неділю, 15 листопада 2020 р.

Інфузорія туфелька. Матеріал для учнів 6 класу.

 


Інфузорія туфелька - узагальнююче поняття. За назвою ховаються 7 тисяч видів. У всіх постійна форма тіла. Вона нагадує підошву туфлі. Звідси і назва найпростішого. Ще все інфузорії володіють осморегуляція, тобто регулюють тиск внутрішнього середовища організму. Для цього служать дві скоротливі вакуолі. Вони стискаються і розтискаються, виштовхуючи надлишки рідини з туфельки.

Опис і особливості організму

Інфузорія туфелька - найпростіше тварина. Відповідно, воно одноклітинне. Однак в клітці цієї є все, щоб дихати, розмножуватися, харчуватися і виводить відходи назовні, рухатися. Це список функцій тварин. Значить, до них відносяться і туфельки.

Найпростішими одноклітинних називають за примітивне порівняння з іншими тваринами пристрій. Серед одноклітинних навіть є форми, що відносяться вченими як до тварин, так і до рослин. Приклад - Евглена зелена. В її тілі є хлоропласти і хлорофіл - пігмент рослин. Евглена здійснює фотосинтез і майже нерухома днем. Однак вночі одноклітинне переходить на харчування органікою, твердими частинками.

Інфузорія туфелька і Евглена зелена стоять на різних полюсах ланцюга розвитку найпростіших. Героїня статті визнана серед них найбільш складним організмом. Організмом, до речі, туфелька є, оскільки має подобу органів. Це елементи клітини, що відповідають за ті чи інші функції. У інфузорії є відсутні у інших найпростіших. Це і робить туфельку передовиком серед одноклітинних.

До передових органел інфузорії відносяться:

  1. Скоротливі вакуолі з провідними канальцами. Останні служать своєрідними судинами. За ним в резервуар, яким є сама вакуоль, надходять шкідливі речовини. Вони переміщаються з протоплазми - внутрішнього вмісту клітини, що включає цитоплазму і ядро.

Тіло інфузорії туфельки містить дві скоротливі вакуолі. Накопичуючи токсини, вони викидають їх разом з надлишками рідини, попутно підтримуючи внутрішньоклітинне тиск.

  1. Травні вакуолі. Вони, подібно до шлунку, переробляють їжу. Вакуоль при цьому рухається. У момент підходу органели до задньої частині клітини, корисні речовини вже засвоєні.
  2. Порошіцу. Цей отвір в задній частині інфузорії, подібне анального. Функція у порошіцу така ж. Через отвір з клітки виводяться відходи травлення.
  3. Рот. Це поглиблення в оболонці клітини захоплює бактерії та іншу їжу, проводячи в цітофарінкс - тонкий каналець, який замінює глотку. Маючи її і рот, туфелька практикує голозойним тип харчування, тобто захоплення органічних частинок всередину тіла.

Ще досконалим найпростішим інфузорію роблять 2 ядра. Одне з них велике, іменується макронуклеус. Друге ядро ​​мале - мікронуклеус. Інформація, що зберігається в обох органелах ідентична. Однак в мікронуклеус вона не зворушена. Інформація макронуклеуса робоча, постійно експлуатується. Тому можливі пошкодження якихось даних, як книг в читальному залі бібліотеки. У разі таких збоїв резервом служить мікронуклеус.

Інфузорія туфелька під мікроскопом

Велике ядро ​​інфузорії має форму бобу. Мала органела куляста. Органели інфузорії туфельки добре видно під збільшенням. Все найпростіше в довжину не перевищує 0,5 

міліметра. Для найпростіших це гігантизм. Більшість представників класу не перевищують в довжину 0,1 міліметра.

Будова інфузорії туфельки

Будова інфузорії туфельки почасти залежить від її класу. Їх два. Перший називається війковим, оскільки його представники покриті віями. Це волосковидними структури, інакше іменуються ціліямі. Їх діаметр не перевищує 0,1 мікрометра. Вії на тілі інфузорії можуть розподілятися рівномірно або збиратися в своєрідні пучки - цирри. Кожна вія - пучок фібрил. Це ниткоподібні білки. Два волокна є стрижнем вії, ще 9 розташовуються по периметру.

Коли обговорюється Війчастий клас, інфузорії туфельки можуть мати кілька тисяч вій. На противагу встають сисні інфузорії. Вони представляють окремий клас, позбавлені вій. Немає у сисних туфельок і рота, глотки, травних вакуолей, характерних для "волохатих" особин. Зате, у сисних інфузорій є подобу щупалець. Таких видів кілька десятків проти багатьох тисяч реснитчатих.

Будова інфузорії туфельки

Щупальця сисних туфельок - порожнисті плазматичні трубочки. Вони проводять поживні речовини в ендоплазму клітини. Харчуванням служать інші найпростіші. Інакше кажучи, сисні туфельки - хижаки. Війок сисні інфузорії позбавлені, оскільки не рухаються. У представників класу є особлива ніжка-присоска. З її допомогою одноклітинні закріплюються на когось, наприклад, краба або риби, або всередині їх і інших найпростіших. Війчаті ж інфузорії активно пересуваються. Власне за цим і потрібні ціліі.

