неділю, 24 липня 2016 р.

Легенди про квіти. Троянда.


                                              ЛЕГЕНДИ ПРО ТРОЯНДУ.

З давніх часів троянда залишається неперевершеною царицею квітів, символом краси і величі у всіх народів світу.
Про неї співають поети всіх віків.
Немає у світі нічого ніжніше і красивіше,
Чим цей згорток червоних пелюсток,
Розкрився благоуханной чашею.
С. Маршак
За археологічними даними троянда існує на Землі вже близько 25 млн. років, а в культурі троянда вирощується вже більше 5000 років.
У II тис. до н. е. троянди зображувалися на стінах будинків на Криті, а через тисячоліття — на гробницях фараонів в Стародавньому Єгипті.
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
Троянду вирощували в садах Сходу ще кілька тисячоліть тому, і перші відомості про троянду зустрічаються у давньоіндійських переказах, хоча батьківщиною вважається Персія.
У древнеперсидском мові слово «троянда» — «ГЮЛЬ» буквально означає «дух». Іран поети давнину називали Гюлістан тобто країна троянд .
Індійська богиня краси Лакшмі народилася з розпускається, складеного з 108 великих і 1.608 дрібних пелюсток бутона троянди .
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
Вішну, охоронець всесвіту, побачивши цю красуню, укрывающуюся у своїй чарівній рожевої колиски, захоплений її красою, розбудив її поцілунком і перетворив на свою дружину.
Роза користувалася в стародавній Індії такою пошаною, що навіть існував закон, за яким кожен приніс цареві троянду міг просити у нього все, чого тільки забажає.
За індійською легендою, під час урочистостей один правитель наказав наповнити рожевими пелюстками рів з водою. Пізніше люди помітили, що вода покрилася плівкою рожевої есенції. Так і з’явилося рожеве масло.
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
З хвиль моря з’явилася на світ богиня любові Афродіта. Ледве вона вийшла на берег, як пластівці піни, виблискують на її тілі, стали перетворюватися в розкішні білі троянди.
Богинею острова Родос вважається німфа Роду. дружина Геліоса. покровителя острова. Ім’я Пологи і походить від троянди, а ім’я в свою чергу дало назву острову.
І на Родосі, де існував один із самих чудових храмів Афродіти, навіть на монетах карбувалися зображення божественної троянди.
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
Білі троянди жриці Афродіти віднесли в храми цієї богині і прикрасили ними вівтар і оточував їх сад. І троянди залишалися білими до тих пір, поки серце Афродіти не було уражено жахливою звісткою: її коханий Адоніс лежить поранений на смерть вепрами.
Тоді спрямовується богиня в гай Піфона, де знаходиться її дорогою, і біжить, не звертаючи уваги на вкривають шипи троянди, які ранять їй до крові ноги. Кілька крапель цієї божественної крові потрапляє і на троянди і з білих перетворює їх у червоні .
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
По іншому сказанням, біла троянда стала червоною під час одного з бенкетів богів на Олімпі. Амур якось ненавмисно перекинув своїми посудину з нектаром, який, разлившись на цветшие тут же білі троянди, пофарбував їх в червоний колір і повідомив їм чарівний запах.
Ще поэтичнее переказ про створення червоної троянди богинею Флорою. Флора була вражена стрілою Амура, і запалала до нього пристрасною любов’ю. Тоді-то, в незадоволеної пристрасті, вона і вирішила створити квітка, який і сміється і плаче — з’єднує в собі і смуток і радість.
Побачивши выраставший в руці своїй чудовий квітка, богиня в захопленні хотіла, вигукнути: «Ерос» (так звали греки Амура), але, запнулася, і, проковтнувши перший склад, крикнула: «рос». що Росли навколо квіти підхопили це слово, і з тієї пори квітка цей і став називатися трояндою .
Цікаві міфи про походження шипів у троянди. За однією версією Вакх, переслідував німфу, опинився перед непереборної огорожею з тернів і наказав їй стати огорожею з троянд. Однак, пізніше, побачивши, що огорожа не може утримати німфу, Вакх забезпечив троянду шипами.
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
У римлян у часи республіки троянда служила нагородою за видатні діяння, а за часів падіння Риму була символом пороку і предметом розкоші, на який витрачав шалені гроші.
