неділю, 20 грудня 2015 р.

Тип хордові. Клас Птахи.Матеріал для 7 класу.



 Тип хордові. Клас птахи

Ви дізнаєтеся про загальні особливості представників класу Птахи, про будову І спосіб життя представника цього класу — сизого голуба.
Чому людина досі не побудувала літальний апарат з крилами, що рухаються як у птахів?

Птахи — група теплокровних хребетних тварин, пристосованих до активного польоту. У зв’язку з цим їхні передні кінцівки перетворилися на крила. Тіло вкрите пір’ям. Більшість кісток у птахів трубчасті, сечовий міхур — відсутній, що знижує вагу тіла. Зуби відсутні, щелепи вкриті роговими чохлами, з яких складається дзьоб.
Для забезпечення такого енергоємного способу пересування як політ, у птахів дуже інтенсивний обмін речовин, температура їх тіла постійна і дуже висока (до 40 аС). Активна вентиляція легень під час польоту у птахів здійснюється завдяки виростам легень — повітряним мішкам.
Усі бачили в наших містах і селах сизого голуба (.кал. 138), який має типові риси представників класу Птахи.
Ще в глибоку давнину ці птахи були приручені людиною. В результаті були виведені так звані домашні голуби. Саме ці птахи живуть поруч з нами, прикрашаючи наші поселення. Частина з них згодом здичавіла й розповсюдилася по світу'. Тому голуби стали звичними мешканцями великих міст і сільськогосподарських ферм.
Залишилися сизі голуби і в дикій природі. Дикі сизі голуби зазвичай селяться на прибережних скелях, у гірських ущелинах або вздовж обривистих берегів річок. Природні популяції диких сизих голубів відомі на узбережжях Середземного моря. Британських, Канарськпх островів, в Північній Африці, на узбережжі острова Цейлон та в інших місцях. В Україні декілька пар диких сизих голубів гніздяться на скелях в Криму.
Тию голуба видовжене і вкрите пір'ям, що полегшує обтікання його тіла повітряними потоками, захищає від пошкоджень і допомагає зберегти тепло.
Птахи піклуються про своє пір’я. Для цього вони за допомогою дзьоба чистять його й змащують жиром (особливо водні птахи).
Один-два рази на рік птахи линяють — скидають старе пір’я, на місці якого відростає нове.
Пір’я птахів може мати річний колір. Особливо яскраве оперення у колібрі, райських птахів, павичів. Гарне забарвлення і у голуба. Тіло у нього сизо-блакитне, крила сірі з чорними смугами, а голова — темно-сиза. У самців пір’я на шт переливається різними відтінками зеленого та синього кольорів.
На голові у голуба є досить довгий дзьоб, над які™ помітні ніздрі, два великих ока. що мають повіки, а також барабанні перетинки, які приховані під пір’ям. На тілі є два крила, що вкриті найбільшими пір’їнами, які називаються маховими. Закінчується тіло коротким хвостом, на якому також містяться махові пір’їни у формі віяла. За допомогою хвоста голуб може змінювати напрямок польоту.
Інженери багато разів намагалися сконструювати і побудувати апарат, що літає завдяки помахам крил. Проте більш-менш вдалими були лише невеликі моделі, розмір і вага яких близькі до розмірів і ваги птахів. Адже навіть найбільші літаючі птахи — кондори — мають масу не більш ніж 12 кг. Лише нещодавно вдалося створити такий літальний апарат — птахокрил (або орнітоптер), здатний нести людину. Але в повітря цей апарат підіймається тільки на буксирі й літає лише за повної відсутності вітру. Справа в тому, що навіть найсучасніші матеріали не дозволяють побудувати достатньо велику машину, що лпгає завдяки помахам крил, тому що її крила не витримують величезних навантажень, яких вони зазнають під час польоту.
Ходить голуб за допомогою пари ніг, що вкриті лусками і мають кігті.
Схема будови сизого голуба
Опорно-рухова система. Скелет голуба дуже міцний і легкий. Череп має суцільну черепну коробку. Хребет складається з шийного, тулубового, поперекового, крижового і хвостового відділів. Грудні хребці у голуба зрослися, що забезпечує міцну опору для тіла.
До грудних хребців припасовані ребра, які іншим кінцем приєднані до грудини. Кожне ребро у птахів складається з двох частин із рухомим з’єднанням. Завдяки цьому під час польоту грудна клітка розширюється і звужується сильніше, ніж в інших тварин. Це разом з повітряними мішками забезпечує інтенсивний газообмін.
