неділю, 23 лютого 2020 р.

Запліднення квіткових рослин. Будова насінини. Матеріал для учнів 6 класу.



  Запліднення у квіткових рослин
Які основні функції пилкового зерна і пилкової трубки у квіткових рослин?
Основна функція пилкового зерна квіткових рослин — утворен­ня нерухомих чоловічих статевих клітин — сперміїв. Біологічне значення запилення і утворення пилкової трубки у квіткових рослин полягає у транспортуванні сперміїв у насін­ний зачаток до зародкового мішка.
Пилок складається із дрібненьких пилкових зерен. Ззовні вони вкриті твердою оболонкою із різноманітними виростами поверх­ні, що водночас захищає вміст пилкового зерна і допомагає йому закріпитися на приймочці.

При попаданні на приймоч­ку маточки квітки пилкове зерно проростає у пилкову трубку з дво­ма сперміями — нерухомими чоловічими статевими клітинами. У процесі росту пилкової трубки відбувається транспортування сперміїв до насінного зачатка.


4. Яка основна функція зародкового мішка?
Зародковий мішок насінного зачатка є місцем утворення жіно­чої статевої клітини — яйцеклітини. Основна функція зародкового мішка — утворення жіночої ста­тевої клітини — яйцеклітини. У більшості квіткових рос­лин він складається із семи клітин — великої центральної і шести менших за розміром, одна з яких і є яйцеклітиною. Коли пилкова трубка вростає у насінний зачаток і доростає до зародкового міш­ка, її кінчик розривається і чоловічі статеві клітини (спермії) виходять з неї поблизу яйцеклітини.

5. Чому запліднення квіткових рослин називають подвійним?
Запліднення – це процес злиття чоловічої і жіночої статевих клітин. Після звільнення двох сперміїв із пилкової трубки починається (характерний лише для квіткових рослин) процес подвійного запліднення : один із сперміїв зливається з яйцеклітиною (утворюється зигота, яка дає початок зародку нової рослини), другий спермій зливається з великою центральною клітиною зародкового мішка (запліднена центральна клітина ді­литься і утворює ендосперм—тканину, яка запасає поживні речо­вини) .

ЗАВДАННЯ
1. Заповніть у зошиті наведену таблицю.
Об’єкт Де утворюється? Куди переноситься? Чим переноситься? Основна функція
Пилкове зерно У пиляку тичинки На приймочку маточки Вітром, комахами, деякими тваринами. Утворення нерухомих чоловічих статевих клітин - сперміїв
Спермії Містяться у пилкових зернах У пилкову трубку Ростом пилкової трубки запліднення

2. Поміркуйте, чи впливав спосіб запилення у квіткових рослин на будову пилкового зерна або спермія?
Будова квітки, кількість пилку, його клейкість є пристосуванням до різних способів запилення у квіткових рослин, причому на будову самого пилкового зерна та сперміїв спосіб запилення не впливає.

Немає коментарів:

Дописати коментар