четвер, 13 листопада 2014 р.

Тип Кільчасті черви.    Конспект для учнів  8-А класу.

Чарльз Дарвін, який здійснив навколосвітню подорож і побачив безліч дивовижних тварин, не втомлювався спостерігати і захоплюватися поведінкою, здавалося б, цілком звичайного дощового черв'яка. Спробуймо й ми навчитися бачити, поважати та розуміти навіть те, що є під ногами.
Тип Кільчасті черви, або Кільчаки
Цей тип включає найбільш високорозвинених червів із сегментованим тілом, що живуть переважно у воді. Сегменти червів схожі на кільця, звідси назва типу. Серед кільчастих червів є рослиноїдні, хижаки, практично немає паразитів. Розвинені шкірно-мускульний мішок і вторинна порожнина тіла (на відміну від первинної порожнини круглих червів, вона вистелена епітеліальною тканиною).
Травна система диференційована на рот, глотку, стравохід, воло, шлунок, кишечник і анальний отвір. Розвинені й інші системи: замкнена кровоносна, видільна, дихальна (у більшості видів).
Нервова система складається з навкологлоткового нервового кільця і двох черевних нервових стовбурів з нервовими вузлами. З органів чуття можуть бути розвинені очі, нюхові ямки, щупальцеподібні придатки.
Серед кільчастих червів є роздільностатеві організми та гермафродити. До типу Кільчасті черви належать класи Малощетинкові, Багатощетинкові черви, П'явки.
Дощовий черв'як — представник кільчастих червів
Дощовий черв'як вам добре відомий. Червонувато-рожевого кольору, членистий, завдовжки до ЗО см. Живе він у ґрунті, живиться рослинними рештками, перегноєм, пропускаючи через кишечник величезну кількість ґрунту. Особливо важливе ґрунтоутворююче значення дощового черв'яка. Він перемішує шари ґрунту, спушує його, збагачує органічними речовинами.

Будова. У дощового черв'яка розрізняють головний відділ, тулубний і анальну лопать. У передній частині тіла є потовщення — поясочок, який необхідний для розмноження. Тіло вкрите епітелієм і кутикулою. Епітелій з двома шарами м'язів утворює шкірно-мускульний мішок. В епітелії містяться залози, які виділяють слиз. Він змочує тіло черв'яка, полегшує дихання і рух. З боків тіла на кожному сегменті розташовані по дві пари коротких щетинок, які можуть втягуватися.
Травлення. Через рот і м'язисту глотку їжа потрапляє до стравоходу, куди відкриваються особливі залози, секрет яких знешкоджує ґрунтові кислоти. Потім їжа потрапляє у воло і м'язистий шлунок. Завдяки скороченням м'язів їжа перетирається і надходить до кишечника, де поживні речовини всмоктуються в кров. Неперетравлені рештки виводяться через анальний отвір.
Дихальних органів у дощового черв'яка немає, дихання здійснюється дифузно, через поверхню тіла. Газообмін може відбуватися, якщо шкіра волога. З настанням посухи дощові черви зариваються глибоко в ґрунт, і, оточивши себе слизом, утворюють капсули для захисту від висихання.
Кровоносна система складається з великих черевної, спинної, кільцевих судин, які розгалужуються й утворюють сітку. Найдрібніші судини — капіляри, їхня стінка складається з одного шару епітеліальної тканини, крізь яку легко проникають різні речовини в результаті дифузії. Серця у дощового черв'яка немає, кров приводять у рух декілька кільцевих судин з міцнішими стінками. Їх називають «серця». Кров рухається кровоносними судинами, не виливаючись у порожнину тіла. Така кровоносна система називається замкненою.
Кров у дощових черв'яків червона, подібна за своїм складом до крові хребетних тварин. Вона виконує транспортну функцію — розносить по всьому організму поживні речовини та кисень, забирає продукти виділення та вуглекислий газ.
Видільна система представлена метанефридіями. Це трубочки, які одним кінцем відкриваються в порожнину тіла, а другим — назовні в кожному сегменті.
Нервова система й органи чуття. Нервова система влаштована досить складно. Порівняно з круглими та плоскими червами більшими є розмір і кількість гангліїв у навкологлотковому нервовому кільці. Від нього відходить черевний нервовий ланцюжок, який має ганглії в кожному сегменті.
Органи чуття у дощового черв'яка, на відміну від його родичів, що живуть у воді, розвинені погано.
Розмноження та регенерація. У разі нестатевого розмноження тіло черв'яка розділяється на 4—5 зчеплених особин. Потім цей ланцюжок розвалюється, і особини, що відокремилися, починають самостійне існування. Якщо черв'яка випадково розрізають лопатою під час перекопування ґрунту, то з часом ранки загоюються, а з кожної половинки виростає новий черв'як.
Дощові черви — гермафродити. При розмноженні черви з'єднуються, мовби злипаються на якийсь час і обмінюються сперматозоїдами. Потім розходяться. Поясочок виділяє слиз, у який кожний черв'як відкладає яйцеклітини. У слизі відбувається запліднення. Черв'як виповзає з муфти слизу — це і є кокон з яйцями. З часом із кокона виходять молоді черви (прямий розвиток).
Запам'ятайте найважливіше
До типу Кільчасті черви належать черви з посегментованим тілом, які живуть у воді, ґрунті та в інших організмах. Характерна наявність вторинної порожнини тіла. Добре розвинені такі системи: травна, замкнена кровоносна, видільна, дихальна, нервова. З органів чуття можуть бути розвинені очі, нюхові ямки, щупальцеподібні придатки. Серед кільчастих червів є роздільностатеві організми та гермафродити. До типу Кільчасті черви належать класи Малощетинкові, Багатощетинкові черви, П'явки.
Перевірте свої знання
Які ознаки типу Кільчасті черви? Як відбувається живлення дощового черв'яка? Як влаштована кровоносна система дощового черв'яка? Як розмножуються дощові черви?
Доведіть, що кільчаки є найбільш високорозвиненими червами. Яке значення для дихання дощового черв'яка має той факт, що його шкіра густо насичена капілярами?