Спочатку, римські воїни, відправляючись на війну, знімали навіть шоломи і надягали вінки з троянд. щоб вселити в себе мужність. Це був орден, який давався в нагороду за геройство.
Не таке було значення троянди у часи падіння Риму. З царственого квітки вона робиться квіткою забави п’яних оргій
Бажаючи якомога більше набратися по запахом троянд, деякі патриції усипали її пелюстками навіть поверхню моря, коли вирушали на галерах на прогулянку, а під час одного із святкувань ними була навіть усипана поверхню цілого Люцинского озера.
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
Але всіх перевершив своїм потворним винищенням троянд імператор Гелиогобал .
На одному з його бенкетів знатні гості були закидані таким безліччю падали зі стелі рожевих пелюсток, що деякі з них, на превеликий його задоволення, задохлись під ними.
За переказами Гелиогабал вирішив позбутися своїх наближених, яких він підозрював у зраді.
Троянди Гелиогабала Альма-Тадема Лоуренс
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
Це знайшло відображення у вірші Л. А. Мея «Квіти»:
«І падають, і падають квіти,
І сиплються дощем нестримним.
Їх сотня рук з вимерлих хор кидає
Кошиками, копицями, аромат
Вливає в повітря смертоносну отруту.
Марний крик бенкетуючих: «Пощади!
Ми вмираємо!» Падають квіти —
Пощади немає — всі двері замкнені. «
Гелиоглобал ж купався у вино з троянд, що після того чернь повинна була пити.
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
Цікавий звичай римлян полягав у тому, щоб кидати пелюстки троянд з вінків своїх співрозмовників в келихи з вином і випивати це вино в знак розташування. Цим звичаєм скористалася єгипетська цариця Клеопатра, щоб переконати в своїй любові Марка Антонія .
Одного разу Клеопатра оприскала отрутою пелюстки троянд свого вінка. Коли Марк Антоній зірвав пелюстки з її вінка в свою чашу і збирався випити, Клеопатра зупинила його. «Подивися, дорогий Антоній, як легко мені було б від тебе позбутися, якщо я могла без тебе жити».
На підтвердження своїх слів Клеопатра звеліла ввести засудженого до смерті раба і наказала йому випити чашу Антонія. Бідний невольник помер на місці.
У творі античного письменника Апулея «Метаморфози » головний герой Луцій, що перетворився з-за чаклунства в осла, звертається за допомогою до богів. Ісіда пропонує йому з’їсти квітучі троянди, після чого Луцій знову приймає людський вигляд.
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
Троянди ще й їстівні. З них готували варення, робили ласощі з зацукрованих троянд. Римські письменники розповідали про чудовому вино з троянд, які уподібнювали нектару богів. Лікарями давнини високо цінувалися рожеве масло, трояндова вода і мазі з троянд.
Але серед всіх бенкетів і оргій троянда, крім прикраси, мала і ще найорігинальнейша значення.
Троянда служила символом мовчання, і була присвячена Гарпократу — богу мовчання. який зображувався у вигляді юнака з прикладеним до губ пальцем.
Відповідно до одного з міфів, Купідон подарував Гарпократу білу троянду з тим, щоб припинити чутки і плітки про легковажності своєї матері Венери.
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
Латинське прислів’я говорить: «in vino veritas» (у вині істина), вказуючи, що сп’янілий від вина людина може вибовкати свої таємниці.
А так як під час занепаду Риму було дуже небезпечно публічно ділитися своїми думками, то, щоб нагадати, що потрібно тримати язик за зубами, під час римських бенкетів вішали на стелі зали штучно зроблену білу троянду .
Погляд на цю троянду змушував стримувати свою відвертість багатьох. Кажуть, від цієї троянди і сталося відомий латинський вислів: «sub rosa dictum» — «сказане під трояндою », в сенсі: під секретом.
Троянда — квітка. найбільш шанований християнством. Її так і називають — квітка Богородиці.
Живописці зображували Богородицю з трьома вінками. Вінок із білих троянд означав її радість, із червоних — страждання, а із жовтих — її славу.
За християнським сказанням, білі садові троянди зобов’язані своїм походженням Пресвятій Діві Марії. Вони виросли на кущі, на якому вона вивісила просушити Христові пелюшки.
