. Отрути жорстокої змії досить щоб вбити сто чоловік. Вона досягає трьох метрів в довжину і знаходить їжу завдяки гострому нюху.
Вона вловлює запах мовою і може виявити видобуток з відстані 9 метрів. Її отрута не знає собі рівних в світі, основний його компонент – нейротаксін. Спочатку жертва відчуває головний біль, потім нудоту, зір затуманюється, але найнебезпечніше – це поширення паралічу на органи дихання. Протягом двадцяти хвилин отрута відключає життєво важливі м’язи, серце слабшає, легені не можуть дихати і тіло не отримує кисню. Смерть настає через 6 хвилин.

ТИГР


Зазвичай тигри харчуються оленями, мавпами та іншими дикими тваринами. Але іноді воліють людей. Деякі тигри, яким загрожує втрата місць проживання та зменшення запасів їжі, можуть вибирати людей в якості основного видобутку. Посягаючи на територію їх проживання своїми полями і вбиваючи видобуток тигрів, людина сама потрапить в розряд видобутку. Скуштувавши людської плоті одного разу ці величезні кішки, перетворюються в людожерів і стають дуже небезпечними.
Тигри – людожери за краще полювати поодинці вони абсолют не боятися людей і їх дуже важко вбити. Серед цих людожерів зустрічаються особливо агресивні особини, які заходять в селища і вдома і нападають не заради їжі. Їх долає спрага вбивства. Однак напасти може будь-який тигр, відчуває загрозу для себе або свого потомства.

СТРАУС


Якщо вам здається, що ви знаєте все про найагресивніших тварин, вас може чекати сюрприз. Одна з тварин завзятіше всього захищають свою територію в Африці – це страус. Самець страуса охороняє територію, захищаючи самок, які на ній живуть. Відчувши загрозу, вони бувають дуже небезпечні. Нападник на машину туристів страус з боку виглядає дуже смішно, проте, це оманливе враження.
Кігті страуса настільки потужні, що можуть розірвати людську плоть і випатрати людини. Ця досить задирлива птах віддає перевагу захисту напад. І нападає відразу ж, як тільки вирішить, що їй щось загрожує. Наближення противника страус, як правило, не чекає, а відразу кидається в атаку, назустріч порушнику спокою. Удар його ноги за своєю силою може зрівнятися з ударом копита коня і здатний змусити відступити навіть велика тварина. Дуже часто страус не обмежується просто нападом і кидається переслідувати свого кривдника, а бігає він зі швидкістю автомобіля. Переслідувати без страху він буде і велосипедиста і автомобіль, якщо вирішити що вони становлять загрозу для нього і для його родини.

БЕГЕМОТ


Одне з найнебезпечніших і агресивних тварин, які охороняють свою територію – травоїдний мешканець річок бегемот. Своїм милим зовнішнім виглядом ці тварини створюють оманливе враження. Дивлячись на них, ніколи не подумаєш, що ці гладкі гіганти можуть рухатися блискавично, не дивлячись на свою масу. Характер у них дуже непередбачувані. Під водою бегемот може затримувати дихання на півгодини, закриваючи ніздрі. Самець агресивно захищає свою ділянку річки і своїх самок, і встати між бегемотом і його гаремом – витівка не дуже хороша. Їх пащу така потужна, що вони можуть розкусити крокодила навпіл.
Бегемот може прокусити човен людини, пропливаючого через річку. Люди вважають за краще залишатися в човнах, щоб не попастися в зуби крокодилам і не заміняють реальної загрози – бегемота. Залишаючись на суші, теж мало шансів уберегтися. Бегемоти виходять на годівлю вночі і можуть затоптати будь-якого, хто стає між ними і безпечної водою. Відомі випадки, коли самці захищали свою територію до смерті. У самців тридцятисантиметровий ікла, якими вони користуються в битвах. Велику загрозу становлять самки, люто захищають дитинчат, як тільки відчувають небезпеку.
Вивчаючи звички і поведінку цих агресорів тваринного світу, варто задуматися над тим, що це не тварини приходять до нас вбивати, а ми втручаємося в їхнє життя, робимо замах на їх територію і порушуємо їх середовище проживання. Може бути, саме захищаючись, тваринний світ так агресивно проявляє себе по відношенню до людини.

Немає коментарів:

Дописати коментар