§19. Різноманітність та значення кільчастих червів
Багато людей бояться п'явок, хоча точно не знають, чого треба боятися. Найстрашнішими нам здаються ті види, які мають великі розміри. А що порадять справжні зоологи?
Клас Малощетинкові черви
До цього класу належать переважно наземні та прісноводі види. Їх тіло членисте, з короткими жорсткими щетинками, параподій (органів
пересування) немає. Переважна більшість цих тварин — гермафродити.
До малощетинкових належить дощовий черв'як, з яким ми вже познайомилися. На нього схожий австралійський земляний черв'як. Його довжина досягає З м, але він абсолютно безпечний.
Трубочник — черв'як, Добре відомий рибалкам і власникам акваріумів. Ці тварини живуть у мулистих прісноводих водоймах. Їхнє червонувате тільце вкрите невеликою кількістю жорстких щетинок. Трубочник занурює головний кінець у мул, а задній виставляє перпендикулярно до дна і скручує, забезпечуючи приплив свіжої води для дихання. Цей черв'як заковтує частинки мулу і, пропускаючи їх через кишечник, засвоює поживні речовини. Трубочник очищує забруднену воду і є чудовим кормом для риб.
Клас Багатощетинкові черви
Ці черви живуть переважно в солоній воді. Серед них є сухопутні та паразитичні види. Деякі багатощетинкові ширяють у товщі води, інші рухаються по дну, будують тимчасові хатинки або риють нірки в ґрунті. Їх тіло членисте, вкрите щетинками, з боків від кожного сегмента відходять органи пересування — параподії.
Нереїс — морський черв'як, що живе в прибережній зоні моря. Його довжина — до 10 см. Нереїс риє в піску ходи-нірки, живиться водоростями та дрібними тваринами. На головному кінці у нього розташовані органи чуття: щупики, щупальці, очі, вусики та нюхові ямки. По боках тулуба розташовані органи пересування — парні параподії. Вони схожі на лопаті з щетинками.
Палоло — морський черв'як, що живе в розколинах рифів біля островів Самоа та Фіджі, ловить рачків і червів. Під час спаровування задня частина тіла черв'яка зі статевими продуктами підіймається на поверхню

Немає коментарів:

Дописати коментар