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
Червона мохова троянда виникла з крапель крові Христової, струившейся по хресту. Ангели збирали її в золоті чаші, але кілька крапель впали на мох, з них виросла троянда, яскраво — червоний колір якої повинен нагадувати про пролитої за наші гріхи крові.
Ще одна історія, чому троянда стала червоною — вона зашарілася від задоволення, коли її поцілувала гуляла в Едемському саду Єва.
Білі троянди називалися в цей час також трояндами Магдалини, і про них розповідали, нібито вони втратили свій колір від пролитих на них Магдалиною сліз каяття.
Вважалося, що троянда росла в раю без шипів, але знайшла їх після гріхопадіння людини як нагадування.
Троянда є в католицьких легендах небесної захисницею добрих справ. Так, в одній з них розповідається про святителя Миколая. Коли він одного разу серед студеної зими ніс взятий в монастирі хліб, щоб нагодувати бідних, і був зупинений настоятелем монастиря, то цей хліб перетворився на троянди — в знак того, що це добра справа.
Починаючи з 11 століття Папа Римський щорічно вручає золоту троянду того монарху, хто проявив за минулий рік вищу чеснота. «день «Dominica in rosa» (четверта неділя Великого посту) римський папа в присутності кардиналів благословив цю троянду в соборі Святого Петра, а потім посилав того хто за рік виявився гідним високої нагороди». Цікаво, що право виготовити таку троянду має тільки сім’я Сантелли.
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
У різні роки володарями золотої троянди стали: Івана Сицилійська, німецький імператор Генріх III, мексиканська імператриця Шарлотта і іспанська королева Ізабелла.
Цим даром небес стала гілка живої троянди, згадка про яку зустрічається в записах експедиції Колумба. Коли кораблі Колумба пливли в Саргасовому морі, один з моряків побачив у воді гілку троянди. Це був добрий знак, вселивший у всіх надію і додав рішучості, щоб продовжити подорож. Так була відкрита Америка.
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
Мусульмани вважають. що біла троянда виросла з крапель поту Магомета при його нічному сходженні на небо, червона троянда — з крапель поту супроводжував його архангела Гавриїла, а жовта — з поту колишнього при Магометі тварини.
Мусульмани приписують троянді і рожевій воді очисну силу.
Султан Саладдін. знову віднявши у християн у 1189 році Єрусалим, набув перетворену хрестоносцями в церкву мечеть Омара не раніше, як обмивши весь підлога, всі стіни її рожевою водою. Так само вчинив і Магомет II із храмом св. Софії після взяття ним Константинополя в 1453 році. Перш ніж перетворити цей чудовий храм на мечеть, він звелів його весь знизу доверху вимити рожевою водою.
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
За словами одного зі східних поетів, роза була подарунком самого Аллаха. До нього з’явилися одного разу всі діти флори з проханням призначити їм нового повелителя замість сонливого лотоса (нільської водяної лілії), який, хоча і був на диво гарний, але забував серед ночі свої обов’язки правителя. Тоді Аллах, прихильно їх вислухавши, послухав їх прохання і дав їм правителькою білу незайману троянду з охороняють її гострими шипами.
Соловей і троянда
Коли соловей побачив цю чудову царицю квітів, то був полонений її красою, що в захваті притиснув її до своїх грудей. Але гострі шипи, як кинджали, встромилися йому в серце, і тепла червона кров, бризнувши з люблячою грудей нещасного, скропила ніжні пелюстки чудового квітки. Ось чому, каже перське сказання, багато зовнішні пелюстки троянди і досі зберігають свій рожевий відтінок.
Так шипи троянди стали асоціюватися з ранами любові.
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
Лицарі колись порівнювали дам свого серця з трояндами. Вони здавалися такими ж прекрасними і неприступними, як ця квітка. На щитах багатьох з лицарів у якості емблеми було викарбувано роза.
В XIII столітті виникає у Франції звичай носіння дамами вінків з троянд, які отримують назву «шапель», а займаються їх вязаньем — «шапелье» — слово, яким тепер позначають фабрикантів капелюхів; від цих вінків сталося і нинішнє французьке слово «шапо» (chapeau) капелюх.
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
У 1324 році легендарна Клеманс Изор заснувала в Тулузі Квіткові ігри — перший в історії турнір поетів-лицарів. Нагородою талановитому переможцю була срібна троянда .