 

Навколишнє середовище найпростішого

Мешкає героїня статті в прісних, дрібних водоймах зі стоячою водою і великою кількістю розкладається органіки. В смаках сходяться інфузорія туфелька, амеба. Стояча вода їм потрібна, щоб не долати течію, яка просто знесе. Мілководді гарантує прогрів, необхідний для активності одноклітинних. Велика кількість же гниючої органіки - харчова база.

За насиченістю води інфузорій, можна судити про ступінь забрудненості ставка, калюжі, стариці. Чим більше туфельок, тим більше живильної бази для них - розкладається органіки. Знаючи інтереси туфельок, їх можна розводити в звичайних акваріумі, банку. Досить покласти туди сіно і залити ставкової водою. Скошена трава послужить тій самій розкладається живильним середовищем.

Навколишнє середовище інфузорії туфельки

Нелюбов інфузорій до солоній воді наочна, при приміщенні в звичайну частинок кухонної солі. Під збільшенням видно, як одноклітинні спливають подалі від неї. Якщо ж найпростіші засікає скупчення бактерій, навпаки, направляються до них. Це називається подразливістю. Це властивість допомагає тваринам уникати несприятливих умов, знаходити їжу і інших особин свого роду.

Харчування інфузорії

Харчування інфузорії залежить від її класу. Хижі сосальщики орудують щупальцями. До них прилипають, присмоктуються, пропливають повз одноклітинні. Харчування інфузорії туфельки здійснюється за рахунок розчинення клітинної оболонки жертви. Плівка роз'їдається в місцях контакту зі щупальцями. Спочатку жертва, як правило, захоплюється одним відростком. Інші щупальця "підходять до вже накритого столу".

війчаста форма інфузорії туфельки харчується одноклітинними водоростями, захоплюючи їх ротовим поглибленням. Звідти їжа потрапляє в стравохід, а потім, в травну вакуоль. Вона закріплюється на коні "глотки", відчеплений від неї кожні кілька хвилин. Після, вакуоль проходить за годинниковою стрілкою до заду інфузорії. Під час шляху цитоплазмой засвоюються корисні речовини їжі. Відходи викидаються в порошіцу. Цей отвір, подібне анального.

У роті інфузорії теж є вії. Колиша, вони створюють течію. Воно захоплює частинки їжі в ротову порожнину. Коли травна вакуоль переробляє їжу, утворюється нова капсула. Вона теж стикується з горлом, отримує їжу. Процес циклічний. При комфортною для інфузорії температурі, а це близько 15 градусів тепла, травна вакуоль утворюється кожні 2 хвилини. Це вказує на швидкість обміну речовин туфельки.

Розмноження і тривалість життя

Інфузорія туфелька на фото може бути в 2 рази більше, ніж за стандартом. Це не зорова ілюзія. Справа в особливостях розмноження одноклітинного. Процес буває двох типів:

  1. Статевий. У цьому випадку дві інфузорії зливаються бічними поверхнями. Оболонка тут розчиняється. Виходить з'єднувальний місток. Через нього клітини змінюються ядрами. Великі розчиняються зовсім, а малі двічі ділиться. Три з отриманих ядер зникають. Час, що залишився знову ділиться. Два одержані ядра переходять в сусідню клітку. З неї теж виходять дві органели. На постійному місці одна з них перетворюється в велике ядро.
  2. Безстатевий. Інакше іменується розподілом. Ядра інфузорії членятся, кожне на два. Клітина ділиться. Виходить дві. Кожна - з повним набором ядер і частковим інших органел. Вони не діляться, розподіляються між знову утворилися клітинами. Відсутні органели утворюються вже після від'єднання клітин один від одного.

Як видно, при статевому розмноженні число інфузорій залишається колишнім. Це називається кон'югацією. Відбувається лише обмін генетичною інформацією. Число клітин залишається колишнім, але самі найпростіші за фактом виходять новими. Генетичний обмін робить інфузорій живуче. Тому до статевого розмноження туфельки вдаються в несприятливих умовах.

Якщо умови стають критичними, одноклітинні утворюють цисти. З грецького це поняття перекладається як "міхур". Інфузорія стискається, стаючи кулястої і покривається щільною оболонкою. Вона захищає організм від несприятливих впливів середовища. Найчастіше туфельки страждають від пересихання водойм.

Розмноження інфузорії туфельки

Коли умови стають придатними для життя, цисти розправляються. Інфузорії приймають звичайну форму. У цисті інфузорія може прибувати кілька місяців. Організм знаходиться у своєрідній сплячці. Звичайне ж існування туфельки триває пару тижнів. Далі, клітина ділиться або збагачує свій генетичний фонд.

Немає коментарів:

Дописати коментар