Кінцівки у птахів видозмінені. Особливо це стосується передньої пари, що перетворилася на крила. Скелет крила складається з тих самих частин, що й передні кінцівки в інших наземних хребетних: плеча, передпліччя і кисті. Але частина кісток кисті зрослася, а пальців лишилося тільки три ще й без кігтів.
Скелет задньої кінцівки складається із стегна, гомілки і стопи. Але частина кісток стопи зрослася в одну довгу кістку. Саме такі видозмінені стопи ми і сприймаємо як ноги у птахів.
У голуба, як і в більшості птахів, на ногах є по чотири пальці. Три з них спрямовані вперед, а один — назад. А ось у папуг — по два пальці, спрямованих вперед і назад, що дозволяє їм добре лазити по деревах. У страусів взагалі тільки два пальці на ногах, що є пристосуванням до швидкого бігу.
Травна система. Сизий голуб живиться зерном, насінинами, ягодами й плодами фруктових дерев. Тому його травна система пристосована саме до такого живлення (лсол. 139). Вона починається з дзьоба, що забезпечує відкривання і закривання ротової порожнини. Ротова порожнина переходить у довгий стравохід, що розширюється у воло. Під дією спини, яка виділяється слинними залозами, їжа, що накопичується у волі, набухає і пом’якшується.
Під нас догляду за пташенятами у волі самця і самки голубів утворюється особлива кашоподібна суміш (тах зване «пташине молочко»), яку батьки відригують і годують нею пташенят у перші дні їхнього життя.
З вола їжа спочатку надходить у залозистий, а потім у м’язовий шлунок, що має міцні стінки та щільну оболонку. У м’язовому шлунку їжа перетирається завдяки камінцям, які птахи навмисне заковтують.
Подрібнена їжа надходить у кишечник, куди відкриваються протоки підшлункової залози, жовчного міхура і печінки. Під дією травних ферментів їжа перетравлюється і всмоктується. Неперетравлена їжа надходить у клоаку, куди відкриваються також протоки нирок і статевих залоз.
Дихальна система птахів теж пристосована до польоту. Легені у птахів, на відміну від плазунів, щільні та губчасті. При вдиху повітря проходить через легені й заповнює повітряні мішки, що збільшують об’єм свіжого повітря, яке вдихає птах. Окрім цього, під час видиху свіже повітря з повітряних мішків знову проходить через легені. Тому про птахів кажуть, що у них подвійне дихання.
Кровоносна система. Серце у птахів чотирикамерне й складається з двох передсердь і двох шлуночків. При скороченні правого шлуночка кров, у якій багато вуглекислого газу, надходить у легені, збагачується киснем та віддає вуглекислий газ, потім спрямовується до лівого передсердя (мале коло кровообігу). При скороченні лівого шлуночка кров, що багата на кисень, спрямовується до головного мозку і внутрішніх органів, де віддає кисень і накопичує вуглекислий газ, а потім повертається до правого передсердя (еєлпкє коло кровообігу). Кров із лівого і правого передсердь у серці не змішується.
Серце у птахів працює неймовірно інтенсивно. Так у сизого голуба воно скорочується до 350 разів за хвилину, а у дрібних співочих птахів — до 1000 разів. Для порівняння — у людини в стані спокою серце скорочується лише 60-80 разів за хвилину.
Нервова система у птахів розвинена краще, ніж у плазунів. Особливо добре розвинені півкулі переднього мозку та мозочок.
Із органів пуття найкраще розвинені зір і слух. Усі птахи розрізняють кольори, а хижі птахи здатні побачити здобич на відстані 1 км.
Усім відомі співочі птахи, які радують наш слух дуже складними і мелодичними звуковими сигналами, причому різні для кожного виду птахів. Таким чином самці птахів під час гніздування позначають свою територію, перш за все, для інших самців свого видач Відповідно для розпізнання таких сигналів у птахів добре розвинений слух.
Видільна система. Органи виділення птахів — це пара нирок, протоки яких відкриваються у клоаку. Сечового міхура у птахів немає, що суттєво зменшує їхню вагу.

Немає коментарів:

Дописати коментар