З тих часів Квіткові ігри увійшли в традицію, а лицарі срібної троянди стали видатні поети Франції, такі, як Ронсар, Шатобріан, Гюго, Віньї і інші.
Галлийская троянда — один з найдавніших і найбільш вивчених видів троянд.
У колишні часи пелюстки троянд висушували, скручувалися в кульки, а потім з них виготовляли чотки .
Такі чотки називали «розариями «. Їх використовували, коли рахували кількість підносяться господу богові молитов. Пізніше ця назва перейшла на квітники. в яких розводили троянди.
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
Троянда в Англії
Багато легенди та історії про троянди в Англії пов’язані з
Елеонорою Аквітанської і красунею Розамундой .
Галлийская троянда з’явилася в Європі завдяки французькому королю Людовіка VII (1120-1180гг.), який привіз її після другого хрестового походу для своєї дружини, прекрасної Елеонори.
Але Людовик VII розлучився з Елеонорою, — а незабаром вона вийшла заміж за красеня герцога Анжуйського. В якості приданого герцог отримав герцогство Аквітанське і білу троянду в якості емблеми.
Згодом Генріх Анжуйський став Генріхом II, першим королем Англії з династії Плантагенетів. батьком легендарного короля Річарда Левове серце .
І ось, у Генріха з’явилася коханка Джейн Кліффорд. Джейн була надзвичайно красива, її називали «Rosa Mundi» (Витончена троянда) і «The Fair Rosamund» (Чарівна Розамунда ).
В романтичних легендах розповідається, що Генріх II і Розамунда зустрічалися в таємній вежі, прихованої альтанкою з троянд. Шлях до альтанки пролягав через лабіринт, а дорогу можна було знайти тільки за допомогою срібної дороговказною нитки.
Вільям Белл Скотт «Прекрасна Розамунда в альтанці», 1854 р. Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
королеві Елеонор вдалося знайти дорогу до таємної вежі і погубити Розамунду. Легенда свідчить, що Розамунда померла в містечку Вудсток, і там, у Бленхеймского палацу, забило цілюще джерело, і виросла нова червона троянда, названа «Rosa Mundi» (Витончена троянда).
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
Коли один з нащадків Генріха II, Едмунд Горбань, перший граф Ланкастерский. одружився Бланш Артуа, вдові французького короля Генріха III, то прийняв її емблему — провансальську (галлийскую) червону троянду. І тоді червона троянда стала офіційним символом династії Ланкастерів.
В Англії її називають Red Rose of Lancaster (Червоною трояндою Ланкастерів) .
Про знаменитої війні «Червоної і Білої троянди»
Між представниками двох ліній Плантагенетів в 1455г. почалася війна за трон.
Війна Червоної і Білої троянди. Війна, раздиравшая Англію більше 30 років, була викликана суперництвом пологів Ланкастерів і Йорків. мали ці квіти на своїх гербах.
трагедії «Генріх VI» великого Шекспіра все почалося у парку Тампль.
Річард Плантагенет, герцог Йоркський, зірвавши з куща білу троянду, запропонував зробити те ж саме всіх, хто хоче бачити його королем. «Я не заспокоюся, поки моя біла троянда не забарвиться кров’ю Ланкастерів «, — проголосив Річард.
Прихильники Ланкастерів у відповідь прикріпили до своїх капелюхів червоні троянди. Після цього біла і червона троянди перейшли на герби замків, щити і прапори.
І внаслідок цього боротьба, що виникла при Генріха VI Ланкастері за право на англійський престол Едуардом Йоркським. носить назву війни Червоної і Білої троянди .
У результаті війни Генріх VII Тюдор. (мав віддалені права на трон), переміг Річарда III. останнього з дому Йорків. Генріх VII одружився на Елізабет Йоркській і створив нову королівську емблему, яка об’єднала білу і червону троянди (біла троянда знаходиться всередині червоної троянди).
Емблема Тюдорів
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
У лондонському парку Тампль довгий час зберігалися і ті два історичних куща троянд, з яких почалася вся історія.
Англійські садівники не залишилися осторонь від подій і вивели особливий сорт троянд.
Роза Ланкастер-Йорк, володіє квітками з білими і червоними пелюстками
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
Чорні троянди
Чорна троянда з саду фантазій,
Жалобний оксамит — її пелюстки
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
Кажуть, такий сорт троянд був виведений для англійської королеви, яка воліла покладати саме такі квіти на могилу чоловіка.
насправді зовсім чорну троянду вивести не вдалося, але є сорти з настільки насиченим темно-червоним кольором, що ці троянди можна називати чорними.
таким трояндам відносяться сорти Чорна магія чи Баккара. Пелюстки кольору червоного бургундського вина з чорним відтінком. Здається, що від квітки троянди виходить справжня магія.
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
Бутони справді мають чорний колір. Але як тільки пуп’янок розкривається, колір його стає бордовим з оксамитовим відтінком чорного.
Також і чорні тюльпани насправді дуже темно-червоні.
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
В Німеччині роза (шипшина) з’являється ще у прадавні часи.
В давньогерманських сагах вона присвячується цариці неба Фрігге. у багатьох місцевостях досі її називають Фриггадорн. Рвати її дозволялося лише у п’ятницю — день, присвячений Фрігге.
Трояндою користується також і німецький бог вогню Локі при настанні весни. Він сміється, і від його сміху холод біжить, сніг тане і земля покривається трояндами.
Вона ж грає роль і в сказанні про Брунгільді , коли та, ставши валькирией, борг яких було переносити з поля битви душі загиблих воїнів Валгаллу, змінює даного нею обітницю. Втрутившись у битву двох королів, допомагає одному з них, якому Вотан (Один). бог війни, призначив загинути.
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
У покарання за це розгніваний Вотан підкладає їй під голову гілку дикої троянди (шипшини) з мохообразными наростами, й Брунгільда і всі її навколишній занурюються в глибокий сон, від якого вона може прокинутися тільки тоді, коли який-небудь принц прийде її розбудити.
Все це послужило прототипом існуючої у нас казки «Про сплячу красуню », яка по-німецьки носить назву «Дикої трояндочки». або «Шипшини».
У Німеччині троянди досі називають «сплячими красунями ». Слово «шипшина» перекладається з німецької, як «спляча красуня».
З трояндою пов’язаний символОрдена розенкрейцерів.
Розенкрейцери — таємниче і містичне таємне товариство, засноване в Німеччині, в 15 столітті Християном Розенкрейцем (звідси назва — орден розенкрейцерів, «Орден Рози і Хреста» ).
Це вчення, «побудований на давніх істини», що «забезпечують розуміння природи, всесвіту і духовного царства », що символізується емблемою братства — трояндою, распускающейся на хресті.
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
Як алхіміки і заклинателі, увійшли вони в легенди. Пізніше від них відбулися більш сучасні теософи. на чолі яких стояв Парацельс. і алхіміки .
найстаріша троянда в світі зростає в Німеччині біля собору Хільдесхайм — їй близько тисячі років, а висота куща порівнянна з висотою собору. І про цей кущ є стара легенда.
Син Карла Великого-Людовік Благочестивий. полюючи взимку в Саксонії, втратив свій натільний хрест. Слуга знайшов цей хрест серед снігу на квітучому рожевому кущі. Але коли захотів зняти хрест, то кущ не пускав. Слуга розповів про це, і тоді за хрестом вирушив сам Людовик.
Приїхавши на місце, він побачив на снігу величезна пляма у вигляді плану собору, у верхній частині якого перебував рожевий кущ.
Знявши хрест, він наказав побудувати на цьому місці собор і зберегти при ньому чудовий кущ. Місце отримало назву Hilde Schnee, глибокий сніг ; звідси і слово Гильдесгейм (Хидельсхайм).
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
А кущ перетворився на величезне дерево, яке існує понині і покривається щорічно тисячами чудових троянд!
В кінці Другої світової війни Гильдесгейм був майже зруйнований бомбардуваннями союзників. Тоді стовбур троянди згорів, але на наступний рік троянда пустила паростки та росте по-старому!
Тільки уявіть — за тисячу років забувається світова історія, цілі міста йдуть, а роза все цвіте !
В 17 столітті роза вперше потрапила в Росію .
Її привіз німецький посол в дар государеві Михайлові Федоровичеві. У садах ж розводити її стали тільки при Петрові Першому.
Чайна троянда. так звана за свій чудовий чайний запах, була привезена до Європи лише на початку XIX століття, і притому рожева — у 1860 році з Ост-Індії, а жовта — у 1824 році з Китаю.
Від помісі цих двох видів і вийшли ті сотні, навіть тисячі гібридів чайних троянд, які складають красу наших сучасних квітників.
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
Серед троянд плетисті форми є найбільш сильнорослыми рослинами.
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
Найбільший Рожевий кущ росте над надгробної плитою в місті Томбстон, США. Квітка був посаджений в 1885 році, і на сьогоднішній день він має стовбур 3,7 метрів в обхваті, займаючи площу в 740 м. кв. В період цвітіння на ньому розпускається понад 200 000 бутонів жовтих троянд.
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
Незвичайні кольори
Райдужні троянди (Rainbow Roses), відливають всіма кольорами веселки, — це диво, що вражає уяву. Кожний пелюсток у квітці має свою неповторну розмальовку.
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
Ефект такої незвичайної забарвлення досягається шляхом фарбування квітки через стебло. У обраного квітки розщеплюється стебло і ставиться в розчин зі спеціальними барвниками. У міру вбирання води пелюстки троянди забарвлюються в самі незвичайні кольори.
Тепер можна зустріти райдужні тюльпани, лілії, гербери т. д.
Вартість однієї райдужної троянди досягає 20 доларів — найдорожчі!
Блакитні або сині троянди
У троянд в природі не виявилося блакитного пігменту, відомого під назвою дельфінідін. серед троянд немає синіх. Недосяжний синій відтінок троянд став навіть синонімом неможливості.
Червоних троянд і білих троянд
Я коханої приніс.
Їй таких не треба, ні!
Синіх троянд подай букет.
Я повернувся в ті краї,
Все чекала, чекала до сліз
В царстві смерті синіх троянд.
Це був порожній питання:
Немає на світі синіх троянд.
Р. Кіплінг
Але мрія отримати сині троянди не покидала садівників. Японський холдинг Санторі субсидував генетичні дослідження австралійської компанії Флориген. Був впроваджений синій ген від братків (pansies) в троянди.
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
У 2004 році компанію чекав успіх, і на світ з’явилися перші сині троянди .
Нова троянда отримала назву «SUNTORY blue rose APPLAUSE» (Синя троянда «Оплески»).
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
……………………
В архітектурі Трояндою називають кругле вікно з палітуркою у вигляді радіальних променів в будівлях романського і готичного стилів XII-XV століть. Чудова за вишуканому малюнку троянда прикрасила у XV столітті святу капелу Сент-Шапель у Парижі .
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
Троянда в скульптурі
На вулицях Нью -Йорка «зросла» 38 величезних троянд. Стебла і листя квітів — сталеві, а бутони з склотканини. Найбільші троянди семи метрів висоти
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
А ця троянда — в Петербурзі, в музеї міської скульптури.
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський
В Болгарії. в Казанлику і Карлово, в кінці травня проводять Фестиваль Троянд. Тут троянду вважають вісницею щастя. В цей час починається збір пелюсток для приготування рожевого масла в Рожевій долині. Тут проходить Парад Троянди і обрання рожевої Королеви та Короля.
Кілька цікавих фактів про троянди:
1. Троянда є національною квіткою США, Англії та Ірану.
2. Дику троянду Rosa Acicularis можна зустріти в районі Північного Полярного Кола.
3. Задовго до того, як Сафо увічнила троянду епітетом «королева квітів», греки називали її «король квітів».
4.Натуральна трояндова олія — один з найдорожчих, на міжнародному ринку воно цінується дорожче золота і платини.
5.Жовті, оранжеві, коралові троянди з’явилися від схрещування з дикою трояндою сорти Персидська жовта, а яскраво-червоний колір дістався у спадок від китайських троянд.
6.Ген, що відповідає за аромат, рецессивен, і якщо схрестити дві троянди з сильним ароматом, вийде гібрид або зі слабким запахом, або взагалі без нього.
7.Шекспір у своїх поемах згадував про троянди більше 50 разів.
8. Рецепти із застосуванням троянд у Авіценни займають кілька сторінок.
Легенди про квіти. Троянда.. Обговорення на LiveInternet, Російський

1 коментар: